Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας - Στις 8 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά

Χωρίς φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας - Στις 8 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά
H λίρα έχει χάσει το 26% της αξίας της από τις αρχές του 2020
Δεν έχει τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο, στον απόηχο της άρνησης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια.
Το αρνητικό κλίμα επιτείνουν τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκίας με τη Δύση, ειδικά με Γαλλία και ΗΠΑ.
H λίρα έχει χάσει το 26% της αξίας της από τις αρχές του 2020, ενώ υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό και έναντι του ευρώ, στις 9,52 λίρες ανά ευρώ.
Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 8,0463 λίρες ανά δολάριο.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην αυξήσει τα επιτόκια προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 175 μονάδων βάσης στο επιτόκια repo μίας εβδομάδας.
Αντί αυτού, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 10,25%, παρά τις ανησυχίες των αγορών για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για ραγδαία πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,75 τον Σεπτέμβριο.
Η πτώση της λίρας δείχνει την απογοήτευση των επενδυτών, δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο.
Όσον αφορά την αγορά, η διεύρυνση του εύρους των επιτοκίων είναι «ένα τέχνασμα, χειρότερο από άχρηστο εάν η κεντρική τράπεζα θέλει να έχει τον έλεγχο του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 24 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης από 8,25% σε 10,25%.
Η νομισματική πολιτική της τράπεζας στερείται αξιοπιστίας λόγω πολιτικής παρέμβασης, ανέφερε ο Tatha Ghose της Commerzbank.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είχαν λειτουργήσει αν ήταν αξιόπιστο μέρος μιας μακροπρόθεσμης παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 5%.
Όμως, δεν είναι - ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan επιμένει στη μη συμβατική νομισματική πολιτική και εξακολουθεί να ζητά χαμηλά επιτόκια", δήλωσε ο Ghose.
«Η αγορά βλέπει τις αυξήσεις των επιτοκίων ως προσωρινό κενό διακοπής που θα αντιστραφεί μόλις η λίρα σταθεροποιηθεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα - και εάν η αγορά δει μια αύξηση των επιτοκίων, τότε δεν λειτουργεί.
Αυτό παρατηρούμε στις τελευταίες κινήσεις της λίρας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ghose η λίρα θα υποχωρήσει στις 8,2 ανά δολάριο έως το τέλος του έτους, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και στα 8,5 πριν η κυβέρνηση και οι νομισματικές αρχές αλλάξουν πορεία.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης