Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση θέλει να ρίξει τον πρόεδρο Lukashenko - Κήρυξε νέα απεργία παρά τις πιέσεις

Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση θέλει να ρίξει τον πρόεδρο Lukashenko - Κήρυξε νέα απεργία παρά τις πιέσεις
Η Tihanofskagia κάλεσε τους συμπατριώτες της να δείξουν "ότι κανένας δεν πρόκειται να δουλέψει για το καθεστώς" του Lukashenko
Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Tihanofskagia Svetlana ανακοίνωσε στις 26/10/2020 την έναρξη μιας απεργιακής κινητοποίησης με στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Alexander Lukashenko, την επομένη μιας νέας μεγάλης διαδήλωσης κατά της εξουσίας του, που έγινε στο Μινσκ.
"Από σήμερα (26/10) το πρωί, εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις και εργοστάσια, στον τομέα των μεταφορών, εργάτες ορυχείων, καθηγητές και φοιτητές άρχισαν απεργία", ανέφερε η Tihanofskagia σε ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram.
Η ίδια κάλεσε τους συμπατριώτες της να δείξουν "ότι κανένας δεν πρόκειται να δουλέψει για το καθεστώς" του Lukashenko.
"Η απεργία στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ένας μοχλός οικονομικής πίεσης.
Και η απεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης του καθενός, είναι εξίσου σημαντική".
Η 38χρονη Tihanofskagia έθεσε αυτόν τον μήνα (Οκτώβριος 2020) ένα τελεσίγραφο στον Lukashenko, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι χθες, Κυριακή 25/10, για να αποχωρήσει, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με γενική απεργία.
Καθώς το λευκορωσικό κράτος εξακολουθεί να ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, προηγούμενες απεργίες σε εμβληματικά εργοστάσια δεν είχαν διαρκέσει πολύ, μπροστά στον εκφοβισμό εκ μέρους των αρχών και τις απειλές για απολύσεις.
Σήμερα το πρωί 26/10/2020, δεκάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από πανεπιστήμια, προχωρώντας σε καθιστικές διαμαρτυρίες και στον σχηματισμό ανθρώπινων αλυσίδων, καθώς και κάνοντας πορεία στους δρόμους.
Βίντεο σε μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης δείχνουν συγκεντρώσεις να διαλύονται από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στο Μινσκ.
Ο ανεξάρτητος ενημερωτικός ιστότοπος Tut.by δημοσιοποίησε από την πλευρά του φωτογραφίες εργατών που προχωρούσαν σε στάση εργασίας ή σε δράσεις αλληλεγγύης σε τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα κρατικά εργοστάσια, κυρίως στο χημικό εργοστάσιο Grodnoazot, στη δυτική Λευκορωσία.
Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά της μέσω του Facebook πως οι επιχειρήσεις της χώρας λειτουργούν ομαλά.
Μια διαδήλωση συνταξιούχων κατά της εξουσίας έχει ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).
Οι φοιτητές καλούνταν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης