Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας για τα δεδομένα γεωεντοπισμού

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας για τα δεδομένα γεωεντοπισμού
Τα δεδομένα GPS χρησιμοποιούνται για τη στοχοποίηση πυραύλων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones)
Η Ινδία θα υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον διαμοιρασμό ευαίσθητων δορυφορικών δεδομένων, ανέφερε σήμερα (26/10) το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν έναν διάλογο για θέματα ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο
Σκοπός του διαλόγου είναι να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και ο υπουργός Άμυνας Mark Esper (φωτογραφία) έφθασαν στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με τους Ινδούς ηγέτες σε μία περίοδο όπου η Ινδία έχει εμπλακεί στην πιο σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεσή της με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα εδώ και χρόνια σύνορα των Ιμαλαΐων.
Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, έχει εντείνει επίσης τη διπλωματική πίεση στην Κίνα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται για μια σειρά θεμάτων, από τη διαχείριση του κορωνοϊού από το Πεκίνο έως την επιβολή ενός νέου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και φιλοδοξίες για τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Πριν από τις επίσημες 2+2 συνομιλίες που θα έχουν αύριο, Τρίτη (27/10), συμπεριλαμβανομένων ανώτατων διπλωματών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Esper συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του Rajnath Singh και οι δύο άνδρες συζήτησαν τη Συμφωνία Βασικής Ανταλλαγής και Συνεργασίας (BECA) για τη Γεωδιαστημική Συνεργασία η οποία είναι έτοιμη για υπογραφή, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.
«Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συμφωνία BECA θα υπογραφεί στη διάρκεια της επίσκεψης», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Αμυντικό σύστημα

Η συμφωνία θα παράσχει στην Ινδία πρόσβαση σε ένα εύρος τοπογραφικών, ναυτικών και αεροναυτικών δεδομένων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη στοχοποίηση πυραύλων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν προωθημένη ναυσιπλοϊκή συνδρομή και ηλεκτρονικά συστήματα σε αεροσκάφη που έχει εφοδιασθεί η Ινδία από τις ΗΠΑ, δήλωσε ινδική πηγή.
Αμερικανικές εταιρίες έχουν πουλήσει στην Ινδία όπλα αξίας άνω των 21 δισεκ. δολαρίων από το 2007 και η Ουάσινγκτον καλεί την ινδική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνίες που θα επιτρέψουν τον διαμοιρασμό ευαίσθητων πληροφοριών και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών για καλύτερη χρήση του ακριβού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Esper καλωσόρισε επίσης τη συμμετοχή της Αυστραλίας στα ναυτικά γυμνάσια του επόμενου μήνα στα οποία θα συμμετάσχουν η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία στα ανοικτά του Κόλπου της Βεγγάλης.
Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο παρελθόν σε τέτοια πολυμερή στρατιωτικά γυμνάσια καθώς θεωρεί ότι στρέφονται εναντίον της και η Ινδία είχε αποφύγει να τα διευρύνει επί πολύ καιρό ακριβώς για τον λόγο αυτόν.

Συγκρουση με Κίνα

Όμως η συνοριακή ένταση με την Κίνα φέτος το καλοκαίρι, η οποία ξέσπασε με μια σύγκρουση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ινδοί στρατιώτες, σκλήρυνε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι στο Πεκίνο και οδηγεί σε στενότερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε αναλυτές.
«Οι συνομιλίες μας σήμερα ήταν αποδοτικές, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε μεγάλο εύρος τομέων", ανέφερε ο Singh.
Μετά την Ινδία, ο Pompeo θα επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες, δύο χώρες του Ινδικού Ωκεανού όπου η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει διάφορες υποδομές προκαλώντας ανησυχία στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης