Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον Erdogan - Η Τουρκία ακύρωσε τη NAVTEX στις 28/10 - Το Oruc Reis πλέει με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο

Το δίλημμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον Erdogan - Η Τουρκία ακύρωσε τη NAVTEX στις 28/10 - Το Oruc Reis πλέει με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο
Απομακρύνεται το Oruc Reis: Πλέει με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο - «Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός
(Συνεχές upd) Απέναντι σε ένα μεγάλο δίλλημα βρίσκεται η ελληνική πλευρά όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται διαρκώς, είτε με τις εκδόσεις νέων NAVTEX που καταπατούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είτε με επιθετική ρητορική τόσο από τον ίδιο τον Recep Tayyip Erdogan όσο και από τους υπουργούς της κυβέρνησης του.
Η Αθήνα καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που έχει βάση της, την ψυχραιμία και τη διπλωματία, ή εάν θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια του Erdogan για τη δημιουργία τετελεσμένων που θα ενισχύουν τη θέση του σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.
Από τη μία, η πρώτη επιλογή δεν φαίνεται να βάζει φρένο στον Erdogan, ο οποίος εκτός των άλλων εκμεταλλεύεται και την ανοχή τόσο της ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη, στη δεύτερη επιλογή η Ελλάδα θα αναλάβει το ρίσκο ενός θερμού επεισοδίου, κάτι που φαίνεται πως επιδιώκει ο Erdogan.
Πάντως, σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρκικής NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο έπλεε περίπου από χθες 26/10 στις 22:00 το Oruc Reis.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την ελληνική επικράτεια και τα ελληνικά νησιά, συνεχίζοντας το έργο του στη θάλασσα της Μεσογείου.
Νωρίτερα χθες 26/10 το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.
Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.
Image
Image

Η μετατόπιση της κόκκινης γραμμής

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη μετατοπίσει την... κόκκινη γραμμή από τα 12 ναυτικά μίλια στα 6 ναυτικά μίλια. Αυτό άλλωστε προέκυψε και από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν τίθεται υπό αίρεση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από τον Ιόνιο.
Επίσης είναι σαφές γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια» σημείωσε και υπογράμμισε σχετικά με το Αιγαίο ότι «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον εναέριο χώρο».
Γι' αυτό άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιορίζονται στη «σταθερή επιτήρηση» των τουρκικών σκαφών και δεν τα παρεμποδίζουν ακόμα κι όταν φτάνουν στα 6,1 ναυτικά μίλια απόσταση από τις ακτές του Καστελόριζου.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (δηλ. 6 ναυτικά μίλια) καλύπτεται από διεθνή ύδατα και δεν μπορούν να μπουν φραγμοί στην παρουσία πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών.

Η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση για τις 28 Οκτωβρίου

Ακυρώνει τη NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου η Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν, μέσω διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ, να προχωρήσουν σε αμοιβαία ακύρωση των Navtex που είχαν εκδόσει (η Τουρκία για τις 28 Οκτωβρίου και η Ελλάδα για τις 29), σε μια κίνηση καλήθς θέλησης, που θα τους επιτρέψει  να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Με βάση τις πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία συεχίζει, όπως διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ο Erdogan, να υποστηρίζει τους διεθνείς κανονισμούς, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον διάλογο και την πολιτική λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Τουρκία πράγματι ακυρώνει τις δυο Navtex που είχε εκδώσει από τον σταθμό της Αττάλειας για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 28 Οκτωβρίου.
Ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν διατηρεί κύρια στρατιωτική δραστηριότητα στην παραπάνω περιοχή.
Image

Το Oruc Reis συνεχίζει τις εργασίες του έως 4/11

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει παρατείνει -με σχετική NAVTEX- τις έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 4 Νοεμβρίου.
Με τη νέα NAVTEX δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.
Πλέον, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις του Oruc Reis στις 28 Οκτωβρίου, οπότε είναι και η επέτειος του «ΟΧΙ».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, προανήγγειλε μάλιστα την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis για διάστημα δύο μηνών δείχνοντας έτσι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει με μπαράζ προκλήσεων μέχρι και το Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει μέσω της Συνόδου Κορυφής για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η κόντρα Macron με Erdogan

Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η κόντρα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, που έχει πυροδοτηθεί από την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τελευταίο επεισόδιο, ήταν οι φραστικές επιθέσεις του Erdogan κατά του Macron, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.
Ως «απάντηση» ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεοτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Erdogan, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Erdogan είναι απαράδεκτες.
Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο.
Αξιώνουμε από τον Erdogan να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη.
Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ.
Την οργή του Erdogan, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Macron να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.
Ωστόσο, ο Erdogan έδωσε συνέχεια στη διαμάχη, καθώς μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, κατηγόρησε τον Macron για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Macron», όπως υποστήριξε.
Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Macron χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός  «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Ο Εrdogan, μιλώντας για τον Macron, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια.
Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας».
Στην ίδια ομιλία, ο Erdogan συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης