Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση ο Macron μετά το παραλήρημα Erdοgan - H Γαλλία θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Στην αντεπίθεση ο Macron μετά το παραλήρημα Erdοgan - H Γαλλία θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής
Τι δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Franck Riester στο Γαλλλικό Κοινοβούλιο
Η Γαλλία προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη (27/10) να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Τayyip Erdogan σε ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου προέδρου Emmamuel Macron και ζήτησε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Να σημειωθεί ότι χθες (27/10) υπήρξε μπαράζ δηλώσεων συμπαράστασης στον Γάλλο πρόεδρο Macron τόσο εκ μέρους των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη.
Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Franck Riester στη Γαλλική Βουλή, χωρίς να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιεχόμενο των κυρώσεων.
Είναι η πρώτη σχετική δήλωση και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.
Ελλάδα και Κύπρος να σημειωθεί ότι ζητούν κυρώσεις όλο το τελευταίο διάστημα ασφαλώς και θα ενώσουν τη φωνή τους με τη Γαλλία. 
Την ίδια ώρα δαμορφώνεται ένα ευρωπαικό μέτωπο υπεράσπιστης του κοσμικού κράτους και των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο γερμανικός τύπος αποδίδεί στον Erdogan σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την ευρύτερη στρατηγική να καταστεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.
Η ατάση του επίσης επισημαίνεται ότι απορρέει απο τα οικονομικά αδιέξοδα εξαιτιας της κατάρρευσης της λίρας. 
Εν γένει καταγράφεται  η αναγκαιότητα να τεθεί φραγμός στον επιχειρούμενο απο τον Τούρκο πρόεδρο εκφοβισμό της Δύσης μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών.

Η στάση της Ελλάδας

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σε δηλώσεις της χθες (27/10) ερωτηθείσα αν έφτασε η ώρα για σκληρότερη στάση της ΕΕ και κυρώσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε:
«Νομίζω ότι έχουμε πει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τεθεί ήδη από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, μέχρι το Δεκέμβριο.
Υπάρχει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ ωστόσο αυτές οι εξελίξεις αν θέλετε με τον κ. Μακρόν και όλο αυτό το μπρα ντε φερ δηλώσεων, βλέπω τώρα έχει απαντήσει πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Γάλλο ΥΠΕΞ, ότι μπορεί και πρέπει να προκαλέσει αφύπνιση σε όλη την Ευρώπη για την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας. Γιατί όπως σας είπα πέρα από το ελληνοτουρκικό, υπάρχει το εύρωτουρκικό.
Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι απλά μία χώρα που συνορεύει με τα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρώπης ή αν θέλει να είναι εταίρος της Ευρώπης. Και αυτές οι συμπεριφορές προφανώς όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά την απομακρύνουν και την απομονώνουν όλο και περισσότερο και αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους».

Γιατί Erdogan και Macron έφτασαν στα άκρα

Οι δεσμοί με το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Σε δεσμούς του Τούρκου προέδρου Erdogan με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Manager Magazin, το οποίο γράφει: «Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στενούς δεσμούς μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Erdogan και του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, με τους ισλαμιστές. ‘
Σε απάντηση, μετά από επερώτηση από το κόμμα Η Αριστερά, η οποία έχει δοθεί στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Βερολίνο τη Δευτέρα, γίνεται αναφορά σε όλο και πιο ανοιχτές επαφές με το κίνημα Milli-Görus (IGMG), το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία. Ο Erdogan έχει «τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες» στο κίνημα Milli-Görus, ανέφερε η κυβερνητική απάντηση.
Μετά την ίδρυση του AKP αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές.
Αυτές όμως εντάθηκαν, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Γίνεται επίσης αναφορά σε διασυνδέσεις μεταξύ αξιωματούχων του IGMG και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία».

Ο Erdogan θέλει να γίνει ηγέτης του Ισλάμ ενώ η οικονομία καταρρέει

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και σημειώνει: «Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε πολλά κράτη του Κόλπου έχουν αρχίσει να αποσύρουν γαλλικά προϊόντα.
Οι φωτογραφίες δείχνουν πώς βγάζουν από τα ράφια τυρί, μαρμελάδα, ακόμα και σαμπουάν.
Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν τρομάζουν κανέναν στο Παρίσι, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για την πολιτική του Erdogan.
Ενόψει της αποδυνάμωσης του Ιράν, ο Erdogan θέλει να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων, είναι η ερμηνεία.
Την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε και στη Γερμανία επειδή ερευνήθηκε ένα τζαμί λόγω υποψίας υπεξαίρεσης».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Το Παρίσι βλέπει τον Erdogan οικονομικά και πολιτικά εξασθενημένο.
Οι επιθέσεις του στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από το γεγονός ότι η χώρα παρακμάζει οικονομικά εξαιτίας της πολιτικής του Erdogan.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ θα έπρεπε να αντιταχθούν σθεναρά στη συστηματική προσπάθεια του Erdogan να εκφοβίσει την ΕΕ και να αποκτήσει επιρροή στους μουσουλμάνους στα κράτη-μέλη».

Υπεράσπιση του κοσμικού κράτους – όχι ισλαμοφοβία

Η TAZ του Βερολίνου σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της αναφέρεται στο μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων που έχουν κηρύξει πολλές ισλαμικές χώρες εξαιτίας της τοποθέτησης του Γάλλου Προέδρου Macron σχετικά με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ.
«Η ισλαμοφοβία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες.
Μετά τη δολοφονία του Samouel Paty όμως ο Μακρόν μίλησε κατά του ριζοσπαστισμού και υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης, στην οποία βλέπει επίσης ότι ανήκουν και οι γελοιογραφίες του Μωάμεθ.
Τίποτα περισσότερο. …Μετά την τρομοκρατία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έκοψε την ανάσα για χρόνια σε όλο τον κόσμο και μετά τον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου από οπαδό τους, θα έπρεπε να είναι σε όλους σαφές πως το μποϊκοτάζ είναι λάθος.
Μετά τη δολοφονία του Paty είναι καιρός για αλληλεγγύη, για τίποτα άλλο».

Οι υπολογισμοί του Erdogan

Τέλος, η FAZ γράφει για το ίδιο θέμα:
«Οι προκλήσεις του Erdogan δεν είναι τυχαίες, είναι υπολογισμένες.
Γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει πιο πολλά στο εσωτερικό με τη Γαλλία παρά με τη Γερμανία.
Επειδή πολλοί Τούρκοι έχουν αρνητική εικόνα για τη Γαλλία, όπου υπάρχει ισχυρό λόμπι των Αρμενίων και ζουν εκεί πολλοί Κούρδοι.
Ο Erdogan λοιπόν προχωρά τώρα σε παρατεταμένη κρίση με την Ευρώπη.
Η τουρκική οικονομία από την άλλη χρειάζεται εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ που χρονολογείται από το 1996.
Κανονικά χωρίς μια συγγνώμη από τον Erdogan στον Macron δεν θα υπάρξει διέξοδος από την κατάσταση, στην οποία ο Erdogan έφερε την Τουρκία.
Όμως ο Ερντογάν έχει ζητήσει συγγνώμη μόνο μία φορά από έναν άλλο Πρόεδρο, τον Putin, το 2016, αφού προηγουμένως οι τουρκικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροπλάνο.
Δεν θα είναι έτοιμος να το κάνει τώρα και με τον Macron

Η ευρωπαική ασπίδα στον Macron

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Emmanuel Macron με βάση της αρχές της ανοχής και του Διαφωτισμού τάχθηκε χθες (27/10) σε όλους τους τόνους η Ευρώπη απέναντι στις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει τα «πυρά» του κατά του Γάλλου προέδρου φτάνοντας να τον χαρακτηρίζει έως και… παράφρονα.
Θρυαλλίδα της αντιπαράθεσης αποτέλεσε το σχέδιο Macron για άρση του «απομονωτισμού των μουσουλμάνων» και την υποστήριξη του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους έναντι του αιτήματος μελών της μουσουλμανικής κοινότητας για τη λειτουργία θρησκευτικών σχολείων στη γαλλική επικράτεια.
Η Ευρώπη, πιστή στις αρχές της ανοχής και της ανεξιθρησκίας καταδικάζει το πολιτικό Ισλάμ και τον νεο-οθωμανισμό του Tayyip Erdogan.

Γερμανία

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Samuel Paty, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Erdogan εναντίον του Emmanuel Macron.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Erdogan για τον Γάλλο πρόεδρο Macron.
Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Paty», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Erdogan «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».
Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Seibert σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Αυστρία

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Courts «Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Iταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατά του Γάλλου προέδρου Macron.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:
"Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Erdogan απευθύνθηκε στον πρόεδρο Macron είναι απαράδεκτα.
Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προαγάγει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις".
"Πλήρης αλληλεγγύη στον Macron" έγραψε, τέλος, ο Giuseppe Conte.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του προέδρου Erdogan» ανέφερε ο Peter Stano υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».
«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου.
Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Stano επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.
Οι δηλώσεις του κ. Stano έρχονται μετά τις δηλώσεις και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων, οι οποίοι καταδίκασαν επίσης τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Charles Michel με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:
«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».
«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Erdogan κατά του Γάλλου ομολόγου του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borell
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Macron είναι απαράδεκτες.
Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση» έγραψε στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών Αρχών για αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη» έγραψε επίσης ο κ. Borell.

Ελλάδα

Την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τον πρόεδρο Macron, αναφορικά με τις προκλήσεις Erdogan έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία, από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη.
Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Emmanuel Macron και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα (σσ. τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Paty από τον 18χρονο Τσετσένο)»..


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης