Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη τελειώνει από το 2021 - Στο 8,6% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2020, σχεδόν 200% το χρέος

Fitch: Η δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη τελειώνει από το 2021 - Στο 8,6% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2020, σχεδόν 200% το χρέος
Έκθεση της Fitch Ratings για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη
Τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης για το 2021 προβλέπουν ως επί το πλείστον μέτρια δημοσιονομική αυστηρότητα, υποστηριζόμενη από σημαντική οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, παραθέτοντας παράλληλα τις τρέχουσες εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των κρατών.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 8,6% φέτος, ενώ το χρέος θα φθάσει κοντά στο 198,5% του ΑΕΠ.
Το επόμενο έτος, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο 191,5%.
Συνολικά, τα σχέδια προϋπολογισμού προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 7,7% το 2020 και στη συνέχεια θα αυξηθεί κατά 5,9% το 2021.
Οι προβλέψεις της Fitch για το ΑΕΠ των 19 κρατών της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για μια πιο έντονη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ήτοι 9%, και ασθενέστερη ανάκαμψη -στο 5,5%.
Τα σχέδια δείχνουν απότομη επιδείνωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της Ευρωζώνης στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος από 0,6% το 2019, προτού μειωθεί στο 5,8% το 2021.
Επίσης, δείχνουν μια μέτρια δημοσιονομική σύσφιξη -0,2% του ΑΕΠ- το επόμενο έτος.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.
«Η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού εντείνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προβλέψεις.
Η συνολική βελτίωση του ελλείμματος το 2021 οφείλεται στην κατάργηση των προσωρινών μέτρων στήριξης στις περισσότερες χώρες, αλλά οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον ιό θα μπορούσαν να πλήξουν τις οικονομίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκαλώντας περαιτέρω τόνωση.
Οι προβλέψεις της Fitch υποδηλώνουν ήδη ένα συνολικό έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ φέτος.
Το απόθεμα δημοσίου χρέους αθροιστικά ανέρχεται στο 102% του ΑΕΠ φέτος και θα μειωθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος.
Ένας άλλος παράγοντας που θα γίνει σαφέστερος είναι η χρήση επιχορηγήσεων και δανείων της ΕΕ (NGEU).
Τα σχέδια προϋπολογισμού παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες για το NGEU, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (…)
Αυτό καθιστά δύσκολη την πλήρη αξιολόγηση της αύξησης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της NGEU, και δεν τις έχουμε ακόμη υπόψη στις προβλέψεις μας», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης