Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Άτακτη φυγή από τον ελληνικό μετοχικό κίνδυνο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Άτακτη φυγή από τον ελληνικό μετοχικό κίνδυνο
Καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του Γ.Δ., συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων που είχε προαναγγελθεί από την τεχνική ανάλυση
Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο.
Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει, με το ΙΟΒE να αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο για ύφεση και για το 2021 από -2,5% μέχρι -4%, στο βαθμό που δεν υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές προσπέρασαν τις εκθέσεις της S&P και DBRS για τη διατήρηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και τις σταθερές προοπτικές.
Προσπέρασαν την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ που συγκέντρωσε υπερτριπλάσια κεφάλαια από τα ζητούμενα.
Προσπερνούν και την κινητικότητα στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με το καταγραφόμενο ενδιαφέρον να είναι αξιοσημείωτο.
 Αντιθέτως, επεσήμαναν την επιθετική ρητορική Ερντογάν απέναντι στον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Τη μη αναστολή της διενέργειας των NAVTEX στα νερά του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης με την Τουρκία, θορυβήθηκαν και έσπευσαν να διενεργήσουν άλλο ένα κύκλο ρευστοποιήσεων των θέσεών τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή καθώς η αντιπαράθεση των μεγαλομετόχων της Πειραιώς John Paulson, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital με το ΤΧΣ λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013-15.
Σαν αποτέλεσμα, διακόπηκε  η εξάμηνη περίοδος συσσώρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο στη ζώνη 600-680 μονάδων.
Και καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του Γ.Δ. ελέω της συναλλακτικής καθίζησης και της επιβάρυνσης του οικονομικού περιβάλλοντος,  συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων που  είχε προαναγγελθεί από την τεχνική ανάλυση.
Με την περιοχή των 585 μονάδων να συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης ενόσω το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του Γ.Δ. ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα.
Στο διεθνές περιβάλλον, απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αμερικανικών εκλογών, με το Joe Biden να συνεχίζει να έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον Πρόεδρο Trump.
Με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν καθώς οι συνθήκες της πανδημίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία μεταθέτοντας την ανάκαμψη για αργότερα.
Με την εξαίρεση της Κίνας που πατάει ήδη γκάζι με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 1,9% για φέτος.
Την ίδια ώρα, η Ant Group, βραχίονας στο χώρο του fintech κινεζικού κολοσσού Alibaba άντλησε €35,4 δις. και εισάγεται ταυτόχρονα στο Χονγκ-Κονγκ και τη Σαγκάη με κεφαλαιοποίηση $ 313 δις, όταν η Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα διαμορφώνεται μόλις στα €313 εκ., περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη δηλαδή!

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης