Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Οι επενδυτές να προετοιμάζονται για τα χειρότερα - Έως -10% η Wall Street

Roubini: Οι επενδυτές να προετοιμάζονται για τα χειρότερα - Έως -10% η Wall Street

Εάν η εκλογική μάχη συνεχιστεί και μετά τις 3 Νοεμβρίου, οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 10%, αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini
Να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο καλεί τους επενδυτές ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, καθώς το χρηματιστήριο μπορεί να πέσει έως και 10%…
Όπως επισημαίνει, οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναδεικνύουν ως ενισχυμένη την πιθανότητα να υπάρξει ένα δημοκρατικό «σκούπισμα» στις 3 Νοεμβρίου, με τον Joe Biden να κερδίσει την προεδρία και τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τα ηνία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέτοντας ένα τέλος στον κυβερνητικό διχασμό των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, εάν οι εκλογές μετατραπούν σε ένα δημοψήφισμα για την επανεκλογή Trump στην προεδρία, οι Δημοκρατικοί μπορεί μεν να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο, από την άλλη όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να απολέσουν τη Γερουσία.
Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να κερδίσει ο Trump και οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τη Γερουσία.
Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η προοπτική να μην υπάρξει σαφές αποτέλεσμα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000, πήρε έναν μήνα τουλάχιστον, έως τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να αρθεί το εκλογικό αδιέξοδο και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο.
Τότε, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ του George W. Bush εις βάρος του Δημοκρατικού αντιπάλου Al Gore.
Τω καιρώ εκείνω, λόγω της αστάθειας, το χρηματιστήριο έπεφτε 7%.
Αυτή τη φορά, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο -ίσως ακόμη και μήνες-, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τις αγορές, όπως επισημαίνει ο Nouriel Roubini.
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ακόμη και αν φαίνεται απίθανο.
Παρότι ο Biden, όπως και η Hillary Clinton το 2016, βρίσκεται σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, απομένει να δούμε αν θα υπάρξει μικρή αύξηση στους «ντροπαλούς» ψηφοφόρους Trump που δεν είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν τις πραγματικές προτιμήσεις τους.
Επιπλέον, όπως και το 2016, διεξάγονται μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης (ξένες και εσωτερικές).
Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες εχθρικές ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές.
Τα τρολ και τα ρομπότ πλημμυρίζουν τα κοινωνικά μέσα με θεωρίες συνωμοσίας, ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση.
Ο Trump και μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν αγκαλιάσει τρελές θεωρίες συνωμοσίας, όπως το QAnon, και σηματοδότησαν τη σιωπηρή υποστήριξή τους σε ομάδες λευκών.
Σε πολλές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, κυβερνήτες και άλλοι αξιωματούχοι αναπτύσσουν ανοιχτά βρώμικα κόλπα για να υπονομεύσουν τις ψήφους των Δημοκρατικών.
Πέρα από όλα αυτά, ο Trump έχει επανειλημμένα ισχυριστεί - ψευδώς - ότι τίθεται ζήτημα φερεγγυότητα, σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία.
Πράγματι, εάν τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν το βράδυ των εκλογών δεν υποδηλώνουν αμέσως ένα «σκούπισμα» για τους Δημοκρατικούς, ο Trumo, σχεδόν σίγουρα, θα πανηγυρίζει τη «νίκη» στις πολιτείες προτού καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια.
Οι Ρεπουμπλικανικοί σχεδιάζουν ήδη να αναστείλουν την καταμέτρηση σε βασικές πολιτείες αμφισβητώντας την εγκυρότητα αυτών των ψηφοφοριών.
Οι νομικές μάχες που θα ακολουθήσουν θα είναι ιδιαίτερα έντονες.
Ταυτόχρονα, όλες οι λευκές ένοπλες πολιτοφυλακές που «βρίσκονται στο πλάι του Trump» θα μπορούσαν να βγουν στους δρόμους για να πυροδοτήσουν τη βία και το χάος.
Στόχος είναι να προκληθεί μιας αριστερή αντεπίθεση, δίνοντας στον Τrump ένα πρόσχημα για να επικαλεστεί τον Νόμο περί εξέγερσης και να αναπτύξει τον στρατό των ΗΠΑ προκειμένου να αποκαταστήσει το «νόμο και τάξη».
Έχοντας κατά νου αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει σε αρκετές μεγάλες πόλεις υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών «αναρχικούς κόμβους».
Με άλλα λόγια, ο Trump και οι φίλοι του θα επιχειρήσουν να κλέψουν…
Αυτός ο βαθμός πολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε μια εποχή που η οικονομία επιβραδύνεται ήδη και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης παραμένουν ζοφερές.
Εάν η εκλογική μάχη συνεχιστεί και μετά τις 3 Νοεμβρίου -ίσως στις αρχές του επόμενου έτους- οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 10%, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων επίσης ενώ οι τιμές του χρυσού θα φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Το δολάριο ΗΠΑ θα ενισχυθεί, αλλά λόγω του πολιτικού χάους ενδέχεται να υπάρξουν εκροές που θα το αποδυναμώσουν.
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρό προβάδισμα για τον Μπάιντεν, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καταλήγει ο Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης