Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2020, από 8,9% στην προηγούμενη εκτίμηση

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2020, από 8,9% στην προηγούμενη εκτίμηση
Για το 2021 η εκτίμηση διαμορφώνεται στο 9,4%, από 6,2% προηγουμένως
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αναθεωρήσει την εκτίμησή της για την πορεία του πληθωρισμού το 2020, στο 12,1%, από 8,9% προηγουμένως.
Για το 2021 η εκτίμηση διαμορφώνεται στο 9,4%, από 6,2% προηγουμένως.

BBC: Η τουρκική λίρα πέφτει λόγω Ελλάδας, Λιβύης, Συρίας, Καυκάσου και... από τον Erdogan

Η τουρκική λίρα καταρρίπτει καθημερινά τα ιστορικά της χαμηλά, φτάνοντας σήμερα στα επίπεδα των 8,17 λιρών/δολάριο, εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών για την τουρκική οικονομία.
Οι αναλυτές αποδίδουν την αποδυνάμωση στην ανησυχία για τον τουρκικό πληθωρισμό - 11,7% τον περασμένο μήνα - και την άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο βασικός λόγος είναι ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Η εμπλοκή του τούρκου προέδρου σε διάφορες διαμάχες, όπως η Ελλάδα, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Καύκασος - έχει ενοχλήσει τους επενδυτές.
Επίσης, ο Erdogan έχει εκνευρίσει μεταξύ άλλων τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
"Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι νέες πηγές πίεσης που αποδυναμώνουν τη λίρα", δήλωσε ένας Τούρκος traders συναλλάγματος στο Reuters.
Ο Piotr Matys, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η νίκη για τον Αμερικανό προεδρικό υποψήφιο Joe Biden θα μπορούσε να σημαίνει "αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 [αντιαεροπορικά]" και "η αγορά ανησυχεί επίσης για την ταχέως επιδεινούμενη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας".
Η λίρα έχει χάσει το 26% της αξίας της φέτος και οι τουρκικές αρχές φέρεται να έχουν ξοδέψει περίπου 134 δισ. δολάρια τους τελευταίους 18 μήνες ενισχύοντας το νόμισμα.

Διαμάχη πυραύλων

Στις 23 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει το αμφιλεγόμενο πυραυλικό σύστημα S-400.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στην κριτική των ΗΠΑ για τη συμφωνία όπλων με τη Ρωσία, λέγοντας: "Δεν ξέρετε με ποιον παίζετε.
Προχωρήστε με τις κυρώσεις σας".
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει για "πιθανές σοβαρές συνέπειες στη σχέση ασφαλείας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα".
Παράλληλα, η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
Αλλά αυτό το μήνα οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν μια έντονη προειδοποίηση στον Erdogan για τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου πέριξ της Κύπρου.
Overlapping claims in the Eastern Mediterranean graphic
Μια δήλωση της συνόδου κορυφής ανέφερε ότι η ΕΕ "αποδοκιμάζει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διερευνητικών δραστηριοτήτων".
Η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν έντονα αντιτιθέμενες στην Τουρκία λόγω της αποσχισθείσας, τουρκικής βόρειας Κύπρου.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εκεί.
Την Κυριακή τον κατηγόρησε για κακομεταχείριση Γάλλων Μουσουλμάνων και στη συνέχεια συμμετείχε σε εκκλήσεις στον αραβικό κόσμο για μποϊκοτάζ γαλλικών αγαθών.
Η έξαρση της πανδημίας επιβαρύνει επίσης την τουρκική οικονομία - αφού έχει ήδη ξεπεράσει το χειρότερο ξέσπασμα την άνοιξη, με τα κρούσματα καθημερινά να είναι πάνω από 1.000.
Η απροσδόκητη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδα είχε ως στόχο την τόνωση της βραχυπρόθεσμης πιστωτικής αύξησης, αναφέρει ο Enis Senerdem του BBC Turkish.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Erdogan έχει κλιμακώσει τη ρητορική κατά αυτών που ζητούν υψηλότερα επιτόκια και πολλοί παρατηρητές της Τουρκίας πιστεύουν ότι επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, προσθέτει ο Senerdem.
Παράλληλα, η διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υπεράσπιση της λίρας έχει εξαντλήσει τα αποθέματα συναλλάγματος της Τουρκίας, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος.
Ακόμη και η προσέγγιση του Erdogan προς τη Ρωσία - ένας άλλος μεγάλος εμπορικός εταίρος - έχει παγώσει σημαντικά λόγω της γεωπολιτικής αντιπαλότητας.
Οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στη Λιβύη και τη Συρία και ο Erdogan υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του για να αποκτήσει το ελεγχόμενο από την Αμερνία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
bne IntelliNews - Capital forecasts 8 Turkish lira to dollar by year's end


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS