Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Είμαι έτοιμος για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Guterres (ΟΗΕ): Είμαι έτοιμος για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Έτοιμος για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό ο γ.γ. του ΟΗΕ
Την ετοιμότητά του να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, στη συναντίληψη που επετεύχθη στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, αλλά και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας ταυτόχρονα για τερματισμό μονομερών ενεργειών και προώθηση ΜΟΕ, εκφράζει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Συγκεκριμένα, ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας στις 19 Οκτωβρίου 2020 με την οποία εκφράζετε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα σας να μετάσχετε σε μια νέα πρωτοβουλία για επίτευξη διαρκούς λύσης στην Κύπρο, στη βάση της κοινής αντίληψης που έχει επιτευχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.
Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τη διάθεση των καλών μου υπηρεσιών για την επανέναρξη των συνομιλιών, οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έχει ήδη επιτευχθεί.
Σε σχέση με αυτό, καταλαβαίνω ότι έχετε ήδη επικοινωνήσει με τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar και ότι και οι δύο έχετε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθείτε άτυπα στο νησί υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου μου, κ. Elizabeth Spehar, το συντομότερο δυνατόν.
Εύχομαι αυτή η πρώτη άτυπη επαφή να ανοίξει το δρόμο για καρποφόρες συζητήσεις και επαναλαμβάνω τη δέσμευση μου να διερευνήσω μαζί σας και τον κ. Tatar, όπως επίσης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, την πιθανότητα να ξεκινήσει μια άτυπη πενταμερής συν τα ΗΕ, συνάντηση, στο κατάλληλο στάδιο.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σημασία της ανάπτυξής επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες και την αποφυγή οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία νέων διαπραγματεύσεων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι με την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη διαρκούς λύσης σύμφωνης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών όπως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προς όφελος όλων των Κυπρίων και για περισσότερη ειρήνη στην περιοχή».
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, «η κυβέρνηση χαιρετίζει την ετοιμότητα του ΓΓ να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, με ρητή αναφορά στη συναντίληψη, η οποία επετεύχθη στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, για μια διαρκή λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ειρήνης στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη καταθέσει 21 προτάσεις για συγκεκριμένα ΜΟΕ, στα οποία προτεραιότητα δίδεται στην Αμμόχωστο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης