Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού διαφωνούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για το πακέτο τονωσης - Γιατί δεν επιτεύθηκε συμφωνία έως τώρα

Πού διαφωνούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για το πακέτο τονωσης - Γιατί δεν επιτεύθηκε συμφωνία έως τώρα
Trump και Pelosi πιέζουν για άμεση συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων στήριξης - McConnell (Γερουσιαστής - Ρεπουμπλικανοί): Το 2021 θα ψηφιστούν τα μέτρα
Παρά την πίεση για μία στιβαρή αντίδραση όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής στην Ουάσιγκτον
έστειλαν μεικτά μηνύματα την Παρασκευή (30/10) σχετικά με το πόσο σύντομα το Κογκρέσο μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 να περάσει το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.
Καμία πρόοδος προς μια συμφωνία όσον αφορά τα δημοσιονομικά δεν κατεγράφη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαφωνούσαν τόσο στο ύψος της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας όσο και στη ρευστότητα που πρέπει να παρασχεθεί στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Οι δύο πλευρές συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ενός πακέτου δημοσιονομικών μέτρων.

Τα χρονοδιαγράμματα

Ο ηγέτης της πλειοψηφείς των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο Mitch McConnell κκαι επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi που ανήκει στους Δημοκρατικούς, καθώς είχαν διαφωνήσει τους τελευταίους μήνες για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας διαφώνησαν εκ νέου την Παρασκευή (30/10) όταν ρωτήθηκαν για το πότε θα μπορούσε να περάσει το πακέτο μέτρων ανακούφισης της οικονομίας.
Ο Ρεπουμπλικανός McConnell δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε «ακριβώς στις αρχές του έτους».
Ενώ επισήμανε ότι το πακέτο θα «στοχεύει ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν και τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν τώρα ένα δεύτερο κύμα του κορωνoϊού».
Η Pelosi δήλωσε ότι αναμένει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου αλλά δήλωσε στο MSNBC ότι «δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο πολύ, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι επείγουσες».
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Trump πίεσε για συντόμευση των διαδικασιών νομοθέτησης του πακέτου σε σχέση με τους ρυθμούς που ακολουθούν Ρεπομλικανοί και Δημοκρατικοί στη Γερουσία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή (30/10), ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «θα έχουμε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας αμέσως μετά τις εκλογές».

Δυστοκία ενός μηνός

Τα μικτά μηνύματα που εκπεμφθήκαν όσον αφορά τη ψήφιση των μέτρων του πακέτου τόνωσης ακολουθούν μια χαρακτηριστική δυστοκία όσον αφορά τη συμφωνία εδώ και έναν μήνα περίπου.
Το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία ικανή να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει ασαφές.
Καθώς το ποιος θα ελέγξει τα δύο αυτά σώματα δημιουργεί πλήθος περιπλοκές.

Ανταλλαγή επιστολών

Οι κάποτε εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ της Pelosi και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin φάνηκε αυτή την εβδομάδα να μην καρποφορούν.
Την Πέμπτη (29/10), η Pelosi έστειλε επιστολή στη γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο Λευκός Οίκος δεν της έδωσε τις αναμενόμενες απαντήσεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας κι την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Αυτά αφορούν το ύψος των ενισχύσεων σε πολιτείες και περιφέρειες, την εθνικής στρατηγική όσο αφορά τα τεστ για τον Covid-19, το ύψος των επιδομάτων ανεργίας, την προστασία των εταιρειών από το lockdown και τις φορολογικές εκπτώσεις για τις φτωχές οικογένειες.
Ο Mnuchin με τη σειρά του κατηγόρησε την Pelosi ότι απλώς χρονοτριβούσε για πολίτικους λόγους και δεν συμβιβαστικέ με τις λογικές θέσεις που εκείνος της παρουσίασε.
Το ποιο θα είναι το κόστος αυτών των καθυστερήσεων για την αμερικανική οικονομία μένει να φανεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης