Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα προκλητική NAVTEX της Τουρκίας σε Ρόδο για το Oruc Reis - Πέτσας: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε σύγκρουση - Με αντι NAVTEX απαντά η Αθήνα

Νέα προκλητική NAVTEX της Τουρκίας σε Ρόδο για το Oruc Reis - Πέτσας: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε σύγκρουση - Με αντι NAVTEX απαντά η Αθήνα
H NAVTEX αφορά τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού ATAMAN και CENGİZHAN ως τις 14 Νοεμβρίου
(Upd) Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην προκλητική NAVTEX νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, που εξέδωσε σήμερα (1/11) η Τουρκία, σχεδόν 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο.
Η Αθήνα, καταδίκασε την ενέργεια προβαίνοντας σε διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο συνοδεύτηκε και με ελληνική αντι - NAVTEX  απέναντι στην Τουρκική NAVTEΧ για έρευνες του Oruc Reis που εκδόθηκε σήμερα (1/11).
Συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, καλεί τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Τουρκική NAVTEX

Νωρίτερα, ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας εξέδωσε αναγγελία για έρευνες του Oruc Reis και συνοδευτικών του πλοίων σε θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με τη χαρτογραφική υπηρεσία της Τουρκία, SHOD, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και  αφορά τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού ATAMAN και CENGİZHAN, με χρονική διάρκεια μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία λίγα 24ωρα μετά τον φονικό σεισμό: Νέα Navtex για  το Oruc Reis κοντά στην Ρόδο | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η απάντηση της Αθήνας

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία για την νέα NAVTEX έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι "στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη ‘’διπλωματία των σεισμών’’, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη.
Η ‘’διπλωματία των Navtex’’ οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση".
Μιλώντας στο Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως "το θέμα της Τουρκίας έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό".
Οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο ας κλείσουμε τη μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως αφετηρία καλής συνεργασίας για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου.

Διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία προχωράει το εληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες στα νότια της Ρόδου, μία εξέλιξη η οποία επιδεινώνει εκ νέου το κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
"Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου" ανέφερε, χαρακτηριστικά, το ελληνικό υπουργείο.
Τόνισε δε, ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.
"Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές" συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική διπλωματία.
Πέραν του διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, η Αθήνα αναμένεται να ενημερώσει τους Συμμάχους και τους Εταίρους σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.
"Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε" κατέληξε ο υπουργείο Εξωτερικών.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης