Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Ο πολεμοχαρής Erdogan οφείλει να σεβαστεί τη Γαλλία και να μη λέει ψέματα

Macron: Ο πολεμοχαρής Erdogan οφείλει να σεβαστεί τη Γαλλία και να μη λέει ψέματα
«Πολεμοχαρής συμπεριφορά» του Erdogan προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Δριμεία κριτική στον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron καλώντας τον ταυτόχρονα να μη λέει ψέματα και να σεβαστεί την ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera o Macron έκανε λόγο για «πολεμοχαρή συμπεριφορά» του Erdogan προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις».
«Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα», αλλά και «να προστατεύω» δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, εξηγεί ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε λύπη για τις «παρεξηγήσεις» και τη «χειραγώγηση» γύρω από τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ «μερικές φορές από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες» που θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας.
Ο Μακρόν πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα του Μωάμεθ, ωστόσο αυτά δεν δικαιολογούν τη βία.
«Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου οφείλονταν σε πολλά ψέματα και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι εγώ ήμουν υπέρ αυτών των σκίτσων.
Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στην χώρα μου γιατί θεωρώ ότι αυτό σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας», δήλωσε ο Macron.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω προσωπικά όλα όσα λέγονται, όλα όσα σχεδιάζονται σε σκίτσα», υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι θέλει «να ηρεμήσουν τα πράγματα», επέμεινε ότι δεν θέλησε να «παραιτηθεί γιατί θα ήταν αντισυνταγματικό και θα ήταν μια φρικτή απώλεια κυριαρχίας για εμάς», επιμένοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε «στιγματισμός» του μουσουλμανικού κόσμου στη Γαλλία.
«Μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι της χώρας όπου ζουν γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή.
Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία», σημείωσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης