Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Biden ή Trump θα ευνοήσουν την Ελλάδα; - Το δόγμα Kissinger επισκιάζει την πολιτική των ΗΠΑ, επικεντρώνεται στην Τουρκία

Biden ή Trump θα ευνοήσουν την Ελλάδα; - Το δόγμα Kissinger επισκιάζει την πολιτική των ΗΠΑ, επικεντρώνεται στην Τουρκία
Η αμερικανική εξωτερική πολιτική εμφορείται από το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών και κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη
Πίσω από τις ψευδαισθήσεις βρίσκεται η αλήθεια αναφέρει ένα βελγικό ρητό και στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών είναι ότι ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί ο Biden ή ο Trump… η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει.
Το ίδιο υποστηρίζουν και οι τούρκοι παρακολουθώντας την αρθογραφία πολιτικών και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η αμερικανική εξωτερική πολιτική εμφορείται από το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών και κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος είχε υποστηρίξει την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή ο αμερικανικός παράγοντας πρέπει να έχει δεσμούς και συνεργασία με την Τουρκία για γεωστρατηγικούς και όχι μόνο λόγους.

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα

-Ο Biden ως πρώην αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν συνεργαστεί με την Τουρκία, αναπτύξει καλή συνεργασία αν και τότε ο Erdogan δεν είχε αναπτύξει το φιλόδοξο και μαξιμαλιστικό του σχέδιο επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Ο Trump έστειλε τον Pompeo τον υπουργό Εξωτερικών ουκ ολίγες φορές στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ εγκαινίασε και πιο στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την ναυτική βάση στην Σούδα.
Να σημειωθεί ότι επί εποχής Trump ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα.

Με Biden ή Trump μπορεί να υπάρξει διαμεσολάβηση για το Ανατολικό Αιγαίο

Οι ΗΠΑ διατηρούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και από τις βάσεις που δημιουργούνται αλλά και με την Τουρκία.
Για τους αμερικανούς και παρά την ένταση με τους S-400 η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε λίγο την διπλωματία κατά περίσταση και περίπτωση.
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν πολύ καλές σχέσεις αλλά στην Λιβύη ή στην υπόθεση του Nagorno Karabakh βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεργάζονται Τουρκία και Ρωσία.
Μπορεί π.χ. οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις για τους S-400 αλλά αυτό θα ήταν λάθος να μεταφραστεί ως σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Η διπλωματία κατά περίσταση και περίπτωση αρχίζει να κυριαρχεί στην γεωπολιτική σκακιέρα και η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να αγνοήσει αυτή την νέα παράμετρο.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και είναι πιθανό να διαμεσολαβήσουν ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ ελλήνων και Τούρκων.
Το ενδεχόμενο αυτό είτε με Biden, είτε με Trump έχει αυξημένες πιθανότητες, δηλαδή οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν στην ένταση Τουρκίας και Ελλάδος.

Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης