Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια για τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάλπης

ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια για τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάλπης
Ποιο θα είναι το ύψος της δημοσιονομικής ενίσχυσης και πού θα κατευθυνθούν οι πόροι
Το γεγονός ότι το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας βρίσκεται στον αέρα επηρεάζει τη ζωή και την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων οικογενειών στις ΗΠΑ οι οποίες εξαρτώνται από τις ομοσπονδιακές και τις πολιτειακές ενισχύσεις επισημαίνει σε δημοσίευμά τους το CNBC.
Καταγράφονται τα σενάρια, μαζί με τις ασφυκτικές προθεσμίες, για την ψήφιση του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας σε σχέση με τα αποτελέσματα της κάλπης.
Καθώς οι Αμερικανοί ψήφισαν στις 3 Νοεμβρίου 2020 εκατομμύρια εξακολουθούν να εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας το οποίο βρίσκεται στο αέρα.
Το εάν θα υπάρξει τελικά αυτό το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και το ύψος του εξαρτάται από το τι θα βγάλουν οι κάλπες.
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει απάντηση στο τι θα συμβεί με τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.
Στις μέχρι τώρα άκαρπες συνομιλίες πρωταγωνίστησαν ο ως γνωστόν ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, η Nancy Pelosi που ηγείται της Βουλής των αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell,
Η νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί θα μπορούσε να συμπεριλάβει νέα μέτρα τόνωσης με ορόσημο την προθεσμία της 11ης Δεκεμβρίου και την αναγκαία την αύξηση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Είτε θα μπορούσε να περιμένει την ψήφιση ενός πιο πλουσιοπάροχου πακέτου μέτρων τόνωσης, μέχρι την ορκωμοσία του νέου Κογκρέσου και του προέδρουτον Ιανουάριο.

Τα σενάρια ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα

Πρώτο σενάριο: Εάν υπάρχει ευρεία νίκη των Δημοκρατικών

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος πακέτο μέτρων στήριξης αναμένεται στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και της Γερουσίας, δήλωσε ο Brian Gardner, επικεφαλής στρατηγικής ομάδων πίεσης στην Ουάσιγκτον.
Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασαν ένα πακέτο μέτρων ύψους 3 τρισ. δολαρίων τον Μάιο, το οποίο περικόπηκε στα περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο).
Με μια ευρεία ίκη των δημοκρατικών, το κυβερνών κόμμα πιθανότατα θα προσπαθούσε να περάσει ένα πακέτο μέτρων περίπου στο ύψος των 2 τρισ. δολ., έως τα 3 τρισ. δολ,, δήλωσε ο Gardner.
«Δεν νομίζω ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να περάσουν μόνοι του ένα πακέτο 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο ίδιος.
«Προφανώς, πρόκειται ένα ρευστό τοπίο και οι αριθμοί θα διαφοροποιηθούν πολύ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο Bill Hoagland, αντιπρόεδρος ενός ανεξάρτητου πολιτικού Ινστιτούτου και πρώην εργαζόμενος στη Γερουσία, δήλωσε ότι μία ευρεία νίκη των Δημοκρατικών να μπορούσε να δώσει τους δώσει ευκαιρία να πάρουν μερικά από τα μέτρα τόνωσης μαζί με την απερχόμενη κυβέρνηση Trump.
Επί του παρόντος. η προθεσμία στις 11 Δεκεμβρίου 2020, όταν πρέπει να κυρωθούν εν εκ νέου οι ομοσπονδιακές δαπάνες για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης είναι κρίσιμη.
Τότε, η Pelosi θα μπορούσε να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας με κατεύθυνση όπως την ενίσχυση των ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας, την ενίσχυση σε πολειακό ή τοπικό επίπεδο και την εκπαίδευση των παιδιών, δήλωσε ο Hoagland.
Στη συνέχεια, οι Δημοκρατικοί θα ήταν δυνατόν να ψηφίσουν ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο βοήθειας όταν το κόμμα τους έχει τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, είπε.

Δεύτερο σενάριο: Εάν κερδίσει ο Biden, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας

Εάν ο Biden κερδίσει, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να ελέγχουν τη Γερουσία, πιθανότατα θα αποφασιστεί ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας αλλά το συνολικό ποσό θα είναι μικρότερο, είπε ο Gardner.
Προβλέπει ότι το ύψος του θα κυμαίνεται από 1,5 τρισ. δολ. έως 2,5 τρισ. δολ.
Αλλά θα αφεθεί το τελικό ύψος ανοιχτό προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας, επισημαίνει.
«Δεν θα απορρίψαμε την πιθανότητα ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρο τόνωσης της οικονομίας καθώς συνηθίζεται στη Ουάσιγκτον να τίθενται εκ νέου τα ζητήματα».

Τρίτο σενάριο: Εάν ο Trump επανεκλεγεί

Εάν ο Trump επανεκλεγεί, η Γερουσία πιθανότατα θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει στην έγκριση ενός μικρότερου πακέτου τόνωσης τη οικονομίας, με την ιδέα ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί μεγαλύτερη ομοσπονδιακή βοήθεια αργότερα, δήλωσε ο Gardner.
Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι ο Biden προηγείται αλλά δεν είναι το απόλυτο φαβορί.
Εάν κερδίσει ο Trump, η Pelosi μπορεί να κοιτάξει να συμπεριλάβει όσα έχουν συμφωνήσει με τον Mnuchin στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Τέταρτο σενάριο: Αν αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα

Βεβαίως, τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, ιδίως σε πολιτείες όπου η διαφορά είναι οριακή.
Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να μπει φρένο οποιαδήποτε πρόοδο πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Οποιαδήποτε αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών σχεδόν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την απερχόμενη κυβέρνηση
Εάν υπάρχει αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα τότε είναι δύσκολη η συμφωνία για το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων.
Ο Gardner προβλέπει ότι η όποια αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση, η μάχη για τo Λευκό Οίκο θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο διχασμό ώστε να είναι αδύνατη η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα.
«Αυτό είναι η πλέον ακραίο σενάρια», είπε ο Gardner .

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης