Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρεις πυλώνες για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών σχεδιάζει η ΕΚΤ - Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τις ελληνικές τράπεζες

Τρεις πυλώνες για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών σχεδιάζει η ΕΚΤ - Τι σημαίνουν οι αλλαγές για τις ελληνικές τράπεζες
Τι σημαίνουν οι αλλαγές της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Ενα σημαντικό ανακάτεμα της τράπουλάς ή της ταυτότητας των τραπεζών φαίνεται πως θα επιχειρηθεί ως συνέπεια της κρίσης της πανδημίας.
Οτι δεν μπόρεσε να επιτύχει η προηγούμενη κρίση είναι πολύ πιθανόν να το επιτύχει η τρέχουσα παρατηρούν  κύκλοι που γνωρίζουν την κατάσταση.
Μόλις χθες ο Αndrea Enria τάχθηκε υπέρ των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων ως λύση στην πρόκληση της πανδημίας και συμπλήρωσε πως το θέμα είναι ήδη σε διαβούλευση και η ΕΚΤ σύντομα θα ανακοινώσει τα στοιχεία του νέου πλαισίου

Οι τρεις πυλώνες

Οι πυλώνες του νέου σχεδίου είναι τρεις:
- Ενοποιημένη εποπτεία για τις τράπεζες που λειτουργούν ως πολυεθνικές. Η χώρα προέλευσης θα έχει τον πρώτο λόγο και έτσι δεν θα διαμοιράζεται η εποπτεία με σύγκρουση κανόνων για τη λειτουργία της ίδιας τράπεζας σε διαφορετικές χώρες
- Ενοποιημένο φορολογικό καθεστώς για τη λειτουργία των υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες μέλη μετά από εξαγορά και συγχώνευση δύο τραπεζών σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε.
- Αρση περιορισμών κεφαλαίου και ρευστότητας σε ότι αφορά τα καταστήματα που λειτουργούν σε επίπεδο θυγατρικής σε χώρες μέλη της Ε.Ε.
Για παράδειγμα δεν θα απαιτούνται ειδικά κεφάλαια για τη λειτουργία καταστημάτων τράπεζας η οποία θα εδρεύει σε μια χώρα και θα λειτουργεί μέσω υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες μέλη.
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί λοιπόν  θέμα  πρώτης προτεραιότητας.
Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είχε ήδη πληγεί από διαρθρωτικές αδυναμίες  όταν η κρίση ήλθε να τον πιέσει εκ νέου.

Οι ρήσεις Enria

Η επίμονη χαμηλή κερδοφορία, που προκαλείται από την υπερβολικά μεγάλο αριθμό τραπεζών  και τη χαμηλή απόδοση κόστους, οδήγησε τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είπε ο κ. Ενρία σε χθεσινή συνέντευξή του.
Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των διαρθρωτικών ζητημάτων είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ.
"Ένας τρόπος για την εξάλειψη της πλεονάζουσας ικανότητας και την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως ελκυστικών επενδυτικών προτάσεων είναι η ενοποίηση.
Η εμπειρία σε άλλες χώρες και βιομηχανίες δείχνει ότι, μετά τις μεγάλες καταστροφές, η ενοποίηση είναι συχνά βασικό συστατικό για μια ταχεία και επιτυχημένη ανάκαμψη.
Οι τραπεζίτες και οι αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι το κανονιστικό πλαίσιο και οι εποπτικές πρακτικές, επίσης στην ΕΚΤ, θεωρήθηκαν ως εμπόδια στην ενοποίηση.
Προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε την εποπτική μας προσέγγιση στην ενοποίηση και να δείξουμε ότι υποστηρίζει καλά σχεδιασμένους και καλά εκτελεσμένους συνδυασμούς τραπεζών είπε.
Το σχέδιο οδηγού της ΕΚΤ σχετικά με την εποπτική προσέγγιση της ενοποίησης στον τραπεζικό τομέα έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα οριστικοποιηθεί".
Ολα τα παραπάνω καταγράφουν πως οι μηχανισμοί της ΕΚΤ καταγράφουν τις δυνατότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων  τραπεζών εκτόως των χωρών μελών.
Και για να γίνει αυτό εφόσον πρόκειται για εμβληματικές τράπεζες θα πρέπει:
- Να καμφθούν οι πολιτικές αντιδράσεις
- Να μην υπεισέρχονται τεχνητά εμπόδια από τους ίδιους τους πολιτικούς.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας οι 4 συστημικές τράπεζες κατέχουν πλέον του 90% της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας. Επομένως περίπου αποκλείονται εγχώριες εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών διότι θα δημιουργηθεί  ένα μέγεθος που πολύ δύσκολα μπορεί να αποτύχει χωρίς να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τη χώρα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης