Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφαλές καταφύγιο τα ευρωπαϊκά ομόλογα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ

Ασφαλές καταφύγιο τα ευρωπαϊκά ομόλογα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ
Πτώση της απόδοσης για το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς και μείωση-ρεκόρ για το πορτογαλικό
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο την Τετάρτη (4/11) ενώ οι αποδόσεις των πορτογαλικών κατέγραψαν μείωση ρεκόρ, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια της αγοράς δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντική άνοδο με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξάνονται κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 0,78% το μεσημέρι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας προσέγγισε στο χαμηλότερο επίπεδο στο -0,671% στην αρχή της διαπραγμάτευσης ενώ έφτασε στο -0,63% στο τέλος των συναλλαγών.
Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας μειώθηκε σε περίπου 144 μονάδες βάσης, καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου μειώθηκαν ταχύτερα από αυτές του αντιστοίχου γερμανικού.
Το χάσμα έχει διευρυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης αποκλίνει, αγγίζοντας τα 152 μονάδες βάσης την Τρίτη (3/11), το υψηλότερο από τον Μάρτιο.

Περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα (που εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο) επωφελήθηκαν από την ευρύτερη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, αν και αυτή ήταν μικρότερη για τα γερμανικά ομόλογα, με την 10ετή απόδοση της Πορτογαλίας να καταγράφει ρεκόρ πτώσης με 0,055% προτού υποχωρήσει στο 0,07% λίγο πριν το τέλος των συναλλαγών.
Ο Chris Iggo, διευθύνων σύμβουλος στην AXA Investment Managers, δήλωσε ότι τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης προσφέρουν είναι ελκυστικά για επενδυτές που απαιτούν την ασφάλεια περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης δεδομένης υποστήριξης που δίδεται σε χώρες όπως η Ιταλία μέσω της αγορά ομολόγων της ΕΚΤ (προγράμματος PEPP) και του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.
Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία προχώρησε σε δημοπρασία του δεύτερου πράσινου πενταετούς ομολόγου της, συγκεντρώνοντας 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης