Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Lockdown2 στην Ελλάδα – Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία με ύφεση -11% το 2020 και έως -2% το 2021 - Τα κακά νέα είναι ότι πάμε κατά διαόλου

Lockdown2 στην Ελλάδα – Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία με ύφεση -11% το 2020 και έως -2% το 2021 - Τα κακά νέα είναι ότι πάμε κατά διαόλου
Το lockdown 2 είναι μόνο καταστροφή για την οικονομία, το bankingnews τάσσεται ξεκάθαρα κατά... είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά
Τα κακά νέα είναι ότι πάμε κατά διαόλου.
Τα καλά νέα είναι ότι θα είμαστε πολλοί  στην πορεία που ονομάζεται… πάμε κατά διαόλου.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει την χώρα σε νέο lockdown το lockdown 2 θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία, στο χρηματιστήριο, στις δομές τις κοινωνίας, του επιχειρείν.
Θα υπονομεύσει και το 2021, όπου ουσιαστικά θα χαθεί και η επόμενη χρονιά, θα εκτιναχθεί το χρέος, τα δημόσια ελλείμματα, πραγματικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Το lockdown 2 είναι λάθος όπως και το πρώτο lockdown, υπονομεύει την πορεία της χώρας, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα μας οδηγήσει σε νέο μνημόνιο η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οικονομία ύφεση -11% ή -11,5% το 2020 και ύφεση -2% και το 2021

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα οδηγείται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό με την ύφεση πλέον το 2020 να φθάνει στο -11% με -11,5% που σημαίνει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί  20,6 δισεκ. ευρώ δηλαδή στα 166 δισεκ. ευρώ.
Η συρρίκνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που θα υποστεί η εθνική οικονομία.
Το lockdown 2 θα πλήξει όχι μόνο τις προοπτικές της παραγωγής ΑΕΠ τον Νοέμβριο αλλά θα υποθηκεύσει και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι εξελίξεις δεν είναι καλές.
Όμως το πρόβλημα δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στην χαμένη χρονιά του 2020 αλλά και στο 2021 που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση -2% έως -3% και το 2021 με το α΄ 6μήνο να είναι εξίσου αρνητικό για την Ελλάδα.
Η κατάσταση στην οικονομία είναι ζοφερή.

Η δημοσιονομική τρύπα 18 με 20 δισεκ.

Η πραγματική δημοσιονομική τρύπα ανέρχεται στα 18 με 20 δισεκ. στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μηχανισμό να καλύψει αυτή την τρύπα και είναι ψευδαίσθηση ότι με τα κεφάλαια της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να καλύψει το 2021 αυτή την μεγάλη ζημία.
Η κυβέρνηση είτε θα οδηγηθεί σε αύξηση της φορολογίας και νέα λιτότητα όταν θα κοπάσει το ζήτημα του κορωνοιού, είτε θα προσφύγει σε νέο μνημόνιο.
Ο λογαριασμός δεν θα αντιμετωπιστεί με γενικόλογες προσεγγίσεις.
Ήδη η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί άνω του 200% και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για άλλους 6 μήνες.

Η πορεία του χρηματιστηρίου ναρκοθετείται

Το bankingnews είχε μόλις στις 4 Νοεμβρίου 2020 αναφέρει ότι αίρει την εκτίμηση για 480 μονάδες γιατί… δεν πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το μεγάλο λάθος να ξανακλειδώσει την οικονομία.
Ο Μητσοτάκης με το δακρύβρεχτο αφήγημα του Τσιόδρα υποθηκεύουν την πορεία της Ελλάδος, το  lockdown 2 είναι πέρα για πέρα εγκληματικό λάθος, είναι πραγματικά μεγάλο λάθος.
Για την χρηματιστηριακή αγορά το lockdown 2 είναι μόνο αρνητική είδηση.
Ακόμη και εάν αναζητήσουμε συγκριτικά στοιχεία με το lockdown 1 και δούμε ότι το lockdown 2 είναι οριακά χαλαρότερο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει ζημία στην εθνική οικονομία, στις επιχειρήσεις.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο στόχος των 480 μονάδων να επανέλθει για το χρηματιστήριο και να βυθιστούν εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές.
Το lockdown 2 είναι μόνο καταστροφή για την οικονομία, το bankingnews τάσσεται ξεκάθαρα κατά... είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης