Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Αβέβαιο το μέλλον για την οικονομία των ΗΠΑ, ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Powell (Fed): Αβέβαιο το μέλλον για την οικονομία των ΗΠΑ, ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell
Ως «αβέβαιο» χαρακτηρίζει το οικονομικό τοπίο και την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, ο οποίος μίλησε στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Όπως ανέφερε ο ανώτατος κεντρικός τραπεζίτης, θα χρειαστεί εκτεταμένη στήριξη από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να επιτευχθεί η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE) θα παραμείνουν για όσο κριθεί απαραίτητο.
Αφού σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παραμένει μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα, δεν απέκλεισε αλλαγή στη στάση νομισματικής πολιτικής -περαιτέρω χαλάρωση- από τη Fed, αν χρειαστεί.
«Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ανησυχητική, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Η ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι πλήρης, εάν δεν αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός».
Κατόπιν, επικεφαλής της Fed έκανε λόγο για «άνισο» αντίκτυπο των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στους Αμερικανούς πολίτες.
«Οι γυναίκες και οι μειονότητες επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα.
Η ανεργία μειώθηκε αλλά παραμένει υψηλή.
Στόχος μας η μέγιστη απασχόληση, με τον πληθωρισμό στο εύρος του 2%.
Κρατάμε το εύρος των επιτοκίων στο 0-0,25%.
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, ο ανώτατος κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μαζί με άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς, εργάζονται για την ανακούφιση των πολιτών.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να κάνουμε ό, τι μπορούμε, για όσο διάστημα χρειάζεται, για να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη και για να περιορίσουμε τη διαρκή ζημιά στην οικονομία.
Η οικονομική δραστηριότητα ανέβηκε από το επίπεδο ναδίρ του δεύτερου τριμήνου, όταν μεγάλο μέρος της οικονομίας έκλεισε για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Πολλοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν σημαντική βελτίωση».
Στη συνέχεια, ο Jerome Powell αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέροντας ότι η Fed θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους χρέους για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία.
Πολλά από τα προγράμματά μας βασίζονται σε επείγουσες δανειοδοτικές εξουσίες που απαιτούν την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και διατίθενται μόνο σε ασυνήθιστες περιστάσεις. (…)
Η οικονομία μας θα ανακάμψει πλήρως από αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων μας για να στηρίξουμε την οικονομία για όσο διάστημα χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Fed: Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της πανδημίας

Από την πορεία της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserves - Fed), μετά τη συνεδρίαση των μελών της.
Κατά τ’ άλλα, δεν άλλαξε τίποτε σε ό,τι αφορά τις παραδοχές της αλλά και το πλαίσιο πολιτικής της.
Ειδικότερα, η Fed προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο τρέχον εύρος, από 0% έως 0,25%, ενώ αμετάβλητος είναι ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2%, έως ότου επιτευχθεί μέγιστη απασχόληση και η χώρα αρχίσουν να σημειώνουν ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά και τίτλους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μένουν πιστοί δέσμευσή τους για να χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με την πραγματική οικονομία ασθμαίνουσα.

Η ανακοίνωση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση συνέχισαν να ανακάμπτουν αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές του έτους.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι προηγούμενες μειώσεις των τιμών του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Η Eπιτροπή επιδιώκει να επιτύχει μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό 2% μακροπρόθεσμα.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η Επιτροπή θα επιδιώξει να επιτύχει τον πληθωρισμό πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι, κατά μέσο όρο, 2% με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν καλά σταθεροποιημένες στο 2%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Επίσης, αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχων για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0% έως 0,25% και αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχων έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα που θα αντιστοιχούν σε μέγιστη απασχόληση και σε πληθωρισμό 2%.
Επιπλέον, κατά τους επόμενους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τη συμμετοχή της αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου και τίτλους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό, ώστε να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και να συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης