Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: O νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οικονομία σε βαθιά κρίση με χρέος, ελλείμματα

ΗΠΑ: O νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οικονομία σε βαθιά κρίση με χρέος, ελλείμματα
Η κατάσταση στην απασχόληση και η συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας οι γρίφοι που πρέπει να επιλύσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ
Χωρίς να έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν ο Joe Biden θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκος είτε θα παραμείνει ο Donald Trump, το βέβαιο είναι ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εφιάλτες στο πεδίο της οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Η ύφεση ήταν άσχημη και έχει «καταπιεί» ήδη ένα ετήσιο ΑΕΠ και μία πενταετία στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
Το μέγεθος του εργατικού δυναμικού είναι τώρα μικρότερο από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν ο Trump αναλάβει τα καθήκοντά του (το 2015).
To μόνο φωτεινό σημείο σε αυτό το ζοφερό σκηνικό είναι οι καταναλωτικές δαπάνες - είναι ισχυρότερες από ό, τι ήταν αμέσως μετά την έκρηξη της πανδημίας τον Μάρτιο, αλλά παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου Ιουνίου.
Οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν ανοδική τάση, κάτι ευνοεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνει τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας για όσους δεν διαθέτουν.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει ανακάμψει, αλλά η απασχόληση στον τομέα είναι σε χειρότερη κατάσταση από το γενικότερο μέσο όρο.
Η απειλή ενός νέου lockdown, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, δυσχεραίνει τους χειρισμούς για το νέο πρόεδρο.
Image
Επείγουσες ανάγκες

Ωστόσο, καθώς η οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης εν μέσω μιας νέας κρίσης πανδημίας «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του 2021», λέει ο Jason Furman, οικονομικός σύμβουλος του Obama.
To χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2021 είναι μακρύ, όχι μόνο από πολιτική άποψη, αλλά για όσους έχουν την ανάγκη των επιδομάτων εργασίας για να επιβιώσουν αλλά και από μια μόνιμη θέση εργασίας.
Οι προβλέψεις της Fed την ανεργία στο 5,5% έως τα τέλη του επόμενου έτους – είναι χειρότερη από το 4,7% της πρώτης εκλογής του Trump, αλλά μια βελτίωση σε σχέση με το τρέχον 7,9%.
Πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας, ο νέος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές ανεπάρκειες στην οικονομία, όπως η εμβάθυνση της κοινωνικής ανισότητας, το αυξανόμενο χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι τεταμένες διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Κατά την πορεία προς τις εκλογές, ο Trump είχε καλύτερές επιδόσεις στο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αντιμετώπισης των θεμάτων της οικονομίας αλλά απέτυχε στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Image
Ο ρόλος της Γερουσίας

Αλλά ακόμη και με το αποτέλεσμα των εκλογών αβέβαιο, και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα εν μέσω νομικών αντιπαραθέσεων, οι επενδυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να κρατάνε τον έλεγχο στη Γερουσία, διατηρώντας το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο εάν παραμείνει πρόεδρος ο Trump και λειτουργώντας ως «φρένο» στην περίπτωση που ο Biden θελήσει να περάσει μείζονες πολιτικές αλλαγές.
Επιπροσθέτως ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell ανακοίνωσε την Τετάρτη (5/11) ότι θα ήταν ανοικτός σε ένα νέο πακέτο μέρων αντιμετώπισης της πανδημίας στο «νεκρό» πολιτικά διάστημα πριν από την ορκωμοσία της νέας Γερουσίας και της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα σενάρια

Για την ακόμη ισχνή οικονομική ανάκαμψη οικονομία, πολλά θα εξαρτηθούν από το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και το σχήμα του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.
Η προεδρία Biden σε συνδυασμό με τον ρεπουμπλικανικό έλεγχο της Γερουσίας είναι το χειρότερο σενάριο για τις οικονομικές επιλογές του 2021, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να αντιταχθούν σε ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων τόνωσης, δήλωσε ο Mathew Luzzetti, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής για τις ΗΠΑ στην Deutsche Bank.
Αυτό θα ήταν κακή είδηση για τα εκατομμύρια των Αμερικανών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που είναι άνεργοι και αγωνίζονται να βρουν θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία όπου η δραστηριότητα θα είναι ιδιαιτέρα μειωμένη προτού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημίας.
To σενάριο για επανεκλογή του Trump και η Γερουσία να παραμένει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πακέτο μέτρων υπέρ του οποίου ο ίδιος ο νυν πρόεδρος έχει ταχθεί και καθώς θα έχει αυξημένη επιρροή με την επανεκλογή του δεν θα δυσκολευθεί να το περάσει.
Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί να δοθεί ενίσχυση στους ανέργους και τις μικρές επιχειρήσεις και πρόσθετη ρευστότητα στις πολιτείες και της άλλες περιφέρειες προκειμένου η οικονομία να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική, κατέληξε ο Luzzetti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης