Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το lockdown 2 οδήγησε σε ήπια πτώση το ΧΑ -0,35% στις 588 μον. αντανακλώντας την αδυναμία της οικονομίας - Διακύμανση 550 - 620 μον.

Το lockdown 2 οδήγησε σε ήπια πτώση το ΧΑ -0,35% στις 588 μον. αντανακλώντας την αδυναμία της οικονομίας - Διακύμανση 550 - 620 μον.
Το νέο lockdown και οι αβεβαιότητες που δημιουργεί αποδυναμώνουν το επενδυτικό περιβάλλον - Πτώση στο χρηματιστήριο που διακράτησε τις 580 μονάδες
(upd15) Λελογισμένη πτωτική - διορθωτική πορεία ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 588 μονάδες, το οποίο προφανώς και επηρεάστηκε αρνητικά από το lockdοwn 2 το οποίο θα επιφέρει πλήγμα στην οικονομία, οι τζίροι ήταν περιορισμένοι και η επενδυτική αδιαφορία εμφανής.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως -4% με Εθνική και Alpha στο επίκεντρο, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά.
Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε πτωτικά ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola, ενώ ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ έδωσαν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά.   
Η νέα καραντίνα θα επιφέρει νέα μεγάλη ζημία στην ελληνική οικονομία με όρους ύφεσης του ΑΕΠ που υπολογίζεται στο -11%, δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα 20 δισεκ. και σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 208%.
Για την
χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί αρνητική είδηση ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν διασπαστούν οι 550 μονάδες το χρηματιστήριο να επανέλθει στα επίπεδα των 480 μονάδων και να βυθιστούν εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές.
Το bankingnews πρόσφατα είχε αναιρέσει τον στόχο των 480 μονάδων αλλά πλέον έχουμε νέα δεδομένα και θα πρέπει οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα δούμε τις 480 μονάδες αλλά κάθε ανοδική δυναμική έχει ατονήσει.

Τράπεζες υγιείς αλλά όχι με αυτούς τους μετόχους

Είναι σαφές ότι για να γυρίσει σελίδα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεταξύ πολλών αλλαγών χρειάζεται να... αλλάξουμε και μετόχους... και ειδικά βασικούς μετόχους.
Ειδικότερα, στη Eurobank, το Fairfax όποτε και εάν βρει την ευκαιρία θα αποχωρήσει μειώνοντας αρχικά το ποσοστό συμμετοχής.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον και η Grivalia να εξέλθει του ισολογισμού της Eurobank, ωστόσο απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διαφορά είναι ότι η Eurobank θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια άπαξ και οι επιδόσεις της στην μείωση των NPEs είναι αποτελεσματικές.
Για την Πειραιώς, έχουμε τα εξής δεδομένα:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα αυξήσει το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3% μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές των 2,040 δισεκ. απόφαση που θα λάβει ο SSM της ΕΚΤ στις 12 Νοεμβρίου.
Από την μια στόχος της κυβέρνησης γιατί το ΤΧΣ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να είναι η ιδιωτικοποίηση.
Από την άλλη όμως δεν μπορεί ο Paulson που από 6,64% θα υποχωρήσει στο 3,5% και επιχείρησε να υφαρπάξει την τράπεζα Πειραιώς να συνεχίσει να έχει ρόλο και λόγο στις μετοχικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Paulson ότι το σχέδιο του να αποκτήσει την Πειραιώς και να την ελέγξει κατά το δοκούν δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η Alpha bank με 8,4 δισεκ. κεφάλαια δεν μπορεί να έχει 660 εκατ ευρώ αποτίμηση στο χρηματιστήριο δηλαδή διπλάσια αξία από την Πειραιώς στα 305 εκατ.
Και εδώ η παρουσία του Paulson χρήζει προσοχής, μπορεί να μην εμπλέκεται τόσο στα διοικητικά, εμφανώς τουλάχιστον, αλλά ο Paulson δεν είναι ο επενδυτής που χρειάζεται η Alpha bank.
Δεν θα είναι εκεί όταν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και σίγουρα θα επιχειρήσει τις κλασσικές του ακροβασίες.
Τέλος, στην Εθνική, το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, επομένως θα πρέπει να αποσαφηνίσει έγκαιρα εάν στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που έρχονται θα συμμετάσχει ή όχι το ΤΧΣ δηλαδή το δημόσιο.
Δεν μπορεί το δημόσιο να κάνει ότι ελέγχει τις τράπεζες αλλά στην πράξη όταν θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μέτοχος σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως είναι μια ανώνυμη εταιρία… να ποιεί την νήσσα.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/11/2020 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο στο 0,80% ενώ το ιταλικό ομόλογο κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,65% με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 138 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη να φτάνει έως το -2,69% και τον Γενικό Δείκτη έως το -1,12%, ενώ στο τέλος κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες, παραμένοντας κοντά στις 890 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση -0,35% στις 588 μονάδες έχοντας υψηλό στις 590 μονάδες και χαμηλό 583,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 10,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 585 μονάδες, μετά την καθοδική διάσπαση των 550 μονάδων ακολουθούν οι 520-510 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 520-510 μονάδες και οι 500 και 480 μονάδες.
Η πρώτη αντίσταση καταγράφεται στην ζώνη των 585 μονάδων και ακολούθως 600 και 620 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 241 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 230-220 μονάδες και ακολουθούν οι 200 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρισκονται οι 250 μονάδες και ακολουθούν οι 265-275 μονάδες

Ενώ MIG και CVC είχαν συμφωνήσει για τη Vivartia, το lockdown παρατείνει τη διαδικασία μέχρι 30 Νοεμβρίου

Ενώ το αμερικανικό fund CVC είχε συμφωνήσει σε όλες τις παραμέτρους με την Marfin Investment Group για την εξαγορά του 100% της Vivartia, το lockdown στην ελληνική οικονομία «πάγωσε» το deal.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG που συνεδρίασε στις 5 Νοεμβρίου 2020, αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί μια παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία δηλαδή που λήγει η δεύτερη καραντίνα στην Ελλάδα.
Η παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ CVC και MIG ευνοεί:
Πρώτον: Τις διαπραγματεύσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα μεταξύ της MIG, της Vivartia, του CVC και των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί τα συνολικά δάνεια της Vivartia ανέρχονται 423 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τη Εθνικής Τράπεζας με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς το αμερικανικό fund θα ήθελε να κλείσε πακέτο Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική.
Υπενθυμίζεται ότι το CVC προσέφερε 175 εκατ. για τη Vivartia, μαζί με ΑΜΚ 30 εκατ. ευρώ - 35 εκατ. ευρώ στην εστίαση και για την Εθνική Ασφαλιστική 460 εκατ. μαζί με έκδοση ομολόγου Tier II 40 εκατ. ευρώ - 50 εκατ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το Σάββατο 7/11 το δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο θα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο του 2020.
Αν και η κυβέρνηση και επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι τρεις αυτές εβδομάδες θα είναι ικανές να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων και να βοηθήσουν το σύστημα υγείας να «ανασάνει» και να διαχειριστεί τους ασθενείς, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι πολλά.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το lockdown2 δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες, αλλά θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άλλοι εκτιμούν πως με το πέρας του, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων προκειμένου τουλάχιστον να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ενώ άλλοι επισημαίνουν πως θα βγάλουμε τον φετινό χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρικό ρυθμό, με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κρίσιμο σε αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή είναι να αντέξει το ΕΣΥ και να μη ζήσουμε εικόνες Ιταλίας με διαλογή για το ποιοι ασθενείς θα ζήσουν ή όχι.
Τα στοιχεία πάντως είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ κρουσμάτων (2.917), ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία (295), ρεκόρ θανάτων (29), την ώρα που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 187, εκ των οποίων 4 στους 10 είναι ηλικίας 40 με 64 ετών.

Χωρίς εκπλήξεις η Moοdy's

Επίσης, δεν αναμένονται εκπλήξεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Moody’s που στις 6 Νοεμβρίου 2020 θα δημοσιοποιήσει την νέα του αξιολόγηση.
Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαίου 2020 η Moody’s δεν είχε αξιολογήσει την Ελλάδα οπότε έχει διατηρηθεί η βαθμολογία Β1 με σταθερές τις προοπτικές – neutral outlook -.
To εντυπωσιακό είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης – σχεδόν για όλες τις χώρες – κράτησαν ουδέτερη στάση ως προς τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών λόγω του κορωνοιού.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης στηρίχθηκε για την Ελλάδα αλλά και για τις περισσότερες χώρες διεθνώς στην – λανθασμένη παραδοχή – ότι θα περάσουν γρήγορα οι επιδράσεις του κορωνοιού.
Όμως η προσέγγιση αυτή είναι λάθος κυρίως γιατί ξεκίνησε το πρόβλημα στην Ευρώπη π.χ. αρχές Μαρτίου, φθάσαμε Νοέμβριο 2020 και ήδη είμαστε σε δεύτερο lockdown όπερ σημαίνει ότι θα επιδράσει και στα οικονομικά μεγέθη του 2021.
Η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν 20 δισεκ. ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και στο παρελθόν αυτό θα οδηγούσε σε επιθετική υποβάθμιση με αξιολόγηση σε Caa2 ή Caa3 και σήμερα… απλά είναι ένα γεγονός... χωρίς επίδραση
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης στο ναδίρ.

Εκλογές ΗΠΑ: O Βiden πήρε προβάδισμα νίκης σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια

Ένα βήμα πιο κοντά στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden, ο οποίος πήρε το προβάδισμα στις αμφιλεγόμενες Πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια.
Μάλιστα, το Fox News μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Donald Trump είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ήττα του.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή.
Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Trump δεν έχει σκοπό επί του παρόντος να παραδεχθεί την ήττα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου, οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει και οι λανθασμένες προβλέψεις για νίκη του Biden βασίζονται σε 4 Πολιτείες για τις οποίες απέχουν πολύ τα τελικά αποτελέσματα.
Όπως αναφέρουν, η Τζόρτζια οδεύει προς επανακαταμέτρηση, ενώ στην Πενσιλβάνια έχει διαπιστωθεί πληθώρα παρατυπιών.
Μέχρι στιγμής και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σε 5 κρίσιμες Πολιτείες – Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νεβάδα και Αριζόνα -, ο Biden προηγείται με 50,5% και 73,48 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει 264 εκλέκτορες, δηλαδή έξι λιγότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζονται για την εκλογή προέδρου.
Από την πλευρά του ο Trump λαμβάνει το 47,9% των ψήφων και 69,62 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει έως τώρα 214 εκλέκτορες.
-    Στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν από 48 γερουσιαστές (για πλειοψηφία απαιτούνται 51 γερουσιαστές)
-    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 208 έδρες έναντι 193 των Ρεπουμπλικάνων (για πλειοψηφία απαιτούνται 218 έδρες)

Πτώση στις αγορές - Απώλειες έως -0,6% στη Wall, o DAX στο -0,56%

Υποχωρούν οι αμερικανικές αγορές σήμερα 6/11, μετά το εντυπωσιακό ανοδικό ράλι, το μεγαλύτερο ράλι από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την μάχη Trump - Biden στις κρίσιμες πολιτείες που θα καθορίσουν και τον τελικό νικητή.
Οι μετοχές έχουν καταγράψει ένα ισχυρό ράλι αυτή την εβδομάδα, καθώς η προοπτική ενός μοιρασμένου Κογκρέσου μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων - όπως δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα- μειώνει τις πιθανότητες για αυξήσεις φόρων εάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος J. Biden κερδίσει την προεδρία.
Ένα βήμα πιο κοντά στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden, ο οποίος πήρε το προβάδισμα στις αμφιλεγόμενες Πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια.
Μάλιστα, το Fox News μεταδίδει ότι ο πρόεδρος Donald Trump είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ήττα του.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,54% στις 28.235 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες -0,6% στις 3.489 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  καταγράφει πτώση -1,18% στις 11.751 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 27,36 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -0,56% στις 12.497 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,92 ευρώ, με πτώση -4,17% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4160 ευρώ, με πτώση -2,71%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 642 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7026 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3091 ευρώ, με άνοδο +1,01% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 0,46 ευρώ, με απώλειες 0,71% και με κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1394 ευρώ, με πτώση -0,43% και όγκο 80 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στα 13,42 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Μεικτή εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτή εικόνα καταγράφηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
H Coca Cola έκλεισε στα 19,9150 ευρώ, με πτώση -2,19% και κεφαλαιοποίηση στα 7,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,42 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,06 ευρώ, με πτώση -0,20%  και αποτίμηση 1,26 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με πτώση -2,28% και αποτίμηση 2,49 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,96 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 903 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,15 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με πτώση 0,19% και κεφαλαιοποίηση 886 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,77 ευρώ με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,27 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,68 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 711 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,2150 ευρώ, με άνοδο +1,10%  και κεφαλαιοποίηση 167 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0254 ευρώ, με πτώση -3,05% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,80%, με την Ιταλία στο 0,65% εν μέσω παρεμβάσεων της ΕΚΤ και lockdowns

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων εν μέσω παρεμβάσεων της ΕΚΤ και lockdowns.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,80% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,03% με απόδοση αγοράς -0,01% και απόδοση πώλησης -0,05%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,79 μονάδες βάσης και απόδοση -0,01%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στο 0,06%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό 0,22% στις 6 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,35%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,62 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 106,42 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και 1,03% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης από 145 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Στάση αναμονής στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,65%   

Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  6 Νοεμβρίου 2020 στο 0,65%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/11/2020 στο -0,64% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,29% με το ιστορικό χαμηλό -0,29% σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,59% στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,28%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στο 0,28%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης