Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Trump επισπεύδει την πώληση όπλων στα ΗΑΕ αξίας 10 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Ο Trump επισπεύδει την πώληση όπλων στα ΗΑΕ αξίας 10 δισ. δολαρίων
Πρόκειται για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35, πυραύλων κι άλλων οπλικών συστημάτων
Εν μέσω της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, για την εκλογή του επόμενου Αμερικανού προέδρου,  το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στο Κογκρέσο μια άτυπη ειδοποίηση για την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με το Reuters, η άτυπη ειδοποίηση σχετικά με την πώληση πυραύλων κι άλλων όπλων εστάλη στο Κογκρέσο αργά την Πέμπτη (5/11) αμέσως μετά την ενημέρωση της κυβέρνησης Trump ότι σχεδιάζει να πουλήσει εξελιγμένα οπλικά συστήματα στα ΗΑΕ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η πολιτική του Αμερικανικού ΥΠΕΞ είναι να μην επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις πριν αυτές κοινοποιηθούν επίσημα από το Κογκρέσο.
Πρόκειται ωστόσο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την μεσολάβηση Trump ώστε τα ΗΑΕ δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς για πρώτη φορά με το Ισραήλ.
Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης Trump, λίγο πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο έρχεται σε σύγκρουση με τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων - των οποίων τα μέλη έχουν επικρίνει τον ρόλο των ΗΑΕ στους θανάτους αμάχων στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης γεγονός που έχει οδηγήσει σε επανεξέταση των πωλήσεων όπλων στην περιοχή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ειδική συμφωνία που έχει γίνει πριν από δεκαετίες μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οποιαδήποτε Αμερικανική συμφωνία για πώληση  όπλων στη Μέση Ανατολή περνάει μέσα από την «έγκριση» του Ισραήλ καθώς θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο εξοπλισμός που κατασκευάζεται από τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την «ποιοτική στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ, διασφαλίζοντας ότι τα αμερικανικά όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ είναι «ανώτερης ικανότητας» από αυτά πωλείται στους γείτονές του

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης