Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Putin - Macron για το Nagorno-Karabakh - Προβληματισμός για το ρόλο της Τουρκίας

Επικοινωνία Putin - Macron για το Nagorno-Karabakh - Προβληματισμός για το ρόλο της Τουρκίας
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες διαμεσολάβησης
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Putin είχε ο γάλλος πρόεδρος Macron για τη σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου οι δύο ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την μεγάλης κλίμακας σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στην περιοχή και τη συμμετοχή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή με τη συμβολή της Τουρκίας.
Ο Putin ενημέρωσε τον Macron για τα μέτρα που είχε λάβει η Ρωσία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να εξασφαλίσει ότι οι πλευρές διαπραγματεύονται μια λύση στην κρίση, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες διαμεσολάβησης, με τη συμβολή και του ΟΑΣΕ Minsk, που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την επίτευξη ενός ειρηνικού ψηφίσματος.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στις δύο πλευρές, τις σχεδόν έξι εβδομάδες που μαίνονται οι μάχες εντός και γύρω από το Nagorno-Karabakh, έναν θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και ελέγχεται από τους Αρμένιους.
Macron και Putin αναφέρθηκαν στην επιρροή της Τουρκίας στην σύγκρουση, καθώς η Άγκυρα είναι ο βασικός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, σε μια πρώην σοβιετική περιοχή όπου κυριαρχεί η Μόσχα και η οποία έχει υπογράψει αμυντική συνεργασία με την Αρμενία.
Η σύγκρουση ωστόσο στην περιοχή απειλεί και την ασφάλεια των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου των Αζερίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης