Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Jerusalem Post: Οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδος και Ισραήλ με Παλαιστίνιους στο στόχαστρο Biden… στο μέλλον - Θα ανατρέψουν τις πολιτικές Trump

Jerusalem Post: Οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδος και Ισραήλ με Παλαιστίνιους στο στόχαστρο Biden… στο μέλλον - Θα ανατρέψουν τις πολιτικές Trump
Ποια θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο την εξωτερικής Πολιτικής του Joe Biden του νέου αμερικανού Προέδρου;
Πρώτα ο νέος Πρόεδρος Biden θα ασχοληθεί με τα εσωτερικά ζητήματα και εν συνεχεία με ακανθώδη ζητήματα στο εξωτερικό αναφέρει η Jerusalem Post σε ανάλυση της.
Θα απαιτηθούν δύο μήνες μέχρι την πιθανή ορκωμοσία του, ο υποτιθέμενος εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden καθώς θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη νομική μάχη για να υπερασπιστεί την νίκη του.
Με το COVID-19 και όλα τα σχετικά οικονομικά και κοινωνικά θέματα να μαίνεται, ο Biden πιθανότατα θα επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του στα εσωτερικά ζητήματα, πριν από την εξωτερική πολιτική.
Και ένα από αυτά μπορεί να είναι ο αντισημιτισμός.
Ο Biden επικεντρώθηκε στον αντισημιτισμό στην εκστρατεία του με πρωτοφανή τρόπο, δημοσιοποιώντας σχέδιο για την καταπολέμηση του μίσους προς τους Εβραίους στην καμπάνια  του.
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τη σοβαρή αντιμετώπιση της αντισημιτικής βίας και της ρητορικής, καταδικάζοντάς την με συνέπεια, αποκατάσταση κονδυλίων που έκοψε η κυβέρνηση Trump για την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας και εργασία για τη θέσπιση νόμου για την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας, διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία του λόγου, διορίζοντας ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα δώσει προτεραιότητα στην δίωξη εγκλημάτων μίσους και έλεγχο στην οπλοκατοχή.

Η αριστερή Kamala Harris

Ο Biden προσπαθεί να κρατάει ισορροπίες και μπορεί να θέλει να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος και να αποφύγει να προκαλέσει την οργή των Αριστερών, η οποία περιλαμβάνει την Αντιπρόεδρο Kamala Harris, αν και όχι απαραίτητα για το ζήτημα του Ισραήλ.
Ο Biden μπορεί να θέλει να δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική, αλλά ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει τα προβλήματα στο εξωτερικό αυξάνονται.
Κυρίως αυτά που σχετίζονται με το Ιράν.
Το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν έληξε τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε επιπρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν για να αντισταθμίσει την επιφυλακτικότητα των άλλων μερών στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), που συνήθως αποκαλείται συμφωνία Ιράν, για να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν συνέπειες στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη προηγμένων όπλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκύψει είτε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Biden είτε όχι είναι οι συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία προκάλεσε πολλές κρίσεις με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ερευνητικά πλοία στα θαλάσσια ύδατα του κράτους μέλους της ΕΕ.
Οι κινήσεις αυτές μαζί με τις τουρκικές απειλές κατά της Αρμενίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, καθώς και του Ισραήλ προκαλούν ένταση στην περιοχή.
Η Τουρκία έχει γίνει μια μεγάλη δύναμη αλλά αποσταθεροποιητική στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Trump έχει ως επί το πλείστον καθυστερήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά μια κυβέρνηση Biden  πιθανώς δεν θα έχει άλλη επιλογή.
Η νίκη του Biden μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη δυναμική των χωρών που εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.
Ο Biden και η εκστρατεία του έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτές τις εξελίξεις, αλλά η κυβέρνηση Trump έδωσε προτεραιότητα και συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Biden έχει υποσχεθεί να ασκήσει πίεση στη Σαουδική Αραβία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία θα καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ προκειμένου να ευνοήσει τη νέα κυβέρνηση.

Η Kamala Harris υπέρ των Παλαιστινίων

Η εν δυνάμει Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris έχει αναφέρει ότι ο Biden «θα λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να ανοίξει ξανά το προξενείο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και εργάζονται για να ανοίξει εκ νέου την αποστολή PLO στην Ουάσινγκτον»
Η Κamala Harris τόνισε επίσης ότι είμαστε δεσμευμένοι σε μια λύση δύο κρατών και θα αντιταχθούμε σε μονομερείς κινήσεις που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο.

Οι 10 αλλαγές

Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (ειδικά η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το Ιράν) είναι πιθανό να υποστεί μια δραματική αλλαγή, από την στιγμή που ο Joe Biden θα αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

1) Η "Συμφωνία του Αιώνα" του Trump έχει καταργηθεί
Η νίκη του Biden τερματίζει κάθε πιθανότητα ότι το σχέδιο του Trump για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, γνωστό ως «Ειρήνη και Ευημερία» ή με το ψευδώνυμό του ως «Συμφωνία του αιώνα» θα υλοποιηθεί.
Το σχέδιο επέτρεψε στο Ισραήλ να προσαρτήσει τελικά το 30% της Δυτικής Όχθης και υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Biden δεν αναμένεται να το εγκρίνει.

2) Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
Η νίκη του Biden αφαιρεί κάθε πιθανή μονομερή προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.
Το σχέδιο του για μια λύση δύο κρατών είναι απίθανο να περιλαμβάνει όλους τους οικισμούς, και ως εκ τούτου, ο φόβος για μελλοντικές εκκενώσεις οικισμών είναι υπαρκτός.

3) Απαιτείται από το Ισραήλ να επιλύσει τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους
Η πρώην κυβέρνηση Obama είχε θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Η κυβέρνηση Trump έριξε το βάρος της σύγκρουσης στην Παλαιστινιακή Αρχή επειδή δεν διαπραγματεύτηκε.
Η κυβέρνηση Τραμπ χώρισε επίσης τη δραστηριότητα διευθέτησης

4) Η κυβέρνηση Trump είχε αναγνωρίσει τα ιστορικά και θρησκευτικά δικαιώματα του Ισραήλ σε αυτήν την περιοχή.
Ενώ δεν αναγνώρισε ποτέ την ισραηλινή κυριαρχία, έκρινε ότι ο  εποικισμός δεν ήταν ασυμβίβαστος με το διεθνές δίκαιο και επέτρεπε την οικοδόμηση και την επέκταση των εβραϊκών οικισμών.

5) Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα παραμείνει
Ο Biden  είναι μεταξύ αυτών που υπέγραψαν τον νόμο περί πρεσβείας των ΗΠΑ του 1995, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

6) Αναβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής
Η νίκη Biden θα δώσει πνοή στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Αναμένεται ότι η κυβέρνηση Biden θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή που είχαν διακοπεί από τον Trump.

7) Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης πιθανότατα θα συνεχιστούν
Μια κυβέρνηση Biden θα ήταν πιθανό να αναβιώσει τις παγωμένες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, εγκαταλείποντας ωστόσο σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης για να δελεάσει την Παλαιστινιακή Αρχή να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

8) Ο Biden υποστηρίζει τις ισραηλινές συμφωνίες εξομάλυνσης με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν και αναμένεται να εργαστεί για την προώθησή τους.
Αλλά δεν είναι πιθανό να προωθήσει νέες συμφωνίες.

9) Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συνεργάζονται με το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη

10) Αναβίωση της συμφωνίας του Ιράν του 2015
Η νίκη Biden αποδεκατίζει την πολιτική της κυβέρνησης Trump για το Ιράν και πιθανώς θα ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης Obama για τον περιορισμό των πυρηνικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης