Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιθετικότερο το β' κύμα του Covid-19 καταρρίπτει ρεκόρ μολύνσεων σε ΗΠΑ, μέτρα και lockdown σε ΕΕ - Οι νεκροί 1,25 εκατ. τα κρούσματα πάνω από 50 εκατ.

Επιθετικότερο το β' κύμα του Covid-19 καταρρίπτει ρεκόρ μολύνσεων σε ΗΠΑ, μέτρα και lockdown σε ΕΕ - Οι νεκροί 1,25 εκατ. τα κρούσματα πάνω από 50 εκατ.
Από τη Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 121 δήμους
(Συνεχές upd)Η ανθεκτικότητα του κορωνοϊου και η επιθετικότητα του β’ κύματος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, πολλαπλασιάζει με ρυθμούς ραγδαίους σε καθημερινή βάση τις μολύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και κατ’επέκταση και τους θανάτους.
Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, ενώ  ακολουθούν η Βραζιλία και η Ινδία.
Μάλιστα, το Τέξας είναι πλέον η πολιτεία στις ΗΠΑ που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού.
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο, καταμετρώντας περισσότερα από 12,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 301.600 θανάτους.
Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερα κράτη καταφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Μετά τα lockdown σε Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, ακολούθησε την  Πέμπτη 5/11 η Αγγλία ενώ το Σάββατο 7/11  η Ελλάδα,  τη στιγμή που άλλες – Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία - ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις πολιτών.
Τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα όμως προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, όπως π.χ. στο Λονδίνο όπου έγιναν 104 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων για το lockdown αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις όπως στην Ιταλία για την επιβολή απαγόρευσης στη νυχτερινή κυκλοφορία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σχετική αύξηση κρουσμάτων αλλά και στην Κίνα όπου σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιδημία τελεί υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανακοίνωση από την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία  δήλωσε την Τετάρτη 4/11 τη θανάτωση του συνόλου των πάνω από από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι από τα ζώα αυτά μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου,.
Μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν έχουν εντοπίσει έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Δανία και οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η Βρετανία από το Σάββατο 7/11 απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της όλων των ταξιδιωτών από τη Δανία, με εξαίρεση τους Βρετανούς ή τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί covid-19 σε δανέζικα εκτροφεία βιζόν.

Η πορεία της πανδημίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπερνούν τα 1,25 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 50 εκατομμύρια,  ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 32,8 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 50.078.272 και οι νεκροί σε 1.253.311
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 9.900.788 και σε νεκρούς με 237.288
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.269 και τρίτη σε κρούσματα με 5.653.561
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 126.121 και τέταρτο το Μεξικό με 94.808
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 48.978 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.760.420 – Στους 30.292 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.709.773, έκτη η Ισπανία με 1.328.832 και έβδομη η Αργεντινή με 1.236.851
- Όγδοο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.174.778, ένατη η Κολομβία με 1.136.447 και δέκατο το Μεξικό 961.938.
Image
ΠΟΥ: Έξι χώρες έχουν εντοπίσει κρούσματα σε βιζόν

Κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Δανία και οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, «μέχρι στιγμής έξι χώρες -η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ- έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν».
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε την Τετάρτη 4/11 τη θανάτωση του συνόλου των πάνω από από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι από τα ζώα αυτά μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου,.
Αν και η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται «cluster 5», προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν».
Προσθέτει πως «αυτό το στέλεχος, που ονομάζεται “ cluster 5”, ωστόσο  παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως» και τονίζει ότι «οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές».
Πάντως, κατά τον ΠΟΥ, οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το στέλεχος που συνδέεται με τα βιζόν και έχει εντοπιστεί και σε 12 ανθρώπους, παρουσιάζει «μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα».
Ο ΠΟΥ ζητεί να γίνουν νέες επιστημονικές και εργαστηριακές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και να γίνει κατανοητό ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει το στέλεχος αυτό στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά της covid-19.
« Αν και πιστεύουμε ότι ο ιός συνδέεται αρχικά με τις νυχτερίδες, η προέλευση του ιού και ο ή οι ξενιστές του SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Βρετανία: Απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα των ταξιδιωτών από τη Δανία

Απαγορεύει από το Σάββατο 7/11 η Βρετανία την είσοδο στο έδαφός της όλων των ταξιδιωτών από τη Δανία, με εξαίρεση τους Βρετανούς ή τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί covid-19 σε δανέζικα εκτροφεία βιζόν.
Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Grand Saps, στο Twitter, από το Σάββατο στις 06:00 ώρα Ελλάδας, «όλοι οι μη Βρετανοί ταξιδιώτες και όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας οι οποίοι βρέθηκαν ή πέρασαν από τη Δανία τις τελευταίες 14 ημέρες δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα».
Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη «εκτάκτως»,  μετά «τη δημοσίευση επιπλέον πληροφοριών από τις υγειονομικές αρχές της Δανίας, οι οποίες αναφέρουν μια γενικότερη εξάπλωση του κορωνοϊού στα εκτροφεία βιζόν από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που μεταδόθηκε και σε κάποιες τοπικές κοινότητες», πρόσθεσε ο Grand Saps.
Υπενθυμίζεται ότι η Δανία προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα την Τετάρτη 4/11 ανακοινώνοντας τη μαζική θανάτωση όλων των βιζόν στη χώρα μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έχει ήδη μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Διαδοχικά lockdown και περιορισμοί - Αντιδράσεις στα μέτρα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να θεριεύει στην Ευρώπη, τα κράτη αναζητούν τρόπους για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο αποδεικνεύεται πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρο.
Ήδη μια σειρά από κράτη έχουν προχωρήσει σε γενικό ή μερικό lockdown - Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία - ενώ άλλα - Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, κα. -  λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη - μαζί με τις ΗΠΑ - είναι στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς αποτελεί ήδη την τρίτη πληγείσα περιοχή του κόσμου όσον αφορά τις μολύνσεις και τη δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, π.χ. στο Λονδίνο σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του lockdown και έγιναν 104 συλλήψεις καθώς και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία με αφορμή την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Παρόλο αυτά οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να κρατήσουν όρθια τα συστήματα υγείας τους.

Ο θλιβερός απολογισμός της Ευρώπης 

Περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια κρούσματα νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων πάνω από  301.666 θάνατοι, έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει επίσημων πηγών μέχρι το Σάββατο 7/11,  στις 13.00 ώρα Ελλάδας.
Η Ευρώπη είναι η δεύτερη περιοχή του κόσμου με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία με 301.666 θανάτους στο σύνολο (12.234.059 κρούσματα), πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (410.353 θανάτους και 11.543.865 κρούσματα).
Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί στη Βρετανία, στην Ιταλία , στη Γαλλία , στην Ισπανία  και στη Ρωσία.
Οι 52 χώρες της περιοχής συνιστούν την πλέον πληγείσα ζώνη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την Ασία.
Σχεδόν τα μισά από τα 12 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μονάχα τέσσερις χώρες: τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.
Η Ευρώπη αναδείχθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, που συνέβη το ίδιο.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη καταμετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφονταν περισσότερα από 280.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, ήτοι ένα ποσοστό άνω του 50% των κρουσμάτων παγκοσμίως (525.000 την ημέρα κατά μέσο όρο).
Και η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται: ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες στην Ευρώπη είναι υψηλότερος κατά 17% σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Γαλλία , η Ιταλία , η Βρετανία , η Πολωνία και η Ισπανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αναφορικά με τους θανάτους, η Ευρώπη μετρούσε στις 13.00 ώρα Ελλάδας στις 7/11  συνολικά  301.666 νεκρούς , ο δεύτερος φονικότερος απολογισμός παγκοσμίως, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική .

Διαδοχικά lockdown και περιορισμοί

Γερμανία
: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά  εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Στη Γερμανία ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 16.017 το προηγούμενο 24ωρο,, σύμφωνα με το ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ καταγράφηκαν 63 θάνατοι από την Covid-19.
Συνολικά οι θάνατοι από τη νόσο στη Γερμανία ανέρχονται σε 11.306, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 668.114.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Στα νοσοκομεία 20.009 άνθρωποι εισήχθησαν τις τελευταίες επτά ημέρες και 3.003 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.
Image
Αγγλία: Ενώ είναι σε ισχύ το καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα ισχύει από προχθές 5/11, και με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις επικείμενες γιορτές, να μπορέσουν να εορτάσουν οι οικογένειες ενωμένες.
Συνολικά στη Βρετανία τα  κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 1,17 εκατ., ενώ οι νεκροί είναι πάνω από 48 χιλιάδες.
Η Βουλή υπερψήφισε το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Όμως, τα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Πορτογαλία: Από τη Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους , σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 9/11 , καθώς στη χώρα ξεκινά τότε μια 15νθήμερη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.
Σε μερικό lockdown για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχώρησε από τις 4/11 η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας καλεί  τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.

Ισπανία:  Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Image
Ιταλία:  Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Σημειώνεται πως από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια  επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω, ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο: Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Σλοβακία: Έκλεισαν από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα τα περισσότερα σχολεία, ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Παράλληλα, από τις 21/10 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.

Image
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ –  Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα στο Τέξας

Στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα της πανδημίας, οι μολύνσεις είναι πάνω από 9,8 εκατ. και τα θύματα της νόσου ξεπερνούν τις 237 χιλιάδες.
Η  χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα μολύνσεων και έχει καταγράψει περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως τρεις φορές μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Το Τέξας είναι πλέον η πολιτεία στις ΗΠΑ που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού και η αύξηση των νέων κρουσμάτων covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε κυρίως στις κομητείες Χάρις, Ντάλας και Ελ Πάσο.
Η ταχύτατη αύξηση των μολύνσεων έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας, με την πόλη του Ελ Πάσο να μετατρέπει ένα συνεδριακό κέντρο σε νοσοκομείο εκστρατείας.
Την προηγούμενη εβδομάδα στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 8.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά .
Στο Τέξας εντοπίζεται πάνω από το 10% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η πολιτεία κατέγραφε κατά μέσο όρο καθημερινά περίπου 8.000 κρούσματα,  με το Ιλινόι να ακολουθεί
Η Καλιφόρνια, η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ξεπέρασε τις 600.000 κρούσματα covid-19 τον Αύγουστο, βρίσκεται λίγο πίσω από το Τέξας σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.
Μάλιστα, στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες περίπου 30.000 μολύνσεις από κορωνοϊό, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον σε περισσότερες από 950.000.
Η κομητεία του Λος Άντζελες, όπου εντοπίζεται το 33% των κρουσμάτων στην πολιτεία, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.
Οι ειδικοί είχαν επισημάνει πριν αρκετές εβδομάδες ότι τα κρούσματα θα έφταναν σε 6ψήφιο αριθμό, ωστόσο ανέμεναν ότι αυτό θα γινόταν αρκετά αργότερα.
Υπενθυμίζεται πως οι προβλέψεις των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθώς εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα φτάσουν τους 266.000 έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες ξεπέρασαν για πρώτη φορά, με 80.000 κρούσματα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε 24 ώρες στα μέσα Ιουλίου.
Η πανδημία έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη υγειονομική κρίση έπειτα από εκείνη της ισπανικής γρίπης (1918) και στη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.
Οι μεσοδυτικές πολιτείες παραμένουν αυτές που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, βάσει των νέων κρουσμάτων ανά αριθμό κατοίκων.
Στο Ουισκόνσιν εφετείο εμπόδισε την παράταση της διαταγής του κυβερνήτη για τον περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων στο 25% της χωρητικότητας ενός κτιρίου ή ενός δωματίου, η οποία έληξε στις 6/11.
Κάποιες πόλεις και πολιτείες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των κατοίκων και στις δημόσιες συγκεντρώσεις με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, όμως οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν αναλάβει μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Σε 17 πολιτείες δεν απαιτείται η χρήση μάσκας.
Στο μεταξύ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows διαγνώστηκε με Covid-19, δήλωσαν στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος και ένας δημοσιογράφος του Bloomberg.
Πάντως, οι συνεχείς εισαγωγές φέρνουν τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες στα όρια τους με τους κυβερνήτες να καλούν τους πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τη στιγμή που και οι επιστήμονες επιμένουν πως χρειάζονται άμεσα πιο δραστικά μέτρα, όπως η καθολική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Ινδία: Πάνω από 8,5 εκατ. κρούσματα

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.
Αν και κρούσματα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης από τον Σεπτέμβριο, ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως επαπειλείται νέα αναζωπύρωση, καθώς άρχισε περίοδος μεγάλων ινδουιστικών εορτών.
Το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκαν τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ινδία, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τα 8,5 εκατομμύρια, ενώ τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν  φθάνει μέχρι σήμερα τους 126.121 νεκρούς.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, καταγράφει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο ακόμα και για γ’ κύμα της επιδημίας.

Επιμένει στη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού – Πλήττονται Βραζιλία, Μεξικό

Αν και καταγράφει τάσεις εξασθένησης, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως Βραζιλία (2η παγκοσμίως σε νεκρούς) και Μεξικό (4η παγκοσμίως σε νεκρούς) μετρούν περισσότερους από 257.000 θανάτους λόγω της επιδημίας, με τα θύματα να αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 22.380 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19.
Ήδη, η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 5,65 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου και των επιπλοκών που προκαλεί ανέρχεται σε τουλάχιστον 162.200.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Ακόμη, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, στο Μεξικό  οι νεκροί ανέρχονται σε 94.808 επί συνόλου 961.938 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος ακόμη και κατά 50.000 θανάτους από αυτούς που έχουν καταγραφεί επισήμως.

Ρωσία: Ξεπέρασαν τις 30 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό

Τις 30.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στη Ρωσία.
Συνολικά η χώρα μετρά 30.292 νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.760.420.
Η Μόσχα καταγράφει σταθερά τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων covid-19 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.


Ιράν: Μέτρα από την Τρίτη 10/11

Συνολικά στο Ιράν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε  682.486 και οι νεκροί σε 38.392.
Η  Τεχεράνη επιβάλει από την Τρίτη 10/11 νέους περιορισμούς στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Έτσι, τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα μικρά καταστήματα, αλλά και κινηματογράφοι και οι αίθουσες άθλησης,  θα πρέπει να κλείνουν στις 18.00 καθημερινά από την Τρίτη 10/11 και για έναν μήνα.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην Τεχεράνη, όπως και σε άλλες πρωτεύουσες των επαρχιών και στις πυκνοκατοικημένες πόλεις.
Αν και τα συνεχόμενα ρεκόρ μόλυνσης οδήγησαν τους ειδικούς και τους υπεύθυνους να ζητήσουν την επιβολή καθολικής καραντίνας στην Τεχεράνη, δεν έχει επιβληθεί καμία καραντίνα, με τον πρόεδρο να σημειώνει ότι η οικονομία της χώρας, που πλήττεται από τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να το επιτρέψει.

Λιγότερα αντισώματα στα παιδιά διότι καθαρίζουν πιο γρήγορα τον ιό

 
Στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό, παράγουν λιγότερα αντισώματα από τους ενήλικες καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τα παιδιά και οι ενήλικες παράγουν διαφορετικά είδη και διαφορετικές ποσότητες αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Οι διαφορές αντανακλούν το γεγονός ότι η πορεία της λοίμωξης Covid-19 είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, καθώς τα περισσότερα παιδιά «καθαρίζουν» εύκολα τον ιό από τον οργανισμό τους (ακόμη άγνωστο γιατί αυτό συμβαίνει), με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών (τα μισά ασυμπτωματικά) και 32 ενήλικες με Covid-19, οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό «προφίλ» από εκείνα των μεγάλων.
«Η μελέτη μας παρέχει μια σε βάθος εξέταση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά και αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση με τους ενήλικες.
Στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες.
Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε σχέση με τους ενήλικες, όπως δείχνει η νέα συγκριτική μελέτη, τα παιδιά παράγουν λιγότερα αντισώματα IgG που αναγνωρίζουν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Επίσης τα παιδικά αντισώματα έχουν μικρή εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ όλοι οι ενήλικες, ακόμη και εκείνοι μεταξύ 20-30 ετών, παράγουν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα, κάτι που είναι πιο έντονο σε όσους πάσχουν από σοβαρότερη Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης