Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ήττα Trump προκαλεί ανησυχία στις χώρες του OPEC, ευνοεί το Ιράν η νίκη Biden

Η ήττα Trump προκαλεί ανησυχία στις χώρες του OPEC, ευνοεί το Ιράν η νίκη Biden
Αν ο Biden χαλαρώσει τις κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και θα υπάρξει πτώση της τιμής στην παγκόσμια αγορά
Τους «εχθρούς» και τους «φίλους» μετρούν Trump και Biden μετά την εκλογική νίκη του νέου Αμερικανού προέδρου.
Ο ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος ηγέτης του η Σαουδική Αραβία, είναι από αυτούς που χάνουν έναν «φίλο» καθώς επί κυβέρνησης Trump είδαν τα συμφέροντά τους να προστατεύονται καλύτερα από ποτέ.
Τώρα με την εκλογή Biden είναι επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα είναι τόσο επικερδή.
Η κυβέρνηση Trump ήταν στην αρχή της θητείας της επικριτική απέναντι στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου όμως αργότερα, οι κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, είδαν τις δικές τους πωλήσεις να εκτοξεύονται.
Τώρα ο Biden, σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τρία μέλη του ΟΠΕΚ – τον de facto ηγέτη τη Σαουδική Αραβία, και τις χώρες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, το Ιράν και τη Βενεζουέλας, καθώς και με τον βασικό παραγωγό εκτός ΟΠΕΚ, τη Ρωσία, ίσως η εικόνα να είναι διαφορετική.
Η Ρωσία είναι ο ηγέτης των παραγωγών πετρελαίου που συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +.
Η αυστηρή επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα έχει κρατήσει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως εκτός αγοράς, και αν ο Biden χαλαρώσει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, μια αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να δυσκολέψει τον ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση.
Ο Biden δήλωσε ότι θα προτιμούσε την πολυμερή διπλωματία από τις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλε ο Trump, αν και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των κυρώσεων σύντομα. Στην εκστρατεία του, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, εάν η Τεχεράνη επαναλάβει τη συμμόρφωση με το σύμφωνο.
Ο Trump είχε εγκαταλείψει το σύμφωνο το 2018, επαναφέροντας κυρώσεις που μείωσαν δραματικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Ορισμένοι στον ΟΠΕΚ φοβούνται ότι η επιστροφή των ιρανικών όγκων θα αυξήσει την υπερπροσφορά χωρίς περικοπές αλλού και ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Μόσχας στον ΟΠΕΚ +.
«Οι κυρώσεις του Ιράν μπορούν να επανεκτιμηθούν και τότε το Ιράν θα επιστρέψει στην αγορά, οπότε θα υπάρξει υπερβολική προσφορά και η τρέχουσα περικοπή της συμφωνίας θα κινδυνεύει», ανέφερε μια πηγή του ΟΠΕΚ πριν από το γνωστό αποτέλεσμα των εκλογών.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Ρωσία από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, πράγμα που σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας, καθώς ο Trump έφερε τη Μόσχα στο πλοίο», δήλωσε η πηγή.

Δυσφορία στη Σαουδική Αραβία

Εξάλλου έντονη ανησυχία επικρατεί στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μετά τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο βασικός λόγος ανησυχίας στη Σαουδική Αραβία είναι πως οι πολιτικές του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στη Μέση Ανατολή και κυρίως η έντονη αντιπαράθεση με το Ιράν – περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ – δεν θα έχουν συνέχεια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι ηγέτες άλλων αραβικών κρατών έσπευσαν να συγχαρούν άμεσα τον Biden για την εκλογή του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman παρέμεινε σιωπηλός, παρατηρεί το Reuters.
Οι στενοί προσωπικοί δεσμοί του Σαουδάραβα πρίγκιπα με τον Trump παρείχαν στήριξη στο Ριάντ όταν αυτό βαλλόταν διεθνώς από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη, τον πόλεμο κατά της Υεμένης και τη φυλάκιση γυναικών ακτιβιστριών.   
Όλα αυτά τα σημεία, μπορούν να αποτελέσουν πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ Biden και Σαουδικής Αραβίας, ενός μεγάλου εξαγωγέα πετρελαίου και αγοραστή αμερικανικών  όπλων.
Εξάλλου ο Biden κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύθηκε να επανεκτιμήσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, απαιτώντας περισσότερη λογοδοσία σχετικά με τη δολοφονία του Khashoggi και τερματίζοντας τον πόλεμο της Υεμένης.
«Το μόνο πράγμα που θα είναι χειρότερο από τον Covid - 19 θα είναι o Βiden - 20», έγραψε ένας Σαουδάραβας χρήστης του Twitter αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό και τα αισθήματα της βασιλικής οικογένειας.
Ο Neil Quilliam του βρετανικού think tank «House» δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Biden θα επιδιώξει πιθανώς να δείξει νωρίς τη δυσαρέσκειά της με τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας.
 «Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί ότι μια κυβέρνηση Biden και ένα εχθρικό Κογκρέσο θα προχωρήσουν σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των αμυντικών δεσμών και ως εκ τούτου πιθανότατα θα απαιτήσουν άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη», είπε.
Η Σαουδική Αραβία ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της «μέγιστης πίεσης» του Trump για σκληρές κυρώσεις στο περιφερειακό αντίπαλό της, το  Ιράν.
Ωστόσο, ο Biden έχει ξεκαθαρίσει, πως θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, η οποία επισφραγίστηκε επί αντιπροεδρίας του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης