Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagorno Karabakh: Το Μπακού θα καλέσει τουρκικά στρατεύματα εάν οποιαδήποτε χώρα απειλήσει το Αζερμπαϊτζάν

Nagorno Karabakh: Το Μπακού θα καλέσει τουρκικά στρατεύματα εάν οποιαδήποτε χώρα απειλήσει το Αζερμπαϊτζάν
Προτρέψαμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας και των μη γειτόνων μας, να μείνουν μακριά από αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Aliyev
Τουρκικά στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν εάν οποιαδήποτε χώρα απειλήσει το Μπακού, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή του Nagorno Karabakh που κατέχεται από την Αρμενία, δήλωσε ότι θα καλέσει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev σύμφωνα με την Daily Sabah.

«Προτρέψαμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας και των μη γειτόνων μας, να μείνουν μακριά από αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο Aliyev, προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν πολεμά ενάντια στην Αρμενία σε διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.
Επιπροσθέτως ο Aliyev είπε ότι δεν πιστεύει ότι η τουρκική βοήθεια θα είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία, η οποία υπεγράφη πριν από χρόνια, η οποία προβλέπει στρατιωτική βοήθεια σε περιόδους επιθετικότητας.
"Εάν το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει επιθετικότητα και χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη από τον τουρκικό στρατό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την επιλογή και να τους προσκαλέσουμε", ανέφερε ο Aliyev.
Η δήλωση του Aliyev ήρθε μια ημέρα αφότου (9/11) ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε τη στρατηγική πόλη Σούσα μετά από 28 χρόνια κατοχής από την Αρμενία.
Ο Σούσα έχει κρίσιμη σημασία για τη συνολική απελευθέρωση της κατεχόμενης περιοχής Nagorno Karabakh.
Η πόλη έχει σημαντική στρατιωτική αξία, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικά ύψη περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) νότια της πρωτεύουσας της περιοχής πάνω από το Khankendi (Stepanakert) και στον δρόμο που συνδέει την πόλη με την αρμενική επικράτεια.
Περίπου το 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν - συμπεριλαμβανομένου του Nagorno Karabakh και επτά παρακείμενων περιοχών - βρίσκονται υπό την αρμενική κατοχή για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις ζήτησαν βιώσιμη εκεχειρία, η Τουρκία υποστήριξε το δικαίωμα του Μπακού στην αυτοάμυνα και ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής της Αρμενίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης