Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με σενάρια σοκ για τις τράπεζες θα πραγματοποιηθούν τα stress tests - Ορθολογική καταγραφή των πάντων ζητά η ΕΚΤ

Με σενάρια σοκ για τις τράπεζες θα πραγματοποιηθούν τα stress tests - Ορθολογική καταγραφή των πάντων ζητά η ΕΚΤ
Με σενάρια ιδιαίτερα δύσκολα που απηχούν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα πραγματοποιηθούν τελικώς  τα stress tests μέσα στο 2021.

Με σενάρια ιδιαίτερα δύσκολα που απηχούν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα πραγματοποιηθούν τελικώς τα stress tests μέσα στο 2021.
Η διεξαγωγή της άσκησης επιβεβαιώθηκε σε συναντήσεις που είχαν οι τράπεζες με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι άγνωστο ποιά θα είναι τα μακροοικονομικά σενάρια για τη διεξαγωγή της άσκησης αφού η τρέχουσα πραγματικότητα είναι ήδη ζοφερή. Κι όμως...
Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες οι τράπεζες θα στρεσαριστούν με ακόμη χειρότερα σενάρια από τα τρέχοντα διότι επιθυμία της ΕΒΑ είναι να καταγραφεί η πραγματικότητα ασχέτως αποφάσεων και πολιτικών που θα ακολουθήσουν.
Αυτό προκύπτει από όλες πάντως τις δηλάσεις των θεσμών.
Τα μακροοικονομικά σενάρια θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο.
Η ΕΚΤ δηλώνει απερίφραστα πως πριν λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θέλει να καταγράψει τις συνέπειες του δεύτερου κλειδώματος των ευρωπαϊκών οικονομιών.
H σωστή  καταγραφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα μορατόρια δεν αποτελούν δικαιολογία ώστε οι τράπεζες να μην καταγράφουν σωστά την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Τίποτα πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στις αποφάσεις της ΕΚΤ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

 Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε ο Yves Mersch μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόσφατα  σε διαδικτυακή εκδήλωση  της UBS.

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ στηρίχθηκε σε δύο πυλώνες

-Ο πρώτος  αντιμετώπισε  αποτελεσματικά θέματα ρευστότητας με προγράμματα τύπου PEPP, PELTRO TLTRO
-Ο δεύτερος αφορούσε στις αγορές περιουσιακών στοιχείων τόσο στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος, το οποίο συνεχίζεται, όσο και με  το νέο  της πρόγραμμα αυξημένης ευελιξίας ( σ.σ. που επέτρεψε και σε χώρες που δεν είχαν επενδυτική βαθμίδα όπως η Ελλάδα να συμμετέχουν).

Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις

Η δεύτερη φάση του κλειδώματος των οικονομιών αντιμετωπίζεται ως καινούρια και η αντίδραση της ΕΚΤ δεν θα είναι η ίδια.
Κατά τον Yves Mersch είναι σαφές πως η ΕΚΤ επιθυμεί να λάβει υπόψη της τα μέτρα των χωρών μελών αφού ζητά πριν ανακοινώσει αποφάσεις  να δει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν καθώς θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική επέκταση πιστώσεων στις επιχειρήσεις.
Είναι προφανές πως η ΕΚΤ θέλει να ρίξει το μπαλάκι στις κυβερνήσεις των χωρών μελών.
 Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά και άλλα θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν ως απαραίτητα, κατάλληλα και  αναλογικά των περιστάσεων.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αρχίσει να προβληματίζεται για το θέμα των επιτοκίων αξιολογώντας τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια.
Ο κ. Yves Mersch ξεκαθαρίζει  πως μια  πιθανότητα είναι η χρονική επέκταση των μέτρων ενώ μια άλλη πιθανότητα είναι η ενίσχυση του ρυθμού και της εμβέλειας των  μέτρων  αυτών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να κατανέμει κεφάλαια στα πιο παραγωγικά μέρη της οικονομίας λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη βιωσιμότητά τους.
Δηλαδή χρηματοδοτούνται οι βιώσιμες επιχειρήσεις.
Μετά την πρώτη ισχυρή ένεση ρευστότητας  που χαρακτηρίστηκε ως  εξαιρετικά αποτελεσματική μιας και το ποσό της πίστωσης στην οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, παρέμεινε στο 7% του ευρωπαίκού ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ γνωρίζει καλά πως θα υπάρξει ένας νέος και δυστυχώς δυναμικός γύρος μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μπορεί τα μορατόρια και οι εγγυήσεις να μετριάζουν το αποτέλεσμα προσωρινά το θέμα ωστόσ παραμένει υπαρκτό.
Πρέπει ωστόσο να εξεταστεί εάν ορισμένα από τα μέτρα - τα μορατόριουμ και οι κρατικές  εγγυήσεις - θα παραταθούν.
Σε ορισμένες χώρες, έπρεπε να επιβραδυνθούν ή να τελειώσουν φέτος.
Σε άλλες χώρες έχουν ήδη παραταθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Πρέπει λοιπόν η ευρωπαϊκή απάντηση να εξεταστεί προσεκτικά τις επόμενες εβδομάδες καθώς αυτό θα έχει άμεση επίδραση στο τραπεζικό σύστημα.
Οπως αναφέρει ο κ. Yves Mersch αποτελεί  σημαντικό βήμα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση και αυτό αποτελεί με τη σειρά του προϋπόθεση για να εξεταστεί η δημιουργία μιας  εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Στην παρούσα φάση ότι μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο σημειώνει.
Μόλις έχουμε όχι μόνο έναν επόπτη, αλλά και ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ένα κοινό σχέδιο εξυγίανσης και μια ένωση κεφαλαιαγορών, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για περιουσιακά στοιχεία διασυνοριακών τραπεζών θα είχε επίσης νόημα επισημαίνει. Ωστόσο  τούτο δεν είναι κάτι άμεσο άμεσο.
Ωστόσο η ΕΚΤ και ο SSM ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως δεν θα αναγκάσει τις τράπεζες να επιδεινώσουν σκόπιμα τους ισολογισμούς τους  προχωρώντας σε χορηγήσεις .
Έχουμε γράψει πρόσφατα στις τράπεζες ότι δεν πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση όπου δεν ξέρουν πια εάν τα δάνεια δεν αποπληρώνονται λόγω αναστολής ή λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειολήπτη.
Στην τελευταία περίπτωση, τέτοια δάνεια πρέπει να επαναταξινομηθούν ως NPEs μόλις λήξουν τα  μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να αξιολογούν σωστά την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών τους.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης