Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosengren (Fed Βοστώνη): Η πολιτική εμπλοκή θα καθυστερήσει τις αποφάσεις για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας

Rosengren (Fed Βοστώνη): Η πολιτική εμπλοκή θα καθυστερήσει τις αποφάσεις για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τελικό ύψος του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Eric Rosengren


Θα χρειαστούν τόσο δημοσιονομικές όσο και νομισματικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά η δικαστική αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών από τον πρόεδρο Trump και η καθυστέρηση συγκρότησης της Γερουσίας ως σώματος καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το ύψος των μέτρων ενίσχυσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Eric Rosengren Τρίτη 10 Νοεμβρίου.
«Ενώ έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο, δεν συμφωνούν όλοι για το ποιος είναι αυτός…», δήλωσε.
«Είναι ακόμα λίγο ασαφές ποια θα είναι η σύνθεση της Γερουσίας και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα κυκλοφορήσουν όλες αυτές οι αποφάσεις, υπάρχει μια διαφορά για το είδος του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που θα δούμε τους επόμενους μήνες, εφόσον υπάρξει».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές οι υπό τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία δεν θα αποδεχθεί την ψήφιση ενός ιδιαίτερα γενναιόδωρου πακέτου μέτρων όπως αυτό αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Biden.

Το BN είχε επισημάνει στις 4/11 σχετικά με τα σενάρια για το πακετο δημοσιονομικών μέτρων:

Την ώρα που επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου οι αναλυτές φαίνεται να είναι σίγουροι για ένα πράγμα: το ύψος των μέτρων του πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα είναι μικρότερο, σύμφωνα με τον Brian Gardner, στρατηγικό πολιτικό αναλυτή στο Stifel.
Το πόσο θα περικοπεί το ύψος των μέτρων δημοσιονομικής παρέμβασης εξετάζει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Τα δύο πολιτικά σώματα στην Ουάσιγκτον διαπραγματεύτηκαν εντατικά επί μήνες για να διαμρφώσουν το πακέτο μέτρων για το πρώτο κύμα της πανδημίας στην άνοιξη που εντάχθηκε στο πρόγραμμα CARES το ύψος του οποίου ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολ.
Ενώ οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έθεσαν αρχικό στόχο το ύψος των μέτρων να ανέλθει σε περίπου 3 τρισ. δολ., αυτό πρόσφατα περιορίστηκε στα 2,2 τρισ. δολ..
Οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, υποστήριξαν στο Κογκρέσο ένα πακέτο ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας.

Πριν από το τέλος του έτους

Την Τετάρτη (4/11), ο αρχηγός της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό αποτελεί μεταστροφή από τις θέση που είχα εκφράσει πριν από τις εκλογές, όπου τοποθετούσε την ψήφιση τον μέτρων τον Ιανουάριο και δείχνει τη διάθεση των Ρεπουμπλικανών να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς αγνοώντας τη διάθεση Trump για μάχη μέχρις εσχάτων.
Αλλά αυτή η βοήθεια σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα μπορούσε να μειωθεί, έγραψε ο Gardner σε σημείωμα την Τετάρτη (4/11), με βάση το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν ταυτόχρονα το Οβάλ Γραφείο, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μικρότερη συμφωνία

«Η ψήφιση του πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας είναι πιθανή, αλλά το βασικό σενάριο είναι μια μικρότερη συμφωνία από ό,τι στην περίπτωση ευρείας νίκης των Δημοκρατικών», σύμφωνα με τον Gardner.
«Πιστεύουμε ότι το ύψος του θα είναι κάτω από 2 τρισ. δολάρια, γεγονός που θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές».
Θα μπορούσε επίσης να απογοητεύσει τους Αμερικανούς πολίτες οι οποίες περιμένουν περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια, ανάλογα με το τι θα έκανε την περικοπή σε μικρότερο λογαριασμό.

Τι θα συμβεί στα επιδόματα ανεργίας

Η ομοσπονδιακή ενίσχυση για παροχές προς του ανέργους αναμένεται να συνεχιστεί. Ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει να συνεχιστεί να δίδεται το ποσόν των 600 δολ. την εβδομάδα για ενισχυμένα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας, οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν αυτά να διαμορφωθούν μεταξύ 300 και 400 δολαρίων.
Η ενίσχυση αυτή μέσω του νόμου CARES αναμένεται επίσης να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό περιλαμβάνει το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης στο πλαίσιο της πανδημίας, το οποίο επιτρέπει στις πολιτείες να καταβάλλουν την ενίσχυση σε εργαζομένους που διαφορετικά δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις και την έκτακτη αποζημίωση που επιτρέπει στα κράτη να προεκτείνουν τις καταβολές έως και 13 ακόμη εβδομάδες.
Μένει να δούμε εάν θα υπάρχει ένας δεύτερος γύρος παροχών σε ρευστό στα νοικοκυριά με τα checks των 1.200 δολ.
Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη δεν θα υπάρχει μεγάλη ζέση για μια τέτοιου είδους παροχή.
Ο Bill Hoagland, ανώτερος αντιπρόεδρος του ενός ανεξάρτητου πολιτικού think tank δηλώνει σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθούν τα checks των 1.200 ευρώ.
Ο ίδιος τοποθετεί την ψήφιση του πακέτου στο πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους, και θεωρεί ότι δεν επιτευχθεί συμφωνία στο ορόσημο της 11ης Δεκεμβρίου.
Ένα περιορισμένο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα περιλαμβάνει πιθανώς πρόσθετη χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις, βελτίωση των υγειονομικών υποδομών και πόρους για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήλωσε ο Ed Mills, πολιτικός αναλυτής στην Raymond James.
«Η επόμενη καλύτερη ευκαιρία είναι... να φτάσουμε στο ορόσημο της 11ης Δεκεμβρίου για ξεκλειδώσει η κρατική χρηματοδότηση», επισήμανε ο Mills.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης