Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H πρόοδος στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του Covid υπόσχεται ισχυρά κέρδη για τις αμερικανικές τράπεζες

H πρόοδος στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του Covid υπόσχεται ισχυρά κέρδη για τις αμερικανικές τράπεζες
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να αποκομίσουν ισχυρά κέρδη από ένα πρώιμο εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid-19
Με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας το ευρύτερο κλίμα ενθουσιασμού που πυροδότησαν τα νέα της Pfizer και της BioNTech σχετικά με την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να ωφεληθούν από ένα πρώιμο εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid-19.
Μοιραία, λοιπόν, τα θετικά δεδομένα που δημοσιεύτηκα από την Pfizer και την BioNTech, έστειλαν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υψηλότερα.
Η εξέλιξη αυτή για την αγορά ομολόγων, αν είναι βιώσιμη, μπορεί να βελτιώσει τα κέρδη από την παροχή πιστώσεων, σύμφωνα με αναλύσεις των ειδικών.
Όπως αναφέρει ο Stephen Scherr της Goldman Sachs, το νέο εμβόλιο είναι πολύ θετικό νέο για τις αγορές, καθώς θα αναθερμάνει τον πληθωρισμό και θα αυξήσει περαιτέρω την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων.
Η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως, καθώς ένα ευρέως διανεμόμενο εμβόλιο θα χαλαρώσει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και θα επιτρέψει στον τραπεζικό τομέα την παροχή περισσότερων δανείων, ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αναπήδησε από το 0,82% στο 0,96%, προτού σταθεροποιηθεί στο 0,92%.
Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, JPMorgan Chase και Bank of America, είδαν αύξηση 14%.
Στο μεταξύ, οι τριμηνιαίες ρυθμιστικές αρχειοθετήσεις τραπεζών την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν πόσο μια αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων θα βελτιώσει τις προοπτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα απολάμβαναν αύξηση των ετήσιων εσόδων ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν τα επιτόκια ήταν 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το προβλεπόμενο τον Σεπτέμβριο, σε διάφορες λήξεις.
Η Bank of America, για παράδειγμα, ανέφερε ότι εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονταν κατά μία μονάδα περισσότερο από το αναμενόμενο, θα προσέθετε επιπλέον 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της, ενώ η άνοδος μιας μονάδας στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα αποφέρει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται πως τα κέρδη των τραπεζών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού τους και της απόδοσης των δανείων.
Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι αποδόσεις αυξάνονται γρηγορότερα από το κόστος χρηματοδότησης.
Treasury yields soar on vaccine news
Δεν είναι βέβαιο ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται ή ότι η καμπύλη απόδοσης θα αυξηθεί - δηλαδή ότι το χάσμα μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα διευρυνθεί.
Μια απότομη καμπύλη είναι καλή για τις τράπεζες.
Επισημαίνεται πως αυξήθηκε απότομα τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 2ου και του 10ετούς Δημοσίου να ανέρχεται σε 0,78 εκατοστιαίες μονάδες - το μεγαλύτερο χάσμα από το 2018.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2023 και θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου για να διατηρήσει τον έλεγχο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
«Χρειαζόμαστε μια απότομη καμπύλη για να φτάσουμε σε επίπεδα ιδανικού επιτοκίου.
Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει αρκετή ανάπτυξη για να αλλάξει την προοπτική της η Fed », δήλωσε ο Brian Kleinhanzl, αναλυτής της KBW.
Ο κ. Kleinhanzl και αρκετοί άλλοι αναλυτές πρότειναν ότι η οξύτητα του ράλι σε τραπεζικές μετοχές θα μπορούσε να αποδοθεί, εν μέρει, σε πωλητές που κλείνουν τις θέσεις τους.
Πριν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οι αμερικανικοί τραπεζικοί δείκτες γνώριζαν μείωση σχεδόν 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης