Τραπεζικά νέα

Σωστές και ζυγισμένες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες

Σωστές και ζυγισμένες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες
Το bankingnews έχει ασκήσει κριτική στα ζητήματα διαχείρισης του κορωνοιού και στην οικονομία αλλά οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τις τράπεζες είναι σωστές
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα μας φαίνονται ενδιαφέρουσες, είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και αντικατοπτρίζουν την νέα πραγματικότητα.
Υποστηρίζουν τις τράπεζες, όπως ο Ηρακλής, υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους ενώ ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Το bankingnews έχει ασκήσει κριτική στα ζητήματα διαχείρισης του κορωνοιού και στην οικονομία αλλά οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τις τράπεζες είναι σωστές.
Το αναφέρουμε αυτό καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση να προστατευτεί και το δημόσιο συμφέρον χωρίς να αμφισβητηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους.

Το χρονοδιάγραμμα της Πειραιώς

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για να αξιολογήσει την εισήγηση της τράπεζας να πληρώσει τους τόκους του Cocos των 2,040 δισεκ. μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Η Πειραιώς έχει υποβάλλει αίτημα να πληρωθούν οι τόκοι τα 164 εκατ (επιτόκιο Cocos 8% στα 2,040 δισεκ) με μετρητά.
Το αίτημα θα απορριφθεί λόγω των αβεβαιοτήτων που γεννάει ο κορωνοιός.
Εν συνεχεία στις 26 Νοεμβρίου θα εγκριθεί από την ΕΚΤ και ουσιαστικά θα ζητηθεί από την Πειραιώς να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου 2020 για να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2021.
Το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3% και ακολούθως θα αλλάξει και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η πρόταση του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Το αμερικανικό fund έχει υποβάλλει μια συγκεκριμένη οικονομική πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική, για την εξαγορά του 80% της εταιρίας.
Συγκεκριμένα προσφέρουν 420 εκατ ευρώ και όχι 460 εκατ που έχει αναφέρει το bankingnews ενώ θα εκδοθεί και tier 2 ύψους 40 ή 50 εκατ με επιτόκιο 5,5% ή 6% και το οποίο θα καλύψει η Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή η Εθνική θα πάρει 420 εκατ από το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική και ακολούθως θα καλύψει η τράπεζα tier 2 ύψους 40 με 50 εκατ στην Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική θα πάρει 420 εκατ και θα δώσει 40-50 εκατ ευρώ άρα καθαρό ποσό τιμήματος 380 με 370 εκατ ευρώ.
Το deal εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται καλό όταν η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται περί το 1 δισεκ.
Στην πράξη όμως το deal είναι άριστο αν ληφθεί υπόψη ότι όσες τράπεζες αποχώρησαν από την Ελλάδα πριν χρόνια Credit Agricole, Societe Generale κ.α. πλήρωσαν για να αποχωρήσουν.
Η Credit Agricole πλήρωσε 3 δισεκ. την Alpha bank για να πάρει την Emporiki Bank.

Τι σημαίνει αυτό;

Η Εθνική εάν δεν πάρει παράταση από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι δεδομένο ότι θα κλείσει το deal με το CVC.
Εάν πάρει άτυπη παράταση, η μόνη επιλογή θα ήταν IPO δηλαδή δημόσια προσφορά για εισαγωγή στο χρηματιστήριο και τμηματικά δηλαδή αρχικά 30% και όχι προφανώς εισαγωγή του 80%.
Η Εθνική έχει κάθε λόγο να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική γιατί στην ιδανικότερη περίπτωση θα βελτίωνε το τίμημα 30-40 εκατ και η διαφορά αυτή, όταν ήδη έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ είναι… ασήμαντη.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας να τολμήσει και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC καθώς στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα αλλά μπορεί να είναι και χειρότερα.
Το τίμημα επί της ουσίας δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά και επίσης ο πωλητής η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει και τα ρίσκα του αγοραστή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης