Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών από την ΕΒΑ

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών από την ΕΒΑ
Στόχος να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι της οικονομίας
Αλλαγές προετοιμάζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών από την EBA με δεδομένο πως μεταβάλλονται διαρκώς οι ανάγκες αλλά και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία.
Δύο προβλήματα εντοπίζει στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών ο Jose Manuel Campa επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Σε όποια τελικώς πιστωτικά ιδρύματα αποδείχθηκε στην Ευρώπη πως οι σχετικοί κανόνες δεν απέδωσαν αυτό συνέβη επειδή οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν είχαν πάντα καταλάβει την πολυπλοκότητα της επιχείρησης την οποία δάνειζαν ή ανέλαβαν υπερβολικούς κινδύνους. Σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκε και η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων.
Την άποψη αυτήν διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΒΑ σε πρόσφατη ομιλία του συνέδριο.
Όπως ο ίδιος σημείωσε τα πιστωτικά ιδρύματα με καλή εταιρική διακυβέρνηση διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση.
Οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να ρυθμιστούν σε αυτό το γρήγορα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό μοντέλο που απαιτεί αυξημένη ψηφιοποίηση και αντιμετωπίζει συγχρόνως και τον ισχυρό ανταγωνισμό των Fin Tech που σημαίνει πίεση κόστους.
Τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να μεταβληθούν καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει επίσης να ανταποκριθούν σε νέους παράγοντες κινδύνου, όπως περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους ώστε να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν τις νέες ανάγκες της οικονομίας.
Η πανδημία έφερε αυτά τα ζητήματα στην επιφάνεια μετατρέποντάς τα σε απολύτως εμφανή προβλήματα που απαιτούν λύσεις.

Θεμελιώδη στοιχεία διακυβέρνησης

Η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για να συμβάλει στην ορθή λειτουργία της οικονομίας ενώ η χρηστή διακυβέρνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Από την άποψη αυτή, η ΕΒΑ έχει αναλάβει τη σχετική ευθύνη να προωθήσει μια υγιή κουλτούρα αντίληψης του κινδύνου σε όλα τα επίπεδα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα minimum standards της νέας εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον:
- Τη διασφάλιση πως η ανώτατη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος προσαρμόζει την κουλτούρα κινδύνου της τράπεζας , όπως απαιτείται με βάση τα δεδομένα της νέας οικονομίας
- Το σχετικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί τα μεγέθη και την ποιότητα του κινδύνου που το ίδρυμα επιτρέπεται να αναλάβει.
- Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι διαφανείς και συνοδεύονται με μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας, δημοκρατική που να επιτρέπουν την κριτική στάση μέσα στον οργανισμό.
Όπως αναφέρει ο κ. Campa το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρίες επενδύσεων για τις οποίες θα δημοσιευθούν κατευθυντήριες γραμμές για την εταιρική διακυβέρνηση στις αρχές του επόμενου έτους ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2021 .
Οι προσαρμογές των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης θα βασιστούν σε κίνητρα- bonus αλλά και στη λογική κατασταλτικών ενεργειών.
Η ΕΒΑ όμως θα υποστηρίξει όμως και πρακτικές ποικιλομορφίας.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει επίσης να ορίσουν ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των συγκρούσεων με τα συνδεδεμένα του μέρη
Το πλουραλισμό στις διοικήσεις των τραπεζών προκρίνει η ΕΒΑ θεωρώντας τον πολύ σημαντικό παράγοντα για την εταιρική διακυβέρνηση ενώ ο κ. Campa σημειώνει πως

Περισσότερες γυναίκες στα δ.σ. των τραπεζών

Tο 2018 μόνο 15,13% των εκτελεστικών διευθυντών και 24,02% των μη εκτελεστικών
σε τράπεζες της ΕΕ ήταν γυναίκες. 
Ετσι η EBA θα ξεκινήσει να παρακολουθεί το θέμα των αποφάσεων εταιρικής διακυβέρνησης σε σχέση και με τον παραπάνω πλουραλισμό και μετά από μια διετία θα καταλήξει στις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Νέοι επιταχυνόμενοι κίνδυνοι απαιτούν επίσης προσαρμογή στις δομές διακυβέρνησης.
Υπάρχει ανάγκη σύνδεσης του προληπτικού πλαισίου:
- Με τον αγώνα κατά του οικονομικού εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της πρόληψης της φορολογικής απάτης
- Με τις βελτιώσεις στην αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια της πληροφορικής και τους κινδύνους για τη λειτουργική συνέχεια των τραπεζών στο πλαίσιο της αυξανόμενης συγκέντρωσης ρυθμίσεων που προκύπτουν από την εξωτερική ανάθεση εργασιών σε μεγάλους παρόχους υπηρεσιών.
- Με τις προκλήσεις της αειφορίας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης