Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Παρέτεινε την NAVTEX για Oruc Reis έως 23/11 - Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Παρέτεινε την NAVTEX για Oruc Reis έως 23/11 - Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας
Ελληνοτουρκικά - Oruc Reis: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX
(Συνεχές upd) Την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συντηρεί η Τουρκία εκδίδοντας νέα NAVTEX για την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ειδικότερα, ο σταθμός της Αττάλειας παρέτεινε μέχρι τις 23 Νοεμβρίου την ειδοποίηση προς τους ναυτιλομένους ότι το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ζητά την ανάκληση της νέας οδηγίας.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
H νέα οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελόριζου, ενώ σήμερα 11 Νοεμβρίου 2020 το Oruc Reis βρίσκεται στις παρυφές της ελληνικής με την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Συγκεκριμένα το σκάφος Oruc Reis βρίσκεται επί του παρόντος στο EMED - Ανατολική Μεσόγειος στη θέση 35 ° 10 '55,74 "Β, 29 ° 2' 43,26" E όπως αναφέρεται από το MarineTraffic Terrestrial Automatic Identification System.
Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews το ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, χαρακτηρίζοντας -για ακόμα μία φορά- κακομαθημένη την Ελλάδα.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα συνοδεύεται από πλοία Ataman και Cengizhan.

Διάβημα της Ελλάδας στην τουρκική πλευρά

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX προχωρά η ελληνική πλευρά, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει πως ο Νίκος Δένδιας έδωσε σχετικές οδηγίες.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτετικών.
«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι NAVTEX για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Της NAVTEX για το Oruc Reis προηγήθηκαν δύο οδηγίες για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, που εκδόθηκαν από τον ναυτικό σταθμό της Σμύρνης.
Ειδικότερα, οι Τούρκοι επικαλούνται αποστρατιωτικοποίηση της Σάμου, της Χίου, της Σαμοθράκης και Λήμνου με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης και επιπρόσθετα ισχυρίζονται ότι μέρος της περιοχής εμπίπτει σε περιοχή δικής τους δικαιοδοσίας για έκδοση NAVTEX.

Erdogan: Να σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα

Με αναφορά στην Ελλάδα ήταν ακόμα μία ομιλία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στους βουλευτές του κόμματος του.
Ειδικότερα, ο Erdogan επιμένει να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι κακομαθημένη αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Εάν σταματήσουν κακομαθαίνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, τότε θα είναι εφικτή μια δίκαιη συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Donmez: Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez.
«Διεξάγουμε ενδελεχείς έρευνες στις θάλασσές μας με τα ερευνητικά μας πλοία Barbaros, Hayreddin Paşa και Oruc Reis, καθώς και με τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και Yavuz.
Από την άλλη πλευρά, το γεωτρύπανο Kanuni το οποίο παραλήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου και αναχώρησε από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, θα αρχίσει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα τους πρώτους μήνες του 2021» δήλωσε ο Donmez.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι το Oruc Reis και το Barbaros έχουν πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες σε 46 χιλιάδες τ.χλμ. στην Ανατολική Μεσόγειο και σε 33 χιλιάδες τ.χλμ. στη Μαύρη Θάλασσα.
«Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης πραγματοποιήθηκαν επίσης 3 γεωτρήσεις στη θάλασσα κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020», ανέφερε.

Cavusoglu: Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κι όλα αυτά, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωνε την Τρίτη (10/11/2020) ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι τουρκοκύπριοι δεν ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές», διεμήνυσε o Cavusoglu αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες, οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού».

Κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύπτει το Barbaros - Τι ανέφερε το bankingnews 10 Νοεμβρίου 2020 

Το ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται κοντά σε ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου δυτικά της Κύπρου με βάση ορισμένες πηγές ενώ την ίδια στιγμή το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες αλλά παρ΄ ότι έχει ελέγξει 10 κοιτάσματα ήταν άδεια.
Συνολικά εκτιμάται ότι το Oruc Reis έχει ερευνήσει σχεδόν 11,5 χιλιάδες χιλιόμετρα κυρίως ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Erodgan τόνισε ότι πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα από τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο»
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα σχεδόν 50 ημέρες επέτρεψε στο Oruc Reis και η Κύπρος στο Barbaros να διεξάγουν έρευνες σε ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία προμηθεύτηκε το σύστημα εντοπισμού θέσης CRPA (anti-jam) που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK έχει ενεργοποιηθεί στο σεισμικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasha, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Tουρκία "γράφει" τις ΗΠΑ και στέλνει ξανά το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ
Που βρίσκονται τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας;

-Το πιο σύγχρονο ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας το Oruc Reis συνεχίζει να βρίσκεται σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία με την NAVTEX να ολοκληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου και ίσως πάρει και νέα παράταση…
Ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές γιατί οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν αποδώσει.
Το σκάφος έρευνας ORUC REIS βρίσκεται επί του παρόντος στο EMED - Αιγαίο Πέλαγος στη θέση 35 ° 20 '43.368 "Β, 28 ° 49' 44.472" E όπως αναφέρεται από το MarineTraffic Terrestrial Automatic Identification System στις 2020-11-10.
 -Το Barbaros Hayreddin Pasha διεξάγει έρευνες Δυτικά της Κύπρου και συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά την κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία ανενόχλητο.
Η Κύπρος καταδικάζει τη τουρκική NAVTEX για το Barbaros, η Αθήνα δεν έχει  πει λέξη! - Militaire.gr
-Το σκάφος εξόρυξης Fatih βρίσκεται ήδη στην Μαύρη Θάλασσα συμμετέχει στο οικόπεδο 1 του Δούναβη όπου η Τουρκία ανακάλυψε 410 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Οι διαδικασίες εξόρυξης θα διαρκέσουν σχεδόν 2,5 μήνες.
Επίσης εκεί βρίσκεται και το Kanuni το έτερο σκάφος εξόρυξης της Τουρκίας για να συνδράμει στην διαδικασία εξόρυξης η οποία ωστόσο απαιτεί χρόνο και μεγάλη τεχνική υποδομή.
-Το Yavuz συνολικού μήκους 229 μέτρων που επίσης είναι σκάφος εξόρυξης παραμένει στο λιμάνι Tacusu της Τουρκίας για επισκευές και συντήρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης