Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akar (Τούρκος υπ. Άμυνας): Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συμβατότητα S-400, F-35

Akar (Τούρκος υπ. Άμυνας): Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συμβατότητα S-400, F-35
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής με τις ΗΠΑ για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων
Η Τουρκία δηλωνει έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την τεχνική συμβατότητα των S-400 και F-35, δήλωσε την Πέμπτη 12/11 ο υπουργός Άμυνας Akar, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτείνει μια κοινή ομάδα εργασίας για το θέμα, σύμφωνα με την Daily Sabah.
"Η Τουρκία θα χρησιμοποιεί συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 με τον ίδιο τρόπο που τα συστήματα S-300 χρησιμοποιούνται από ορισμένα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Akar κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.
Η Ρωσία πούλησε το σύστημα S-300 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Ο Akar σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία ελέγχου και προετοιμασίας του συστήματος S-400 "όπως είχε προγραμματιστεί".
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχαν χαρακτηριστεί από εντάσεις πέρυσι (2019) λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα S-400.
Τον Οκτώβριο 2020, ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg επανέλαβε ότι είναι εθνική απόφαση τι είδους αμυντικές δυνατότητες αποκτούν διάφοροι σύμμαχοι.
«Αλλά ταυτόχρονα, αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η σημασία της ενσωμάτωσης της άμυνας και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει με ένα ρωσικό σύστημα S-400», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η άρνηση των ΗΠΑ για τα συστήματα πυραύλων Patriot, την οδήγησαν να αναζητήσει άλλους πωλητές, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών τεχνολογίας.
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής με τις ΗΠΑ για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης