Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ περιπλέκει την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με την Τουρκία

Daily Sabah: Η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ περιπλέκει την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με την Τουρκία
Οργή Άγκυρας για την επίσκεψη Pompeo
Παρά την πρόθεση της Τουρκίας να γράψει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτική αναταραχή και η αβεβαιότητα στην πολιτική της Ουάσινγκτον μετά από ασαφείς εκλογές θέτει σε κίνδυνο πιθανές ευκαιρίες για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με βάση το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την κατανόηση γράφει η εφημερίδα Daily Sabah.
Οι αβεβαιότητες της τρέχουσας πολιτικής κρίσης στην Ουάσινγκτον αστάθεια των πολιτικών συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις τρέχουσες σχέσεις με την Άγκυρα.
Ο Πρόεδρος Erdogan έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον εκλεγμένο Πρόεδρο Biden ο οποίος πιστεύεται ότι κέρδισε το αξίωμα σύμφωνα με τα τρέχοντα εκλογικά αποτελέσματα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Την ίδια ημέρα, ο Erdogan ευχαρίστησε επίσης τον υφιστάμενο Πρόεδρο Trump για την ειλικρινή συμβολή του στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις βάσει κοινών συμφερόντων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Άγκυρα έστειλε αυτά τα μηνύματα ως ένδειξη ευγένειας, αν και οι δύο υποψήφιοι δεν μιλούν μεταξύ τους.

Οργή Άγκυρας για την επίσκεψη Pompeo

Η ενδεχόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στην Τουρκία - που ίσως περνά τις τελευταίες μέρες του στη θέση - δικαιολογεί αυτές τις αντιπαραθέσεις.
Η δήλωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη 10/11 ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Pompeo θα επισκεφθεί τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης με το πρόσχημα της υποστήριξης της θρησκευτικής ελευθερίας από την Ουάσινγκτον.
Όπως αναμενόταν, η Άγκυρα αντιτάχθηκε έντονα στον σκοπό αυτού του ταξιδιού.
Επιπλέον, παρά τις πραγματικές προσκλήσεις της Τουρκίας για συνομιλίες σχετικά με την πρόσφατη ένταση με την Ελλάδα σχετικά με το νησί της Κύπρου και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Pompeo γράφει η DS, δεν δέχθηκε να έρθει στην Τουρκία και αντίθετα επισκέφθηκε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, η αμφιλεγόμενη επίσκεψη του έγινε αντιληπτή από όλα τα τμήματα στην Τουρκία ως ένα εξαιρετικά προκλητικό βήμα παρακάμπτοντας την Άγκυρα.
Η Άγκυρα αντέδρασε εναντίον της Ουάσινγκτον με μια σκληρή απάντηση, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους.

Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν σε περιφερειακά, διεθνή ζητήματα αντί για θρησκευτικά (11/11)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακά και διεθνή θέματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον παρά σε θρησκευτικά θέματα, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 11/11 σύμφωνα με την Daily Sabah.
Η αντίδραση της Άγκυρας ακολουθεί την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo θα επισκεφθεί την Τουρκία «για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Pompeo θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του.
«Οι δηλώσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι εξαιρετικά αδιάκριτες», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.
Λέγοντας ότι δεν φαίνεται να βλάπτεται ένας ξένος πολιτικός που έρχεται μαζί με θρησκευτικούς ηγέτες στις χώρες που επισκέπτονται, το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι ξένοι επισκέπτες ήταν πάντα σε θέση να συναντηθούν με εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων όπως θέλουν.

Τουρκία: «Σε δεινή θέση οι Μουσουλμάνοι»

«Ενώ οι θρησκευτικές μειονότητες σε όλο τον κόσμο, ιδίως οι μουσουλμάνοι, πραγματοποιούν τη λατρεία τους σε δυσμενείς συνθήκες ή υπό απειλές, οι μη μουσουλμάνοι στη χώρα μας μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ελεύθερα», πρόσθεσε η δήλωση.
Το τουρκικό υπουργείο κάλεσε περαιτέρω τις ΗΠΑ «να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους».
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία εξέφρασε την αντίδρασή της στις αμερικανικές αρχές.

Ο Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) θα πάει στην Κωνσταντινούπολη - Δεν θα συναντηθεί με τον Erdogan

Kόλαφο για τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan αποτελεί το γεγονός ότι κατά την επικείμενη δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και την Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν θα έχει επαφές με Τούρκους επισήμους.
Η περιοδεία θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department την Τρίτη 10 Νοεμβρίου
Tο πρόγραμμα της περιοδείας –η οποία ξεκινά από τη Γαλλία– έχει ως δεύτερο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου περιλαμβάνει μόνο συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κι όχι επαφές με Τούρκους επίσημους.
«Μετά το Παρίσι, ο Υπουργός Pompeo θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου K. Braun .
Στη Γεωργία, που είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα έχει συνάντηση με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Ηλία.
Θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Διαρροές Cavusoglu: Εγώ δεν θα τον συναντήσω – Τον αγνοώ

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu σε αντίπραξη της απόφασης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ διέρρευσε έχει αποφασίσει εκείνος να μην συναντήσει τον απερχόμενο ομόλογό του Pompeo στην προσεχή επίσκεψη του τελευταίου στη Κωνσταντινούπολη, αναφέρει στην ιστοσελίδα Middle East Eye.
Όπως τονίζεται, στο δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι για καιρό προσέβλεπαν σε μια επίσκεψη του Pompeo για διμερείς επαφές, ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παρότι έχει βρεθεί αρκετές φορές την ευρύτερη περιοχή, «προσπερνούσε» τη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργάτες του Pompeo είχαν διαμηνύσει προς την τουρκική πλευρά ότι δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, αλλά να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συνάντηση μόνο στην Άγκυρα

Πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, αναφέρει πως Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο Cavusoglu δεν θα συναντούσε τον Pompeo, παρά μόνο αν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, «οι Αμερικανοί επιμένουν πως στην ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν υπάρχει χώρος για επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα».
«Αντιπρότειναν την Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τα πεπραγμένα της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, εκτός από ένα έκτακτο ταξίδι του αντιπροέδρου Pence τον περασμένο (2019) χρόνο με αντικείμενο τις συγκρούσεις στη Συρία, ο Pompeo δεν επισκέφθηκε ποτέ την Τουρκία, παρότι βρέθηκε πολλές φορές στην περιοχή.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, άλλη πηγή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προτιμούσε πάντα να συναντά τον Cavusoglu στο περιθώριο συνόδων, σε άλλες περιοχές.
Αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο ίδιος έχει βρεθεί δύο φορές στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας μάλιστα σημαντικά βήματα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στρατιωτικές συνεργασίες εν μέσω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι που έχει οδηγήσει, συνεχίζει το ρεπορτάζ, επανειλημμένα Τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίξουν δημοσίως ότι ο Pompeo δεν κινείται με βάση το δόγμα της αμεροληψίας στην περιοχή, έναν ρόλο που παραδοσιακά στήριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις ΗΠΑ.
«Φυσιολογικά, ο Cavusoglu αποφάσισε να τον "αγνοήσει", ειδικά από τη στιγμή που, έτσι κι αλλιώς, θα αφήσει τα καθήκοντά του σύντομα», αναφέρει η ίδια πηγή.
Το δημοσίευμα παραθέτει και εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, που πιστεύουν ότι οι ευρύτερες κινήσεις του Pompeo σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσονται στην προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη του λόμπι των Ελλήνων και των ευαγγελιστών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία στο Κάνσας, στη μετά Trump περίοδο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης