Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αζερμπαϊτζάν: Μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή στη Shusha για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια αρμενικής κατοχής

Αζερμπαϊτζάν: Μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή στη Shusha για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια αρμενικής κατοχής
Μετά από 28 χρόνια, το αδάν (κλήση προς προσευχή) θα ακουστεί στη Shusha", δήλωσε ο Aliev
Το μουσουλμανικό κάλεσμα στην προσευχή, γνωστό ως αδάν, ακούστηκε την Τετάρτη 11/11 στην πόλη Shusha του Nagorno Karabakh για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν έναν στρατιώτη από το Αζερμπαϊτζάν να απαγγέλλει το ατζάν στο ιστορικό Τζαμί Yukhari Govhar Agha στην Shusha.

Στρατηγικής σημασίας η πόλη Shusha

Η Shusha καταλήφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις στις 8 Μαΐου 1992.
Η πόλη έχει σημαντική στρατιωτική αξία λόγω της στρατηγικής της θέσης περίπου 10 χιλιομέτρων (6 μίλια) νότια της πρωτεύουσας της περιοχής κοντά στο Χανκέντι (Στεπανακέρτ) και στον δρόμο που συνδέει την πόλη με το αρμενικό έδαφος .
Η απόκτηση του ελέγχου της Shusha ήταν μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο δρόμο τους προς την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020 που θεωρείται ως νίκη για το Μπακού στη σύγκρουση για την περιοχή του Nagorno Karabakh που κατέλαβαν οι Αρμένιοι.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ανακοίνωσε στις 8 Νοεμβρίου ότι η Shusha είχε απελευθερωθεί από την αρμενική κατοχή.
"Μετά από 28 χρόνια, το αδάν (κλήση προς προσευχή) θα ακουστεί στη Shusha", δήλωσε ο Aliev, φορώντας στρατιωτική στολή, σε ομιλία προς το έθνος.
"Αποδείξαμε στον κόσμο ότι το Nagorno Karabakh είναι ιστορικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν", είπε.
"Η πορεία νίκης μας συνεχίζεται.
Εάν η αρμενική ηγεσία δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά μου, θα πάμε μέχρι το τέλος", δήλωσε ο ίδιος στην ομιλία του στην πρωτεύουσα Μπακού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης