Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Καλεί Ουγγαρία - Πολωνία να μην ασκήσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και μπλοκάρουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Γερμανία: Καλεί Ουγγαρία - Πολωνία να μην ασκήσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και μπλοκάρουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης κάλεσε την Ουγγαρία και την Πολωνία να μην ασκήσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και μπολάκρουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Michael Rott (SPD), κάλεσε την Ουγγαρία και την Πολωνία να μην μπλοκάρουν τον πολυετή δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκώντας βέτο.
«Σε τελική ανάλυση, είναι προς το συμφέρον όλων μας και είναι κοινή μας ευθύνη να εισρεύσουν γρήγορα τα επειγόντως αναγκαία κονδύλια ανάκαμψης για να μετριασθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Όποιος τα μπλοκάρει είναι σαν αυτοτραυματίζεται», τόνισε ο Rott σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα  «Die Welt».
Τις τελευταίες ημέρες, η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν την ψηφοφορία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ ασκώντας βέτο, εάν η κατανομή των πόρων συνδεθεί με τη συμμόρφωση στις αρχές του κράτους δικαίου, όπως ήδη συμφώνησαν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Κεντρικός στόχος της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η καλύτερη προστασία και ενίσχυση του κράτους δικαίου στην ΕΕ.
Με τον νέο μηχανισμό (ελέγχου εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου), μπορούμε να μειωθούν οι επιχορηγήσεις εάν κάποιο κράτος μέλος παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου.
Αυτό θα μπορούσε να είναι οικονομικά επώδυνο.

Εάν η Επιτροπή κάνει χρήση των δυνατοτήτων της, αυτό το νέο μέσο θα είναι ένα ισχυρό όπλο», τόνισε ο Rott.   

«Χωρίς τον (συμφωνηθέντα) μηχανισμό του κράτους δικαίου, δεν θα ήταν δυνατή η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και του Ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού συνολικού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δηλώσεις για  έγερση βέτο από μεμονωμένα κράτη δεν είναι επομένως σκόπιμες.
Οι απειλές δεν μας βοηθούν καθόλου να πάμε τώρα παραπέρα.
Όσοι εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αρχές μας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», είπε o υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θεματα στην «Welt».
«Με τη συμφωνία για έναν νέο πολυετή προϋπολογισμό και το πακέτο ανάκαμψης η ΕΕ έκανε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προς τα μπρος.
Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα δράσης και ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος θα μπορούσε σοβαρά να έχει συμφέρον να σταματήσει αυτό το τρένο με ένα δυνατό φρενάρισμα.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa πάντως, η Ουγγαρία φέρεται να ανακοίνωσε ήδη στα άλλα κράτη μέλη ότι δεν ψηφίσει το πακέτο ανάκαμψης.

www.bankingnewsg.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης