Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (EKT): Η ύφεση λόγω της πανδημίας διαφέρει από όλες τις άλλες - Νέες προκλήσεις για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις

Schnabel (EKT): Η ύφεση λόγω της πανδημίας διαφέρει από όλες τις άλλες - Νέες προκλήσεις για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις
Η τρέχουσα κρίση έχει πλήξει κυρίως τομέα των υπηρεσιών
Την άποψη ότι η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πολύ διαφορευτική από οποιαδήποτε άλλες, εκφράζει η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Η τρέχουσα κρίση έχει επηρεάσει κυρίως τις υπηρεσίες, που έχουν σχεδόν παγώσει λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Αν και κάποια μέτρα χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλά εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κάποια ξενοδοχεία και τα περισσότερα καταστήματα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά λόγω του δεύτερο κύματος κορωνοϊού.
«Αυτή η ύφεση υπηρεσιών ενδεχομένως να είναι πολύ διαφορετική από μια τυπική ύφεση.
Συνεπώς υπάρχει ένα ερώτημα: Πόσο θα διαρκέσει η ανάκαμψη;
Ακόμα ένα ερώτημα είναι: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απασχόληση;» δήλωσε η Schnabel μιλώντας στο CNBC.
Σημειώνεται ότι η ανεργία έχει ενισχυθεί στην ευρωζώνη, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων, όταν μια μείωση στην απασχόληση ισοδυναμούσε με εκτόξευση των επιπέδων ανεργίας.
Η ανεργία είναι ξεπεράσει το 12% το 2013 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Η Schnabel δήλωσε στο CNBC ότι τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας απέτρεψαν τη μαζική αύξηση του αριθμού των ανέργων, αλλά την ίδια στιγμή, «ορισμένοι άνθρωποι σταμάτησαν πραγματικά να εργάζονται και δεν… μετράνε ως άνεργοι».
Επιπλέον, η ΕΚΤ ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η κρίση του κορωνοϊού πλήττει διάφορα μέρη του πληθυσμού.
«Αυτό που βλέπουμε επίσης, το οποίο πιστεύω ότι είναι σημαντικό, είναι ότι η κρίση χτυπάει διαφορετικές χώρες με πολύ διαφορετικό τρόπο και στη συνέχεια μέσα στις ίδιες χώρες χτυπά διαφορετικούς ανθρώπους πολύ διαφορετικά», δήλωσε η Schnabel.
«Αυτό θέτει στην πραγματικότητα νέες προκλήσεις, κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά φυσικά, επηρεάζει και τη νομισματική πολιτική» συμπλήρωσε η ίδια.
Η ΕΚΤ έχει στείλει μηνύματα ότι οδεύει προς νέα νομισματικά μέτρα για την ευρωζώνη.
«Είναι σημαντικό ο δανεισμός να παραμείνει όσο ισχυρός χρειάζεται» είπε η Schnabel, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν έχουμε μειώσει τα επιτόκια και τώρα πρέπει να εξετάσουμε εάν αυτοί οι λόγοι ισχύουν ακόμα» είπε ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης