Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει σε ΑΑ τη Γαλλία, αρνητικό παραμένει το outlook - Ύφεση 10,2% το 2020

Fitch: Επιβεβαιώνει σε ΑΑ τη Γαλλία, αρνητικό παραμένει το outlook - Ύφεση 10,2% το 2020
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γαλλίας από τη Fitch Ratings
Σε ΑΑ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις της Γαλλίας υποστηρίζονται από μια μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και ιστορικό μακροοικονομικής σταθερότητας.
Τα δημόσια οικονομικά, και ιδίως το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, είναι μια αδυναμία.
Τα χαμηλά επιτόκια, η μακροχρόνια μέση διάρκεια του χρέους και η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό ως βασικό μέλος της Ευρωζώνης, μετριάζουν μερικώς τους κινδύνους από το υψηλό δημόσιο χρέος.
Η αρνητική προοπτική αντανακλά το σοκ στη γαλλική οικονομία από την πανδημία COVID-19, η οποία θα αφήσει το δημόσιο χρέος σημαντικά υψηλότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να φθάσει το 10,5% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί το 2021 και το 2022, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, σε 7,3% και 5% αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ θα φθάσει στο 117,6% φέτος και στη συνέχεια θα κορυφωθεί στο 118,7%, περίπου 21% υψηλότερο από το 2019 -ο λόγος χρέους στο 117% έως το 2024.
Το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10,2% φέτος και θα ανακάμψει κατά 4,5% το επόμενο έτος και 3,1% το 2022.
Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης στην ανεργία θα είναι εμφανής το επόμενο έτος, με σημαντική αύξηση του ποσοστού στο -κατά μέσο όρο- 10,6%.
Οι μετρήσεις του τραπεζικού τομέα υποδηλώνουν ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη δει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των μετρήσεων φερεγγυότητας.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δείχνουν ότι το β’ τρίμηνο του 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου για τις γαλλικές τράπεζες ήταν 16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης