Διεθνή

Αυστρία- κορωνοϊός: Αυστηρό lockdown από την Τρίτη 17/11 – Περιορισμός μετακινήσεων όλο το 24ωρο

Αυστρία- κορωνοϊός: Αυστηρό lockdown από την Τρίτη 17/11 – Περιορισμός μετακινήσεων όλο το 24ωρο
Mέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου  το αυστηρό lockdown στην Αυστρία
Σε ένα «ολικό lockdown» από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη 17 Νοεμβρίου, που θα εφαρμοστεί μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, προχωρά η Αυστρία σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Η Αυστρία βρισκόταν σε ένα «μερικό lockdown» από τις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ένα πιο αυστηρό lockdown, που θυμίζει εκείνο της περασμένης άνοιξης.
Έτσι, από την Τρίτη 17/11 θα επεκταθούν σε όλο το εικοσιτετράωρο οι περιορισμοί εξόδου - μέχρι τώρα ίσχυαν από τις 20:00 μέχρι τις 6:00–, αλλά και θα κλείσουν τα καταστήματα, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών, περίπτερα, τράπεζες και ταχυδρομεία.
Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τις 6/12 και τα σχολεία.
Ο Sebastian Kurz έκανε λόγο για  αναγκαία σκλήρυνση των μέτρων επειδή οι αριθμοί δεν υποχωρούν με το ισχύον "μερικό lockdown".
Όπως σημείωσε, οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του 77% των νέων λοιμώξεων και για τον λόγο αυτό το δεύτερο lockdown είναι "το αξιόπιστο μέσο που θα λειτουργήσει".
Ο Kurz ανέφερε πως οι κοινωνικές επαφές είναι πλέον σαφώς ρυθμισμένες, που σημαίνει ότι πέραν των μελών του ίδιου νοικοκυριού, μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο τον σύντροφο του, "μεμονωμένους στενούς" συγγενείς ή "μεμονωμένα σημαντικά πρόσωπα αναφοράς".
Μάλιστα, στη διάρκεια του lockdown, άνθρωποι που ζουν μόνοι τους θα πρέπει να ορίσουν ένα πρόσωπο με το οποίο θα παραμένουν σε επαφή.
Δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση να γίνονται συναντήσεις κατά το δυνατόν μόνο με ένα πρόσωπο, αναφέροντας ότι "κάθε κοινωνική επαφή είναι και κατά μία πολύ, και μόνον έτσι μπορούν να σωθούν τα Χριστούγεννα και ο χρόνος πριν από αυτά".
Για τα  σχολεία που θα κλείσουν, σημείωσε ότι θα μεταβούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και θα υπάρχει μόνο φροντίδα (και κανένα μάθημα) στα σχολεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο Kurz διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα παιδικής μέριμνας τόσο στα σχολεία όσο και στα νηπιαγωγεία, σημειώνοντας πως στις 7 Δεκεμβρίου, τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το εμπόριο θα ανοίξουν εκ νέου.
«Τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά σε όσους τα χρειάζονται", δήλωσε από την πλευρά του και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Werner Kogler, προσθέτοντας ότι πολλοί θα κάνουν χρήση και αυτό είναι απαραίτητο για εκείνους, οι οποίοι εργάζονται σε ζωτικούς τομείς, ενώ τα παιδιά θα στηριχθούν στη μάθηση.
Πρόσθεσε ότι η στενότητα ενός lockdown μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικές επιβαρύνσεις και ένταση εντός των οικογενειών.
Ο αντικαγκελάριος απεύθυνε έκκληση να γίνει χρήση των προσφορών για την αποφυγή αντιπαραθέσεων.
Τι κλείνει
Το νέο αυστηρό lockdown προβλέπει το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων παροχών προσωπικών υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και μασέρ, ενώ, όπου αυτό είναι δυνατόν, θα υπάρχει τηλεργασία.
Ανοιχτά θα παραμένουν, πέραν του συνόλου του εμπορίου τροφίμων, ταχυδρομεία, περίπτερα, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών, πρατήρια καυσίμων, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες διάθεσης απορριμμάτων και συνεργεία ποδηλάτων και αυτοκινήτων.
Οι ώρες λειτουργίας τους περιορίζονται μεταξύ 6:00 και 19:00.
Πάντως, θα υπάρξει αποζημίωση ενός μέρους των απωλειών που θα έχουν τα καταστήματα που πρέπει να κλείσουν στο πλαίσιο του lockdown.
Ο Werner Kogler διευκρίνισε ότι δεν θα καλυφθούν τόσες πολλές απώλειες, όπως στον χώρο της εστίασης, όπου τελευταία το ύψος αποζημίωσης είχε καθοριστεί στο 80%, αλλά, στο εμπόριο, το ποσοστό αυτό, ανάλογα με τον κλάδο, θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 60%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης