Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan από τα Κατεχόμενα: Υποστηρίζει λύση δύο κρατών, θέλει συμμετοχή στα κοιτάσματα - Κύπρος: Δημιουργεί τετελεσμένα

Προκλητικός ο Erdogan από τα Κατεχόμενα: Υποστηρίζει λύση δύο κρατών, θέλει συμμετοχή στα κοιτάσματα - Κύπρος: Δημιουργεί τετελεσμένα
Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι τορπιλίζεται η όποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού
(upd6) Για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και του επιτελείου του, κατηγορεί η Κύπρος της Τουρκία σχολιάζοντας το... πικνικ στα Κατεχόμενα.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι τορπιλίζεται η όποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού.
O Erogan έφτασε, στις 11:40, στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ersin Tatar.
Ο Erdogan ανέφερε ότι είναι υπέρμαχος μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και αντιτίθεται στην περισσότερη διπλωματία.
Turkey's President Tayyip Recep Erdoğan
Αρχικά, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ.
Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν πανηγυρική με τον Τούρκο Πρόεδρο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παρέλαση.
Μάλιστα, κατά την έλευσή του στον χώρο της παρέλασης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έριξε λουλούδια στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Erdogan ηταν ιδιαίτερα προκλητικός στις δηλώσεις του μετά την παρέλαση.


Μεταξύ άλλων, είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί.
Είναι προτεραιότητά μας να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.
Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.
Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας.
Αν πιστεύει η Νότια Κύπρος ότι θα επιβάλει με τη δύναμη την εξουσία σε εκείνους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και διαμαρτυρηθεί μέσω του προέδρου της σε εκείνους που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εξαπατηθεί.
Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια.
Ως χώρα εγγυητής, εμείς και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν ανεχόμαστε, πλέον, διπλωματικά παιχνίδια.
Δεν μπαίνουμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα».
Σημειώνεται ότι ο Erdogan συνοδεύεται από 8 υπουργούς της κυβέρνησής τους, καθώς και τον κυβερνητικό του εταίρο και επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Devlet Bahceli.
Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος επιθεωρεί τις προετοιμασίες για την άφιξη του Τούρκου προέδρου.

Τι υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης;

Μια λύση που βασίζεται στην παρουσία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο νησί της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Erdogan στις 15 Νοεμβρίου 2020.
Πρόσθεσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν περισσότερα «παιχνίδια διπλωματίας» σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε επίσημη τελετή για την επέτειο της 37ης επετείου ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Erdogan είπε:
«Υπάρχουν δύο λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».
Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, πρέπει να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δίνει προτεραιότητα σε μια βιώσιμη λύση που παρέχει τα νόμιμα δικαιώματα και ασφάλεια στους τουρκοκύπριους.
Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί σε μια τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στο βορρά και μια ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στο νότο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1974 με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα.
Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σταμάτησε τις μακρόχρονες διώξεις και βία εναντίον των Τουρκοκυπρίων από υπερεθνικιστές Ελληνοκύπριους.
Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε το 1983 στο βόρειο τμήμα του νησιού και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Από τότε η χώρα αντιμετώπισε συνεχιζόμενο εμπάργκο σε όλους τους τομείς.

Όχι σε άλλα παιχνίδια διπλωματίας;

Η επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, ωστόσο ο Erdogan πρόσθεσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Βόρεια Κύπρος δεν έχουν υπομονή για περισσότερα παιχνίδια διπλωματίας.
"Εδώ και χρόνια, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ευκαιρία συνεργασίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, δεν έχουμε αποτελέσματα στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας", ανέφερε ο Erdogan.
"Ένα έργο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρύχιων καναλιών στη Βόρεια Κύπρο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη", ανέφερε επίσης ο Erdogan.
Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη της Βόρειας Κύπρου διεξάγει επί του παρόντος δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή. 
Η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τις μονομερείς γεωτρήσεις της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κύπρος έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Τι είπε για τα Βαρώσια;

Ο Erdogan είπε επίσης ότι ο στόχος των μέτρων που ελήφθησαν στην πόλη-φάντασμα στα Βαρώσα (Μαρά) δεν είναι να δημιουργήσει νέες διαμαρτυρίες αλλά να εξαλείψει τις υπάρχουσες.
Μια νέα καλή περίοδος για όλους θα ξεκινήσει στην πόλη-φάντασμα Varosha", πρόσθεσε.
Τα Varosha ήταν τουριστικό θέρετρου στην Κύπρο που είχε χωρητικότητα 10.000 κλινών σε πάνω από 100 ξενοδοχεία.
Ωστόσο, έκλεισε από το 1974.
Τα Varosha βρίσκονται βόρεια της «Πράσινης Γραμμής», το οποίο είναι το σημερινό σύνορο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και έκλεισε μετά από απόφαση του ΟΗΕ το 1974.
Η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 (UNSC), στο οποίο αναφέρεται ότι η κενή πόλη μπορεί να επανεγκατασταθεί μόνο από τους αρχικούς κατοίκους της.
Εάν οι Ελληνοκύπριοι είχαν αποδεχτεί το σχέδιο επανένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου του 2004, το Σχέδιο Ανάν, τα Βαρώσια θα επέστρεφε τώρα υπό τον Ελληνοκυπριακό έλεγχο και οι κάτοικοί της θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Παρ΄ όλα αυτά, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων καταψήφισε το σχέδιο, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ψήφισαν.

H άφιξη Erdogan στα Βαρώσια

Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, και Τούρκους αξιωματούχους.
Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίσστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.
Ο Erdogan είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».
Κατά την ομιλία του ο Erdogan αναφέρθηκε στο Βαρώσι λέγοντας ότι το βήμα που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα.
Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».
Μάλιστα, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στα Βαρώσια, ο Erdogan δήλωσε: «Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα.
Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του.
Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το "ψευδοκράτος" σε κάθε του βήμα».

Tatar: Υπέρ της λύσης δύο κρατών

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar στην ομιλία του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
O Tatar υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλεόν εφικτή.
Λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, είπε πως το άνοιγμα της πόλης αποτελεί δικαίωμα της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου».
Πρόκειται, είπε για μια σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία για να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι στα σπίτια τους.
Για το φυσικό αέριο είπε πως το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα του (σσ. ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα, διότι δεν είναι αναγνωρισμένο).
Αυτό, κατά τον Tatar, γίνεται με την βοήθεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας».
Ευτυχώς για εμάς, πρόσθεσε, τα τουρκικά πλοία πλοία Fatih, Yavuz και Oruc Reis συνεχίζουν τις εργασίες γεώτρησης.

Η φιέστα του Erdogan στα Κατεχόμενα

Ο Erdogan αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, αλλά και την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του Antonio Guterres, για σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό κα έχοντας στήσει μια άνευ προηγουμένου φιέστα έφτασε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για πικ νικ δίπλα στα ερείπια της πόλης η οποία παραμένει βουβή και λεηλατημένη για 46 χρόνια.
Μπροστά από τα ερειπωμένα κτίρια τοποθετήθηκαν ξύλινα τραπέζια εκδρομικών χώρων και νέες πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες, σε τρεις γλώσσες, για τις ώρες λειτουργίας της περίκλειστης πόλης.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ_ΠΙΚ_ΝΙΚ_ΔΕΝΤΡΑvarosi
Παράλληλα, φορτηγά, μπουλντόζες και εκσκαφείς δούλευαν διαρκώς, ενώ έλαβαν χώρα ασφαλτοστρώσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και που ο Erdgan θα πραγματοποιήσει το πικ νικ.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρονται τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.
Δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Tayyip Erdogan, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αντιδράσεις τουρκοκυπρίων

Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι φώναξαν «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας» στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπου κατέληξε η «Πορεία Δημοκρατίας και Βούλησης» με μαζική συμμετοχή και την παρουσία πολλών πολιτικών, όπως του Μουσταφά Ακιντζί, και άλλων.
Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «Δημοκρατία για όλους» και «Δεν θα λυγίσουμε παρά τις πιέσεις».
Τα όσα έγιναν στις «προεδρικές εκλογές» και μετά είναι μια ντροπή για τη δημοκρατία και υπήρξε παρέμβαση ενάντια στην δημοκρατία μας, που δεν υπολόγισαν καν τη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ανέφεραν οι ομιλητές.
Εμείς πήγαμε στις κάλπες να εκλέξουμε «πρόεδρο», όχι διορισμένο διαχειριστή, πρόσθεσαν, επικρίνοντας όσους αποδέχονται τις παρεμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης