Επιχειρήσεις

Η απειλή των κόκκινων δανείων φέρνει συγχωνεύσεις και ανταλλαγές μετοχών

Η απειλή των κόκκινων δανείων φέρνει συγχωνεύσεις και ανταλλαγές μετοχών
Απειλή για την “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας  - Ζοφερές οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια λόγω Cοvid -19
Προς έναν διαφορετικό “Eλληνικό χειμώνα της δυσαρέσκειας” ( Winter of discontent 1978-1979- Αγγλία ) βαδίζουν χιλιάδες μικρές, μεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις εντος του 2021 εφόσον δεν υπάρξει είτε ευρωπαϊκή παρέμβαση στα μορατόρια δανείων, είτε επέκταση νέων ρυθμίσεων απο τις τράπεζες.
Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι, μακροπροθέσμα, τα μεγέθη μικρών επιχειρήσεων δεν οδηγούν πουθενά μια οικονομία, ωστόσο βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα – λόγω και του covid-19- κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη μ ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.  
Ηδη αξιόπιστες τραπεζικές πηγές προχωρούν πλέον σε ζοφερές προβλέψεις για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω του Covid-19, καθώς εκτιμούν πλέον ότι, θα ανέλθουν μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ, επί συνόλου 26 δισ. ευρώ δανείων στα οποία τέθηκαν μορατόρια.
Πιθανότατα, δεν είναι τυχαίες και οι πρόσφατες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν απο μεγάλο διαχειριστή κόκκινων δανείων.
Ενώ λοιπόν αρχικά το εύρος προβλέψεων κυμαινόταν μεταξύ 7-10 δισ. ευρώ, τώρα το εύρος προβλέψεων…. διπλασιάστηκε ύστερα και από το δεύτερο κλείσιμο της οικονομίας, αλλά και την διαφαινόμενη απορριπτική στάση του ευρωπαίου επόπτη για νέα αναστολή στα μορατόρια.
Οι τράπεζες έχουν “παγώσει” ενήμερα δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ, περίπου 400 χιλ οφειλετών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αρκετές απο τις επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στα προγράμματα εγγυοδοσίας, ωστόσο το καίριο ζήτημα είναι τι θα προκύψει μετά την λήξη των μορατορίων.      
  “Πρόκειται για την λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας” αναφέρει τραπεζίτης επισημαίνοντας ότι, το πρόβλημα θα καταστεί εκτός απο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό με τεράστιες συνέπειες στην χώρα καθώς η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα.  

Έρχονται συγχωνεύσεις – Ακόμα και με ανταλλαγή μετοχών – Σε ποιους κλάδους

Έρχονται συγχωνεύσεις, αλλά και ανταλλαγή μετοχών σε εισηγμένες και μη ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες της παρατεταμένης καθίζησης της οικονομίας, ύστερα και απο το δεύτερο κλείσιμο της οικονομίας.
Ο μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων ο οποίος είχε ξεκινήσει προ κορωνοϊού αναμένεται να ενταθεί εντός του 2021.
Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές τις οποίες προεξόφλησαν διεθνώς και εγχωρίως τα χρηματιστήρια εξαιτίας της υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του ιού, η δομή της ελληνικής οικονομίας ( μικρές  οικογενειακές επιχειρήσεις, υψηλή εξάρτηση απο τον τουρισμό και υπηρεσίες, δανεισμός ) οδηγεί εκ των πραγμάτων στην δημιουργία μεγαλύτερων και πιο βιώσιμων σχημάτων.   
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαχειριστών χαρτοφυλακίων, αλλά και τραπεζικών πηγών οι συγχωνεύσεις εντοπίζονται, καταρχήν, σε εμπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες υπηρεσιών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές εκτός απο τις συγχωνεύσεις, στον ξενοδοχειακό τομέα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η ανταλλαγη μετοχών για την συνένωση δυο ή και περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων.
Οι ιδιες πηγές τονίζουν ότι “οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων δεν θα λογίζονται  ως αρνητική εξέλιξη, αλλά ως μια τάση η οποία θα δημιουργήσει μια δυναμική στην οικονομία.”  
 Όπως συνέβη και το προηγούμενο διάστημα, όμως, σε αρκετές περίπτωσεις οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αναδιαρθρώσεις οι οποίες παρόλο που απαιτούν χρόνο και κόστος είναι επιβεβλημένες προκειμένου οι νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν απο συγχωνεύσεις να επιστρέψουν σε μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η απορρόφηση της Μπήτρος απο την Σίδμα η οποία δραστηριοποιείται σ ένα κλάδο που έχει πληγεί καίρια εξαιτίας της πτώσης της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης