Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα «ένεση» 900 εκατ. ευρώ στις δαπάνες με συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Νέα «ένεση» 900 εκατ. ευρώ στις δαπάνες με συμπληρωματικό προϋπολογισμό
Είναι η δεύτερη, σε διάστημα δυόμισι μηνών, διορθωτική κίνηση, η οποία είναι και ενδεικτική της όλης κατάστασης
Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2020 κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή υπό την πίεση της ύφεσης, της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία και των σχεδίων για παράταση του lockdown στη χώρα, τουλάχιστον ώς τις 15 Δεκεμβρίου.
Για να καλυφθούν τα πρωτόγνωρα προβλήματα στην οικονομία και οι κραδασμοί της κρίσης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αποφασίστηκε αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).
Είναι η δεύτερη, σε διάστημα δυόμισι μηνών, διορθωτική κίνηση, η οποία είναι και ενδεικτική της όλης κατάστασης. Επισημαίνεται πως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είχε αυξήσει μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού τις σχετικές πιστώσεις κατά 6 δισ. ευρώ.
Στην ίδια βάση, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή αυξάνονται τα κονδύλια για τα μέτρα στήριξης, ενώ με άλλες διατάξεις ενεργοποιούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και μεταξύ άλλων προβλέπουν: «κούρεμα» ενοικίων 40% από τον Νοέμβριο με αποζημίωση του ιδιοκτήτη για το 50% της ζημιάς, «πάγωμα» 75 ημερών στις επιταγές, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή με την οποία χαρίζεται το 50% των δανείων.

Ειδικότερα:

ΕΝΟΙΚΙΑ: Η προαιρετική μείωση ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% σταματάει τον Οκτώβριο και από το Νοέμβριο επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%.
Υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για τον Οκτώβριο δικαιούνται μόνο οι επιχειρήσεις της Κοζάνης και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη.
Για τον μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:

■ Επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.

■ Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

■ Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

■ Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

 
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Παρατείνονται κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης οι πληρωμές επιταγών που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.
Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ώς την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία».
Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους.
Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:

■ Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία 30.11.1920 και 31.12.2020.

■ Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: Εως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.
Στον νέο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ εντάσσονται επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή καθώς και νέες επιχειρήσεις.
To 50% του ποσού που θα εισπράξει o επαγγελματίας δεν επιστρέφεται, ενώ όποιος κάνει αίτηση, θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απόλυση μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης