Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τετελεσμένα δημιουργεί ο Erdogan: Η Ελλάδα αναγνώρισε de facto τα δικαιώματα της Τουρκίας στις έρευνες – Ο στόχος στην Κύπρο και η εμπλοκή της Βρετανίας

Τετελεσμένα δημιουργεί ο Erdogan: Η Ελλάδα αναγνώρισε de facto τα δικαιώματα της Τουρκίας στις έρευνες – Ο στόχος στην Κύπρο και η εμπλοκή της Βρετανίας
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει στον ελληνικό λαό την πικρή αλήθεια ότι de facto αναγνωρίζει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Τελικά ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε και επιβλήθηκε και μάλιστα ειδικά στο ζήτημα των κοιτασμάτων, διεξάγει έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο και τα τουρκικά σκάφη είναι ανενόχλητα.
Ταυτόχρονα επισκεπτόμενος την κατεχόμενη Κύπρο ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν δύο κράτη και απαίτησε η τουρκοκυπριακή πλευρά να έχει ρόλο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, ενώ επισκέφθηκε και τα Βαρώσια μια πόλη φάντασμα.

Απέναντι σε όλα αυτά ποια είναι η απάντηση της Ελλάδος και της Κύπρου;


1)Η Ελλάδα επί 50 ημέρες αφήνει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά πλοία να ερευνούν ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Αυτό σημαίνει ότι de facto έχουν αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στις έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.
2)Στην Κύπρο ο Erdogan απαίτησε οι τουρκοκύπριοι να έχουν δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ενώ συνεχίζει τον Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου τις έρευνες.
3)Ο Erdogan πήγε στην Κύπρο και για ένα άλλο λόγο και ας μην τον ανέφερε.
Εσχάτως παρατηρείται κινητικότητα από την Μεγάλη Βρετανία η οποία λόγω των βάσεων που διαθέτει έχει κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή έχει έδαφος που ανήκει στην Βρετανία και θα μπορούσε να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Τουρκία και ο Erdogan θέλουν να δείξουν ότι και οι τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο ενώ θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην Βρετανία ότι η Τουρκία έχει περισσότερα συμφέροντα στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε σε κείμενο που ωστόσο αποσύρθηκε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί και έκανε λόγο για συνεκμετάλλευση.

Οι κινήσεις Oruc Reis και Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han συνεχίζουν εντός της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Έφθασαν 16 μίλια νότια της Ρόδου συνέχισαν παράλληλα με την Ρόδο και εν συνεχεία κινούνται νότια της Ρόδου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε απόσταση όμως περίπου 60 ναυτικών μιλίων.
Το Oruc Reis κινείται με ταχύτητα 4,4 κόμβων που σημαίνει ότι διεξάγει έρευνες με το Ataman να το συνοδεύει μίλια πίσω του.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το έτερο συνοδευτικό σκάφος το Cengiz Han ενώ πάντα ήταν πίσω από το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί πάνω από 40 μίλια και προπορεύεται.
Είναι ενδεικτικό ότι το συνοδευτικό σκάφος Cengiz Han βρίσκεται περίπου 90 μίλια μακριά από το Barbaros Hayreddin που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και διεξάγει έρευνες.

Η Τουρκία ερευνά με Navtex

Η Τουρκία με συνεχείς Navtex συντηρεί το Oruc Reis σε ξεκάθαρα ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δημοσιοποιεί Navtex για να διεξάγει έρευνες όχι σε αμφισβητούμενες αλλά σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Βέβαια η Τουρκία αναφέρει ότι ο θαλάσσιος χώρος που διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο είναι τουρκικός και δεν παραβιάζει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που ένα ερευνητικό σκάφος άλλης χώρας διεξάγει έρευνες στις θάλασσες της και δεν κάνει απολύτως τίποτε.

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα;

Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews αναφέρει ότι η Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα παραχωρήσει την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου στην Τουρκία.
Αυτό de facto εκ των πραγμάτων έχει καταστεί γεγονός.
Η ελληνική κυβέρνηση αφήνοντας επί 50 ημέρες το Oruc Reis να διεξάγει έρευνες στις θάλασσες νοτίως της Ρόδου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει έρευνες.
Η μεγάλη αλλαγή στην ελληνική διπλωματία είναι ότι μετά από κινήσεις εντυπώσεων με ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου και… απειλών ότι θα επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης… σιωπηρά έχει δεχθεί τα τετελεσμένα γεγονότα.
Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα εμμέσως πλην σαφώς έχει αναγνωρίσει de facto και την ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη, η περιοχή που έχει δεσμευτεί για έρευνες από το Oruc Reis εντάσσονται γεωγραφικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας με Λιβύη.

De facto αναγνώριση τουρκικών δικαιωμάτων σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία

Η Ελλάδα απέναντι στην παραβίαση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας από την Τουρκία και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο δεν φυλάσσεται από άλλο πολεμικό τουρκικό πλοίο.
Π.χ. το κοντινότερο πλοίο στο Oruc Reis είναι το Αγία Σοφία με σημαία Σιγκαπούρης είναι πλοίο tanker.
Ενώ το Oruc Reis δεν φυλάσσεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σημαίνει ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί ότι θα ενοχληθεί από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος, πολύ μακριά από το Oruc Reis.
Η Ελλάδα είχε δύο επιλογές να στείλει τον στόλο ώστε να απομακρύνουν το Oruc Reis από την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία ή να αποδεχθεί τα τετελεσμένα γεγονότα.
Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τα τετελεσμένα γεγονότα, πέραν των άλλων και γιατί έχοντας συμφωνήσει για την δημιουργία ειδικής ομάδας αποτροπής θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο… η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη και η Ελλάδα απλά αποδέχεται τα γεγονότα.
Η Ελλάδα επί της ουσίας de facto έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει έρευνες στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Η Ελλάδα για να μην κάνει τίποτε επί 50 ημέρες έχει αναγνωρίσει ότι η Τουρκία μπορεί να ερευνά την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανενόχλητη.
Η Ελλάδα για να μην κάνει τίποτε επί 50 ημέρες ξεκάθαρα αποδέχεται την παρουσία του τουρκικού Oruc Reis του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας – διαθέτει 5 ερευνητικά σκάφη και θα ενοικιάσει και έκτο προσεχώς -.
Όλη αυτή η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι προφάσεις άπαξ και η Τουρκία επί 50 ημέρες έχει ερευνήσει σχεδόν 11-11,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Κίνηση υποχώρησης της Ελλάδος αλλά και σήμα… για διάλογο

Η ελληνική κοινωνία εν μέσω lockdown 2 ξέχασε ότι το Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θάλασσα και ξέχασε ότι η Τουρκία κέρδισε αυτή την μάχη εντυπώσεων για τις έρευνες.
Η Ελλάδα ωστόσο αποδέχθηκε τις έρευνες του Oruc Reis, αυτό σημαίνει ότι έκανε κίνηση υποχώρησης, ωστόσο έστειλε σήμα στην Τουρκία ότι θέλει διάλογο.
Η Τουρκία σε αυτή την φάση πέτυχε τον σκοπό της.
Όμως ποιος θα είναι ο καταλύτης για να ξεκινήσει διάλογος, όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις;
Να ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Barbaros το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και διεξάγει έρευνες.
Εάν η Τουρκία ανακαλύψει κοίτασμα φυσικού αερίου σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, τότε μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καλή αφορμή για έναρξη διαλόγου.
Όμως μέχρι τώρα έχουν ερευνηθεί 10 κοιτάσματα τα οποία και τα 10 ήταν άδεια, οπότε από την έρευνα το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει στον ελληνικό λαό την πικρή αλήθεια ότι de facto αναγνωρίζει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.

Η Βρετανία σχεδιάζει μέχρι και ΑΟΖ να ανακηρύξει λόγω των βάσεων που διαθέτει στην Κύπρο

Η Βρετανία, η οποία πάντα ενδιαφερόταν για την περιοχή έχει αναλάβει δράση και πάλι λόγω των ζωτικών συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή και των δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Φυσικά, αυτή η κατάσταση έχει καταστήσει την Αγγλία έναν από τους περιφερειακούς παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.
καθώς υπάρχουν Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik
Η Βρετανία είναι ένα από τα τρία κράτη εγγυητής στην Κύπρο.
Η Βρετανία στο νησί της Κύπρου χρονολογείται από το 1878.
Η Κύπρος έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στα νότια του νησιού.
Οι βάσεις Agrotur και Dhekelia στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, γνωστές ως βρετανικές βάσεις και αντιστοιχούν περίπου στο 3% του νησιού, είναι εδάφη εντός των κυρίαρχων συνόρων της Αγγλίας σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960.
Ενώ μεταβίβασαν την κυριαρχία του νησιού στις δύο κοινότητες, οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν πλήρως την κυριαρχία τους πάνω στις στρατιωτικές τους βάσεις αλλά και στα εδάφη που κατέχουν.
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/11/y-1.jpg
Ο ρόλος της στρατιωτικής βάσης Agrotur

Σύμφωνα με το Κυπριακό Σύνταγμα του 1960, τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι βρετανικές βάσεις στο καθεστώς «Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων» νομιμοποίησαν την παρουσία της Βρετανίας στο νησί.
Στο πλαίσιο της ιδρυτικής συμφωνίας, αυτές οι βάσεις έχουν νομικές ρυθμίσεις εντελώς ανεξάρτητες από την Κύπρο και τα χωρικά τους ύδατα.
Με τη συμφωνία, το Λονδίνο παρέχει στους Κύπριους ελεύθερη διέλευση από τα χωρικά ύδατα αυτών των βάσεων και το δικαίωμα να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, οι θαλάσσιες περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούν να απαιτήσουν χωρικά ύδατα σε αυτές τις περιοχές περιγράφονται με τις συντεταγμένες τους.
Είναι γνωστό ότι αυτές οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν ενεργά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των πληροφοριών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.
Η ανάπτυξη 121 πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35B στο Ağrotur, μια από τις στρατηγικές βάσεις της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 2019 είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που καταδεικνύει τον στρατιωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν με μυστικότητα τη στρατιωτική βάση Agrotur μεταξύ 2013-2017.

Οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Το γεγονός ότι δεν αναφέρονται άλλες θαλάσσιες περιοχές με την προαναφερθείσα Συνθήκη το καθιστά αμφιλεγόμενο εάν σημαίνει ότι η Βρετανία εγκατέλειψε τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως η υφαλοκρηπίδα ή η ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που αξιολογούν το πρόβλημα, πιστεύεται ότι η Βρετανία θα επωφεληθεί οικονομικά από τα πεδία φυσικού αερίου στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, η οποία αποτελεί τη φυσική επέκταση κάθε χώρας, υφίστανται
Έτσι, η Βρετανία δεν αναμένεται να παραμείνει ουδέτερη από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον ελληνικό τύπο, γίνονται σχόλια ότι η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στο πετρέλαιο στη Μεσόγειο μέσω των βάσεών της στην Κύπρο, και ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ.
Στην ιδρυτική συμφωνία, αναφέρεται ότι η κυριαρχία των Βρετανών στα χωρικά ύδατα καθορίζεται λεπτομερώς, και αυτό το σύνορο επιτρέπει 3 μίλια για την Αγγλία και 12 μίλια για την Κύπρο.
Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 2010, δημοσιεύθηκε ένας χάρτης που δείχνει τις θαλάσσιες περιοχές των βρετανικών βάσεων, ενώ οι γραμμές οριοθέτησης στην κυρίαρχη περιοχή της βάσης Dikelya συγκλίνουν στην ανοιχτή θάλασσα και οι γραμμές οριοθέτησης στην κυρίαρχη περιοχή της βάσης του Ακρωτηρίου στα δυτικά αποκλίνουν μεταξύ τους για να παρέχουν μια ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Γιατί η Βρετανία εναντιώθηκε στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου;

Η Βρετανία έχει αντίρρηση σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, οι οποίες είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της κρίσης.
Κατά την Βρετανία υπάρχουν «περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας».
Εγκρίνουμε τις συμφωνίες καθορισμού των συνόρων που έχει συνάψει η Κύπρος με άλλες χώρες, αλλά είμαστε κατά της γεώτρησης σε ύδατα με αμφισβητούμενη κυριαρχία αναφέρουν οι Βρετανοί.
Ο λόγος πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι ο ισχυρισμός ότι οι βάσεις της Βρετανίας στο νησί έχουν επίσης το δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στα επίσημα έγγραφα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960 και ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το θαλάσσιο δίκαιο, εάν χρειαστεί.
Εάν γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Αγγλίας, τουλάχιστον 4 από τα 13 αγροτεμάχια της περιοχής ΑΟΖ που ανακοινώθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμπέσουν με την υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Λόγω αυτής της σύγκρουσης, οι βρετανικές αρχές θεώρησαν τη διεξαγωγή γεωτρήσεων σε "θαλάσσιες περιοχές της αμφισβητούμενης κυριαρχίας" αντίθετη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Βρετανοί θέλουν μερίδιο στο φυσικό αέριο της Μεσογείου  

Διπλωματικές πηγές στην Κύπρο ανέφεραν ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει κυριαρχικά κρατικά δικαιώματα για τις βάσεις της στην Κύπρο ώστε να αποκτήσει μερίδιο από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Αυτή η κατάσταση έχει δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αδιάφορο για τις εξελίξεις στην περιοχή και θα πάρει μια πιο ενεργή στάση και θα απαιτήσει μερίδιο εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην Κύπρο.
Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Βρετανίας στην περιοχή δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
Πρώτα απ 'όλα, η παρέμβαση ενός ισχυρού κράτους όπως η Αγγλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα αυξήσει τα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα.
Δεύτερον, εάν στην Κύπρο βρεθούν αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου η Βρετανία θα εμπλακεί.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμμαχία της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενέργεια, η Βρετανία μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ βάσει των βάσεών του στη Νότια Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης