Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν πάμε καλά – Κρίση χρέους στον ορίζοντα και κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες εκτροχιάζει την ελληνική οικονομία

Δεν πάμε καλά – Κρίση χρέους στον ορίζοντα και κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες εκτροχιάζει την ελληνική οικονομία
Το χρέος στο 205% του ΑΕΠ το υψηλότερο στην ιστορία - Κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες
Η κατάσταση με τον κορωνοιό είναι πολύ δύσκολη, τα σκληρά μέτρα και το lockdown 2 επιφέρει νέο μεγάλο πλήγμα στην οικονομία.
Η Ελλάδα πριν εμφανιστεί ο κορωνοιός ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, βρισκόταν σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, λιτότητας με το χρέος να θεωρείται μη βιώσιμο από τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι τράπεζες είχαν σταθεροποιηθεί μεν αλλά έπρεπε να λύσουν ένα ογκωδέστατο πρόβλημα των NPEs.
Φθάνοντας στο σήμερα και εν μέσω lockdown 2 αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός δεν φθάνει και είναι πιθανό, η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της μόνο με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Το 2020 ως χρονιά έχει χαθεί, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -10% δηλαδή τα 187,5 δισεκ. του 2019 ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί περίπου 18 με 19 δισεκ. στα 168 με 169 δισεκ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στα 18 δισεκ. δημιουργώντας την μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στην οικονομική ιστορία.
Το 2021 θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη γιατί οι προσδοκίες για μεγάλη ανάκαμψη δεν θα επιβεβαιωθούν ακόμη και με εμβόλια.
Για το 2021 τα σενάρια για ανάκαμψη +5,5% δεν υπάρχουν, είναι πιθανότερο το +2% στο θετικό σενάριο ή -2% στο δυσμενές σενάριο.
Για το α΄ 6μηνο του 2021 η κατάσταση θα είναι δύσκολη με ύφεση και στο β΄ 6μηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ανάκαμψη.

Το χρέος στο 205% του ΑΕΠ το υψηλότερο στην ιστορία

Το ελληνικό χρέος είτε με όρους κεντρικής διοίκησης ή Γενικής κυβέρνησης εάν δηλαδή συμπεριλάβουμε ή όχι τα repos θα φθάσει στα 338 δισεκ. και μαζί με τα repos στα 370 δισεκ. ευρώ περίπου.
Αυτό σημαίνει ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 202% με 205% που είναι το υψηλότερο στην ελληνική οικονομική ιστορία.
Μπορεί με τις συστηματικές παρεμβάσεις χειραγώγησης της ΕΚΤ να διασώζεται το ελληνικό και ιταλικό χρέος οι δύο πιο προβληματικές χώρες αλλά αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα μείωσης του χρέους.
Ήδη στις ΗΠΑ π.χ. οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκια στο 10ετές ομόλογο από 0,90% στο 1,80% σε διάστημα 12 μηνών.
Σε μια απότομη αύξηση των επιτοκίων Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν πρόβλημα παρά την χειραγώγηση της ΕΚΤ.
Στην πράξη χωρίς την ΕΚΤ το ελληνικό χρέος θα εξελιχθεί εκ νέου σε κρίση και η λήψη σκληρών μέτρων θα καταστεί μονόδρομος.

Κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες

Εάν θέλουμε να λέμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλήρως εξυγιανθεί ως προς τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να βρουν συνολικά 8,5 με 9 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Αυτή είναι η αλήθεια, υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα στο σύστημα 8,5 με 9 δισεκ. και έτσι εξηγείται γιατί τα 28 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών χρηματιστηριακά έχουν αξία 2,88 δισεκ. δηλαδή P/BV δηλαδή 0,10 συγκρίνεται με την εποχή των capital controls του 2015.
Εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε τράπεζες, υγιείς, με θετική συνεισφορά στην οικονομία, στις χρηματοδοτήσεις και εάν θέλουμε να έχουμε τράπεζες που θα έχουν αξία στο χρηματιστήριο πολλαπλάσια της τρέχουσας απαξιωμένης εικόνας τους....  θα πρέπει να βρουν 8,5 με 9 δισεκ. ευρώ

Η τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς με βάση αυτό το σενάριο που περιγράφουμε θα χρειαστεί 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Για να μπορέσει η Πειραιώς να έχει NPEs ratio κάτω από 5% επί του συνόλου των δανείων, να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2 δισεκ. και διατηρώντας ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,25% και αποτιμώντας το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου η Πειραιώς θα χρειαστεί 3,5 με 4 δισεκ. κεφάλαια.

Η Alpha bank θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια

Η Alpha bank με βάση αυτό το σενάριο που περιγράφουμε θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Για να μπορέσει η Alpha bank να έχει NPEs ratio κάτω από 5% επί του συνόλου των δανείων, αφαιρώντας τα δυνητικά νέα NPEs του κορωνοιού,  να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2 δισεκ. και διατηρώντας ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% και αποτιμώντας το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι τα 3,1 δισ και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου για ένα έτος η Alpha bank θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. κεφάλαια.

Η Eurobank θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια

Η Eurobank με βάση αυτό το σενάριο που περιγράφουμε θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Για να μπορέσει η Eurobank να έχει NPEs ratio κάτω από 5% επί του συνόλου των δανείων, αφαιρώντας τα δυνητικά νέα NPEs του κορωνοιού,  να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2 δισεκ. και διατηρώντας ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% και αποτιμώντας το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι 900 εκατ και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου για ένα έτος η Alpha bank θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. κεφάλαια.

Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια

Η Εθνική τράπεζα με βάση αυτό το σενάριο που περιγράφουμε θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Για να μπορέσει η Εθνική τράπεζα να έχει NPEs ratio κάτω από 5% επί του συνόλου των δανείων, αφαιρώντας και τα δυνητικά νέα NPEs του κορωνοιού,  να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2 δισεκ. και διατηρώντας ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75% και αποτιμώντας το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι 1 δισ και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου για ένα έτος, στο σκέλος αυτό η τράπεζα έχει καλές επιδόσεις λόγω π.χ. εσόδων από ομόλογα,  η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης