Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων στρέφεται η ΕΚΤ, περιθωριοποιώντας την bad bank – Τι σημαίνει αυτό για ελληνικές τράπεζες και Ηρακλή

Στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων στρέφεται η ΕΚΤ, περιθωριοποιώντας την bad bank – Τι σημαίνει αυτό για ελληνικές τράπεζες και Ηρακλή
Μοντέλο τύπου Ηρακλή προτείνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Louis De Guindos, για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων
Σκέψεις πολιτικής για τον τραπεζικό τομέα προανήγγειλε ο Louis De Guindos, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Ως λύση στα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες ο κορυφαίος αξιωματούχος προκρίνει τις αποτελεσματικές δευτερογενείς αγορές κόκκινων δανείων προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πλαίσιο στήριξής τους.
Το γεγονός αυτό φέρνει σε πρώτο πλάνο τις προσπάθειες της χώρας μας μέσω του Ηρακλή αλλά και των 90 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται οι servicers.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η αξία της πρότασης είναι σημαντική μιας και ο Ισπανός αξιωματούχος έχει την εμπειρία μιας bad bank στη χώρα του.
Ο ίδιος λοιπόν ως ένα από τα μέσα που προκρίνει είναι να καταστούν οι δευτερογενείς αγορές για NPLs πιο αποτελεσματικές και διαφανείς με νέες πρακτικές  για προγράμματα τιτλοποίησης που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο  ή νέες λύσεις που θα βοηθήσουν τις προβληματικές αλλά βιώσιμες εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα εκκρεμή χρέη και να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Αύξηση των πτωχεύσεων

Ο Ισπανός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπει πως παρά τα μέτρα προστασίας και ρευστότητας εταιρικές πτωχεύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2021.
Ο πιστωτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , καθώς εξαρτώνται πιο πολύ  από την τραπεζική χρηματοδότηση έναντι των μεγάλων  επιχειρήσεων.
Ο ίδιος τόνισε πως η απότομη απόσυρση των εγγυήσεων θα επιτείνει το φαινόμενο αυτό.
Η πανδημία επηρέασε επίσης τις μακροπρόθεσμες προοπτικές κερδοφορίας για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, μειώνοντας τις εκτιμήσεις τους.
Από περίπου 6% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η μέση απόδοση των ιδίων τραπεζών της ζώνης του ευρώ είχε μειωθεί σε λίγο πάνω από το 2% μέχρι τον Ιούνιο.
Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες προβλέψεις για απώλεια δανείων και στην ασθενέστερη ικανότητα δημιουργίας εισοδήματος που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη συμπίεση των περιθωρίων επιτοκίου.
Όσον αφορά το μέλλον, η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να παραμείνει αδύναμη και να μην ανακάμψει στα προ- της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022.
Αυτή η προοπτική κερδοφορίας αντανακλάται στις εκτιμήσεις των τραπεζών από τη βάση, με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών στην ευρωζώνη να ανακάμπτουν λιγότερο από τη συνολική αγορά καλοκαίρι.

Η πορεία των NPLs

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) είναι πιθανό να αποτελέσουν μια ακόμη πρόκληση για την κερδοφορία των τραπεζών.
Ωστόσο, υπάρχει συνήθως μια καθυστέρηση μεταξύ της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του σχηματισμού νέων NPL.
Η πολιτική υποστήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω μορατόριουμ και δημόσιων εγγυήσεων μπορεί να σημαίνει ότι αυτή η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στις προηγούμενες μειώσεις και τα NPL ενδέχεται να αρχίσουν να υλοποιούνται κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Οι τράπεζες έχουν ήδη προβλέψει μερικές μελλοντικές πιστωτικές απώλειες αυξάνοντας τις προβλέψεις τους.
Αυτό αντιστοιχεί στον διπλασιασμό της αξίας των δανείων όπου ο πιστωτικός κίνδυνος έχει σημαντικά  αυξηθεί.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αθέτησης των νέων NPLs

Τα νέα προβληματικά δάνεια που προκλήθηκαν εν μέσω πανδημίας τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο, με τις τράπεζες να αναφέρουν ισχυρότερη πιθανότητα αθέτησης σύμφωνα με τα εσωτερικά χαρτοφυλάκια που βασίζονται σε αξιολογήσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Αυτό συμβαδίζει με τα αποτελέσματα της ανάλυσης ευπάθειας της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι πιστωτικές απώλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η θέση φερεγγυότητας των σημαντικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ θα επιδεινωθεί έως τα μέσα του 2022.
Η σοβαρότητα του πανδημικού σοκ ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών και τομέων της ζώνης του ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε άνιση οικονομική ανάπτυξη και ταχύτητες ανάκαμψης.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του ιού κορωνοϊού και τα σχετικά μέτρα περιορισμού υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Και οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2020 δείχνουν επίσης αυξανόμενη απόκλιση εντός της ζώνης του ευρώ.
Από τον Μάρτιο του 2020, οι ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές προληπτικής εποπτείας έλαβαν γρήγορα και έκτακτα μέτρα πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα στην Ευρωζώνη.
Χάρη σε αυτήν την άμεση αντίδραση πολιτικής, σε συνδυασμό με τα ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και τις ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα πιστωτικά ιδρύματα συνέβαλαν στην απορρόφηση του σοκ της πανδημίας ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση για πιστώσεις.

Αυξάνονται τα περιθώρια χρήσης αποθεμάτων ασφαλείας

Κοιτώντας μπροστά, θα είναι απαραίτητο οι τράπεζες να είναι πρόθυμες να κάνουν χρήση των διαθέσιμων αποθεμάτων ασφαλείας για να απορροφήσουν τις απώλειες χωρίς υπερβολική απομόχλευση.
Μεσοπρόθεσμα, είναι επιθυμητή η εξισορρόπηση μεταξύ διαρθρωτικών και κυκλικών κεφαλαιακών απαιτήσεων για τη δημιουργία χώρου μακροπροληπτικής πολιτικής.
 Ένα μεγαλύτερο μερίδιο των buffer που μπορούν να απελευθερωθούν θα ενίσχυε την μακροπροληπτική ικανότητα των αρχών να ενεργούν αντικυκλικά.
Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε τις βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα που ήταν εμφανείς πριν από την κρίση.
Εδώ και αρκετό καιρό, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκαν από την πολύ χαμηλή κερδοφορία που προκαλείται από το πλεονάζον τραπεζικό δυναμικό την περιορισμένη διαφοροποίηση εσόδων και τη χαμηλή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του κόστους κόστους.
Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των διαρθρωτικών ζητημάτων είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ.
Αν και οι τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους μετά την πανδημία, πρέπει να πιέσουν ακόμη πιο σκληρά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του κόστους.  Η ενοποίηση μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι ένας άλλος πιθανός τρόπος για τη μείωση του μεγάλου αριθμού τραπεζών
Οι σχεδιαζόμενες εγχώριες συγχωνεύσεις σε ορισμένες χώρες είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι σε αυτό το θέμα.
Επιπλέον, θα χρειαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο εάν το προβληματικό ενεργητικό στα ισοζύγια των τραπεζών αυξηθεί σημαντικά.
Οι λύσεις που βασίζονται στην αγορά θα πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα ήταν επιθυμητές η ανάληψη δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστούν οι δευτερογενείς αγορές για NPL πιο αποτελεσματικές και διαφανείς.

Πως θα υλοποιηθούν τα προγράμματα τιτλοποίησης

Περαιτέρω ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για προγράμματα τιτλοποίησης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή νέες λύσεις που θα βοηθήσουν τις προβληματικές αλλά βιώσιμες εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα εκκρεμή χρέη και να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Επίσης χρειάζεται να γίνει πρόοδος στην τραπεζική ένωση, η οποία δυστυχώς παραμένει ημιτελής. Νέες προσπάθειες απαιτούνται επειγόντως  προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο  διαχείρισης κρίσεων της τραπεζικής ένωσης.
Αυτό περιλαμβάνει την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως backstop για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και θα διασφαλίσει την ομαλή και αποτελεσματική έξοδο ιδιαίτερα των μικρομεσαίων τραπεζών με την εναρμόνιση της δικαιοδοσίας μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων υπό εκκαθάριση με  τη στήριξη των κεφαλαίων που εγγυώνται τις καταθέσεις.  
Πρέπει επίσης να διευκολυνθεί η ροή κεφαλαίων και ρευστότητας εντός τραπεζικών ομίλων, με τον όρο ότι θα λειτουργούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την επαρκή σταθερότητα και θα έχει καθιερωθεί ο τρίτος πυλών της τραπεζικής ένωσης, το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
 
Αποφάσεις για τον μη τραπεζικό τομέα

Οι εξελίξεις στον τομέα των επενδυτικών funds υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το τρέχον πλαίσιο πολιτικής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εκ των υστέρων εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας, όπως αναστολές ή πύλες, τα οποία οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά την κρίση τους.
Ωστόσο, είδαμε ότι αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά για την ανακούφιση της περιορισμένης ρευστότητας  σε συστημικό επίπεδο και θα μπορούσαν να είχαν αντίθετα αποτελέσματα για επενδυτές που αναζητούν ρευστότητα  
Μόνο η αποφασιστική πολιτική δράση των κεντρικών τραπεζών συνέβαλε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας σε ένα ευρύ φάσμα αγορών και ιδρυμάτων.
Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να επινοηθεί μια ολοκληρωμένη μακροπροληπτική προσέγγιση για τα μη τραπεζικά κεφάλαια  
Οι πολιτικές πρέπει να αντιμετωπίζουν τον συστημικό κίνδυνο και να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ο τομέας περιλαμβάνει ένα διαφορετικό σύνολο οντοτήτων και δραστηριοτήτων. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο μη τραπεζικός τομέας θα είναι σε καλύτερη θέση να απορροφά σοκ στο μέλλον.
Οι αρχές θα πρέπει να διαθέτουν μια σειρά πολιτικών για τον αποτελεσματικό μετριασμό της συσσώρευσης κινδύνων κατά τη διάρκεια περιόδων  bullish.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων
 
Ειδικότερα, η ρευστότητα των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτικών κεφαλαίων πρέπει να ευθυγραμμίζεται στενά με τους όρους εξαγοράς.
Θα πρέπει επίσης να απαιτηθούν κεφάλαια για να κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο σε μετρητά και πολλά  ρευστά περιουσιακά στοιχεία για τη διαχείριση των αυξημένων αναγκών ρευστότητας που απορρέουν από εκροές ή κλήσεις περιθωρίου σε περιόδους stress .
Καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς παρουσίασαν επίσης σημαντικές ευπάθειες κατά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά, οι περαιτέρω εργασίες πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των απαιτήσεων ρευστότητας και στην επανεξέταση του μεριδίου των ρευστών περιουσιακών στοιχείων τους.
 
Όπως ανέφερε, ο τραπεζικός τομέας έχει ξεπεράσει την κρίση μέχρι σήμερα αρκετά καλά, παρά τους κινδύνους και τις ευπάθειες.
Βοήθησε στην απορρόφηση  του  σοκ και στην αποφυγή  μιας  πιστωτικής κρίσης που θα ήταν επιζήμια για την οικονομία.  
Στο μέλλον  είναι επείγον να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, μειώνοντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα κόστους για την αντιμετώπιση της συνεχώς χαμηλής κερδοφορία των τραπεζών
Επιπλέον, θα είναι σημαντικό για τις τράπεζες να είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δανεισμό.  Εκτός των τραπεζών, τα επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε ξαφνικές εκροές κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους της αγοράς λόγω των σχετικά μικρών αποθεμάτων ρευστότητας.
Απαιτείται επίσης αναθεώρηση των απαιτήσεων ρευστότητας για τα  επενδυτικά κεφάλαια της χρηματαγοράς και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό απαιτεί την έγκαιρη ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μακροπροληπτικού πλαισίου για τις μη τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης