Διεθνή

Κατάρ: Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ υπονομεύει τις προσπάθειες για ένα παλαιστινιακό κράτος

Κατάρ: Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ υπονομεύει τις προσπάθειες για ένα παλαιστινιακό κράτος
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη που εγκαθιδρύουν σχέσεις με το Ισραήλ υπονομεύουν τις προσπάθειες για ένα παλαιστινιακό κράτος
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη που εγκαθιδρύουν σχέσεις με το Ισραήλ υπονομεύουν τις προσπάθειες για ένα παλαιστινιακό κράτος, όμως είναι δικό τους κυρίαρχο δικαίωμα να ενεργούν έτσι.
Τρεις αραβικές χώρες -- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν -- έβαλαν στην άκρη τις εχθρότητες με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες για να συμφωνήσουν στη σύναψη επίσημων σχέσεων με τη μεσολάβηση της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Παλαιστίνιοι ηγέτες τις κατηγόρησαν για προδοσία, ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες αραβικές χώρες.
"Νομίζω ότι είναι καλύτερο να έχουμε ένα ενωμένο (αραβικό) μέτωπο ώστε να θέτουμε τα συμφέροντα των Παλαιστινίων (πρώτα) για τον τερματισμό της (ισραηλινής) κατοχής", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντουραχμάν Αλ-Θάνι στο διαδικτυακό Global Security Forum.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η διχασμός δεν είναι προς το συμφέρον των συντονισμένων αραβικών προσπαθειών για να οδηγηθούν οι Ισραηλινοί σε διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους και να επιλυθεί η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των πλευρών.
Ωστόσο, για τα κράτη που εγκαθίδρυσαν δεσμούς, "εξαρτάται από τα ίδια στο τέλος να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τις χώρες τους", είπε.
Τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν εγκατέλειψαν την αραβική πολιτική δεκαετιών που απαιτούσε από το Ισραήλ πρώτα να παραχωρήσει τη γη στους Παλαιστινίους για να ιδρύσουν το δικό τους κράτος και μετά να προχωρήσει στη σύναψη σχέσεων.
Αξιωματούχοι των ΗΑΕ δήλωσαν ότι το κράτος του Κόλπου παραμένει προσηλωμένο στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ότι η συμφωνία τους με το Ισραήλ σταμάτησε την περαιτέρω προσάρτηση εδαφών που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το δικό τους κράτος.
Το Κατάρ ενημερώθηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους μεταξύ αραβικών και άλλων χωρών που η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι μουσουλμάνοι, ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε ότι η Ντόχα διατηρεί κάποιες σχέσεις με το Ισραήλ, αν και μόνο σε θέματα που αφορούν τους Παλαιστινίους, όπως ανθρωπιστικές ανάγκες ή αναπτυξιακά έργα.
Το Κατάρ, το οποίο έχει επίσης σχέσεις με δύο από τους σφοδρότερους εχθρούς του Ισραήλ, το Ιράν και την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, θέση που επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης