Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γαλλία - Γερμανία, καλούν τον Biden να ενισχύσει «διατλαντική ενότητα» απέναντι σε Ιράν - Τουρκία

Γαλλία - Γερμανία, καλούν τον Biden να ενισχύσει «διατλαντική ενότητα» απέναντι σε Ιράν - Τουρκία
Παρίσι και Βερολίνο επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα απόψεων απέναντι στην Τουρκία, έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο σύμμαχο
Η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ενισχύσει τη «διατλαντική ενότητα» απέναντι στο Ιράν και την Τουρκία, μια χώρα που ωστόσο είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να διαμορφώσουν μαζί μια νέα διατλαντική συμφωνία», σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas και της Γαλλίας Jean Yves LeDrian σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Washington Post και Die Zeit.
«Η εκλογή του Joe Biden ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της διατλαντικής ενότητας απέναντι στους απολυταρχικούς ηγέτες και στις χώρες που επιδιώκουν να εδραιώσουν την ισχύ τους περιφρονώντας τη διεθνή τάξη ή τις περιφερειακές ισορροπίες», υπογραμμίζουν.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν», συνεχίζουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι δεν αναφέρουν καθόλου το όνομα του Donald Trump, του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου ο οποίος ακολούθησε μια πολιτική αναδίπλωσης των ΗΠΑ, αποχωρώντας από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, αρχής γενομένης από εκείνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία JCPOA που είχε ως στόχο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το 2018, τρία χρόνια αφού την υπέγραψαν, κρίνοντάς την ανεπαρκή.
Ο Trump επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της άρχισε να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Επιστροφή στην κοινή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν

«Ζητάμε από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια κοινή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν, ώστε να μπορέσουμε, από κοινού, να διασφαλίσουμε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα στοχεύει μόνο σε ειρηνικούς σκοπούς», γράφουν ο LeDrian και ο Maas.
Παρίσι και Βερολίνο επιμένουν επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα απόψεων απέναντι στην Τουρκία, έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο σύμμαχο, αν όχι και εχθρικά διακείμενο απέναντι σε ορισμένους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Γαλλία.
«Θα χρειαστεί να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας, που θέτει μείζονα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού», επισημαίνουν οι δύο υπουργοί.
Όσον αφορά την Κίνα, «είναι προς το συμφέρον μας να σχηματίσουμε ενιαίο μέτωπο για να απαντήσουμε με πραγματισμό στην άνοδο της ισχύος της» διατηρώντας ταυτόχρονα «τους αναγκαίους διαύλους συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης