Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία από το εμβόλιο της Moderna: Αποτελεσματικό κατά 94%, εύκολο στη διανομή - Νέα μέτρα σε ΗΠΑ, ΕΕ μετά τα ρεκόρ κρουσμάτων - Στους 1,32 εκατ. οι νεκροί

Αισιοδοξία από το εμβόλιο της Moderna: Αποτελεσματικό κατά 94%, εύκολο στη διανομή - Νέα μέτρα σε ΗΠΑ, ΕΕ μετά τα ρεκόρ κρουσμάτων - Στους 1,32 εκατ. οι νεκροί
Στα 54,5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Περισσότερες από 1 εκατ. μολύνσεις στις ΗΠΑ σε 6 ημέρες, νέα μέτρα λαμβάνουν οι Πολιτείες ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών
Η επιστήμη έδωσε ξανά μια ανάσα αισιοδοξίας στον κόσμο, την ώρα που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα η επιδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καταγράφοντας νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων το περασμένο Σάββατο 14/11, σύμφων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5% κατά του κορωνοϊού και έτσι γίνεται η δεύτερη εταιρεία, μετά την Pfizer που ανακοινώνει ελπιδοφόρα νέα στη μάχη κατά της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna, Stephane Bancel, αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, η ανάλυση αξιολόγησε 95 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ 3.000 συμμετεχόντων.
Η Moderna που ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι 90 κρούσματα Covid-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έναντι 5 περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο δύο δόσεων.
Αυτό οδηγεί σε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 94,5%.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι παρενέργειες από την χορήγηση του εμβολίου της είναι από ήπιες έως μέτριες, με τους περισσότερους εθελοντές να υποστηρίζουν ότι βίωσαν κυρίως μυικούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση.
Κατόπιν αυτών των εξελίξων, οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκρίνει και να έχουν στη διάθεση τους δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού εντός του Δεκεμβρίου.
Όπως έγινε γνωστό, το εμβόλιο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτό της Pfizer, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρείται σε θερμοκρατίες μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες καθώς και ότι μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και 6 μήνες, εφόσον φυλάσσεται σε θερμοκρασίες - 20 βαθμών Κελσίου.
Παράλληλα η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της μπορεί να αποτρέψει σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό, ερώτημα, στο οποίο ακόμα δεν έχει απαντήσει η Pfizer.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι συζητήσεις της εταιρίας με την ΕΕ για την τιμή κάθε δόσης του εμβολίου ξεκίνησαν
και σύμφωνα με όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες στο Reuters, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, σε τιμή που διαπραγματεύθηκε κάτω από 25 δολάρια η δόση.
H Moderna εκτιμάται ότι μπορεί να παράξει 20 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ εντός του 2020, με την εταιρεία να επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να διαθέσει εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Και ενώ τα νέα είναι αισιόδοξα από την επιστημονική κοινότητα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 14 Νοεμβρίου καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 660.905 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας.
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία κινείται ο ιός, είναι ότι μέσα σε έξι ημέρες καταγράφηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 246.000 θανάτους, γεγονός που ωθεί ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να λαμβάνουν νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Αλλά και στην Ευρώπη, όπου πολλά κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, καταγράφονται εξαιρετικά υψηλοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία που από τις αρχές Νοεμβρίου τελεί υπό μερικό lockdown προσανατολίζεται σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Boris Johnson τέθηκε προληπτικά σε απομόνωση ύστερα από την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Αρνητικές όμως είναι οι εξελίξεις και στην Ασία όπου αρκετές χώρες αναφέρουν νέα έξαρση κρουσμάτων, όπως η Ιαπωνία που προσανατολίζεται στο να επιβάλλει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα ή η Νότια Κορέα που προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Εξαίρεση πάντως αποτελεί η Κίνα, η οποία φαίνεται να διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία ενώ και στην Ινδία ο ιός φαίνεται πως εξασθενεί, αν και στο κόκκινο παραμένει το Νέο Δελχί.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 54.768.726 και οι νεκροί σε 1.322.134
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 11.163.990 και σε νεκρούς με 246.953
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 165.798 και τρίτη σε κρούσματα με 5.863.093
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 130.070 και τέταρτο το Μεξικό με 98.542
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 52.026 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.915.713 και πέμπτη η Ρωσία με 1.910.149
- Έκτη η Ισπανία με 1.458.591, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.372.884 και ένατη η Αργεντινή με 1.310.491
- Δέκατη η Κολομβία με 1.198.746
Image
ΠΟΥ: Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στις 14/11- Καταγράφηκαν 661.000 νέες μολύνσεις

Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε για το περασμένο Σάββατο 14/11 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, στις 14 Νοεμβρίου καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 660.905 επιβεβαιωμένων μολύσεων.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 13/11 όταν και είχαν αναφερθεί 614.410 νέες μολύνσεις σε μια ημέρα.
Ρεκόρ καταγράφηκε το Σάββατο 11/11 και στην αμερικανική ήπειρο, όπου και αναφέρθηκαν 269.225 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ως προχθές Κυριακή 15/11 είχαν καταγραφεί πάνω από 53,7 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μια ακόμα αρνητική πρωτιά, αναφέροντας πως κατέγραψε πάνω από 9.500 θανάτους ημερησίως για τρία συναπτά 24ωρα, 9.928 την Πέμπτη, 9.567 την Παρασκευή, 9.924 το Σάββατο.
Ο απολογισμός της Πέμπτης είναι ο δεύτερος υψηλότερος, έπειτα από εκείνον της 15ης Αυγούστου (10.012) και ο τρίτος υψηλότερος αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να πει ότι ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού» είπε την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 11 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού – Πάνω από 1 εκατ. σε 6 ημέρες – Νέα περιοριστικά μέτρα

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνουν οι ΗΠΑ όσον αφορά την επιδημία του κορωοϊού καθώς μέσα σε 6 ημέρες καταγράφηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύρια νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 11 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, όταν στις 9/11 είχαν μόλις ξεπεράσει τα 10 εκατ. κρούσματα.
Αυξητικές όμως είναι οι τάσεις και στον αριθμό των θυμάτων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τους 246.200.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ένα σφοδρότερο και βαρύτερο κύμα της επιδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών στις 26 Νοεμβρίου μια σειρά από Πολιτείες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα, οι περισσότερες Πολιτείες (31 σε σύνολο 50), μεταξύ των οποίων και πολλές που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, επιβάλουν πλέον τη χρήση μάσκας.
Μεταξύ αυτών και η Βόρεια Ντακότα, αφού το απέρριπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα..
Νέο Μεξικό: Lockdown δύο εβδομάδων από χθες 16 Νοεμβρίου: οι κάτοικοι της Πολιτείας καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη, ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα που διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Ιλινόις: Στο Σικάγο, από χθες Δευτέρα 16/11 και για 30 ημέρες οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους
Πενσιλβάνια: Η Φιλαδέλφεια θα απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και θα περιορίσει δραστικά τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους
Μίσιγκαν: Κλειστά είναι από την Κυριακή 15/11, και για τρεις εβδομάδες τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.
Κινηματογράφοι, καζίνο και εστιατόρια κλείνουν, απαγορεύεται η ομαδική άθληση και όσοι μπορούν θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι τους, ενώ επιτρέπονται συναντήσεις στα σπίτια με ανώτερο όριο τα 10 άτομα και εφόσον αυτά προέρχονται από δύο οικογένειες.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες.
Ουάσινγκτον: Στην Πολιτεία αυτήν, που ήταν η πρώτη όπου καταγράφηκε κρούσμα της Covid-19 στις ΗΠΑ, στις αρχές του έτους, από σήμερα Τρίτη 17/11, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες στο σπίτι τους, εκτός και αν οι επισκέπτες αυτοί έχουν τεθεί σε απομόνωση κατά τις 7 προηγούμενες ημέρες και έχουν βρεθεί αρνητικοί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό 48 ώρες πριν από την επίσκεψη, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια εξαιρούνται από τους περιορισμούς και μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να είναι σε καταστήματα λιανεμπορίου.
Καλιφόρνια: Δώδεκα κομητείες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Λος Άντζελες, περιλαμβάνονται στη ζώνη των «μέγιστων περιορισμών».
Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν ή θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Τα σχολεία επίσης θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Τέξας: Μολονότι οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, με την κατάσταση ωστόσο, να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο Ελ Πάσο, όπου έχουν αναπτυχθεί κινητά νεκροτομεία.
Νιου Τζέρσεϊ: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να συγκεντρώνονται έως και 150 άτομα, ενώ οι αίθουσες που φιλοξενούν γαμήλιες δεξιώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες εκδηλώσεις θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Νέα Υόρκη: Από την Παρασκευή, εστιατόρια και μπαρ στην Πολιτεία κλείνουν στις 10 το βράδυ, στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα δημόσια σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όμως μπορεί να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη, αν το ποσοστό θετικότητας ξεπεράσει το 3%.
Image
Aρχίζουν να αποδίδουν τα lockdown στην Ευρώπη - Νέα μέτρα στη Γερμανία

Η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας της COVID-19 καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν η περιοχή που κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα.
Με 284.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, η Ευρώπη είναι η περιοχή που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις, μακράν μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (137.000 την ημέρα).
Όμως οι νέες μολύνσεις έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (+1%), όπου πολλές χώρες έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown ή έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που για παράδειγμα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά +40%.
Πάντως, αρκετές χώρες εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του ιού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Merkel θα έχει εντός της ημέρας νέα συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν νέους περιορισμούς.
Στη Γερμανία, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown από τις 2/11, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα αυστηρότερα μέτρα.
Η καγκελάριος Merkel θα έχει συνάντηση χθες Δευτέρα 16/11 με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συστήσει δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, ενώ στα νέα μέτρα θα προβλέπεται ότι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο.
Στα σχολεία, μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαίρετα, ενώ χθες αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πάνε σε πρωτοβάθμια σχολεία.
Οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Στη Γαλλία, όπου είναι σε lockdown από τις 30/10, ο πρωθυπουργός Jean Castex υποστήριξε ότι η χώρα αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο έναντι της επιδημίας, ότι τα κρούσματα μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη καθώς και ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt μειώθηκε κάτω από 1 και είναι μεταξύ 0,8 – 0,9.
«Η στρατηγική μας φαίνεται πως αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί» είπε ο Castex, αναφέροντας πως θα ήταν ανεύθυνο να αρθούν ή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναφέρεται πως το 90% των γαλλικών νοσοκομείων έχει ήδη γεμίσει με ασθενείς κορωνοϊού.
Το lockdown φαίνεται πως αποδίδει και στο Βέλγιο (επιβλήθηκε στις 30/10 και για έξι εβδομάδες) καθώς οι αρχές θεωρούν ότι το β' κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, χθες 16/11 ξανανοίγουν τα σχολεία ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση των περιορισμών.
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Τρίτη 17/11, και έως τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη, όπως ότι περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.
Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.
Στην Αγγλία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση ύστερα από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα ενώ στην Ιταλία, από προχθές Κυριακή 15/11 ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Image
Ινδία: Μια ανάσα από τα 9 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – Στο κόκκινο το Νέο Δελχί

Μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία με το Νέο Δελχί να βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο.
Αν και από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η επιδημία εμφανίζει μια τάση εξασθένησης στην Ινδία, εξαίρεση αποτελεί η πρωτεύουσα Νέο Δελχί που εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένα κρούσματα, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για γ’ κύμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Νέο Δελχί καταγράφει πάνω από 7.000 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες πέντε ημέρες, κάτι που δεν έχει προηγούμενο και ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Για αυτό το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας έδωσε εντολή να μεταφερθούν εσπευσμένα στην πρωτεύουσα γιατροί από άλλες περιοχές της χώρας, να διπλασιαστούν τα τεστ που διενεργούνται στο Νέο Δελχί και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι για να εξασφαλιστεί πως οι πολίτες φορούν μάσκες.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ινδία 30.548 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να φτάνει τα 8.845.127.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 435 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 130.070 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Τα αποκαλούμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 465.478 (από 479.216 την προηγουμένη), παραμένοντας κάτω από το όριο των 500.000 από την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από μήνες.
Οι άνθρωποι που κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν έχουν στο μεταξύ ξεπεράσει τα 8,25 εκατομμύρια, πάντα κατά τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ασία: Νέα έξαρση κρουσμάτων σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα - Συναγερμός και στην Αυστραλία

Ανησυχητικά όμως είναι τα μηνύματα και από την Ασία καθώς πολλές χώρες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Η Ιαπωνία εξετάζει το σενάριο επιβάλλει εκ νέου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα ενώ στη Νότια Κορέα, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν περισσότερα από 200 νέα κρούσματα, οι αρχές προειδοποιούν με νέα αυστηροποίηση των μέτρων.
Συγκεκριμένα, η Ν. Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των εστιών που εμφανίστηκαν σε γραφεία, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία αλλά και λόγω μικρών συναθροίσεων.
Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 223 νέα κρούσματα covid-19.
Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη ημέρα που εντοπίστηκε τριψήφιος νέος αριθμός μολύνσεων κορωνοϊού και για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν ότι θα αυστηροποιήσουν εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα τα οποία χαλάρωσαν πριν περίπου ένα μήνα, καθώς μικρές εστίες της επιδημίας εξακολουθούν να εμφανίζονται στη χώρα, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Αλλά και στην Ιαπωνία υπάρχει ανησυχία καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων, σε επίπεδα που η χώρα είχε να δει από τον περασμένο Αύγουστο.
Πολλοί ειδικοί αποδίδουν την επανεμφάνιση του ιού στη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και στην Αυστραλία, καθώς μια νέα εστία εντοπίστηκε στην Αδελαΐδα, μια πόλη όπου δεν είχε αναφερθεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εδώ και επτά μήνες.
Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Αδελαΐδα, είχε αναφέρει μόλις τέσσερα κρούσματα covid-19 την Κυριακή 15/11, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 17 χθες 16/11.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη εστία στην Αδελαΐδα από τον Απρίλιο.
Την τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί εστία μολύνσεων covid-19 στη Νότια Αυστραλία ήταν τον Αύγουστο.
Τότε οι αρχές είχαν λάβει, όπως και τώρα, άμεσα και δραστικά μέτρα για να την περιορίσουν.
Όμως αυτή τη φορά υπάρχει φόβος εξάπλωσης των μολύνσεων και σε ευάλωτους πληθυσμούς , διότι μεταξύ των θετικών στον κορωνοϊό είναι ένας δεσμοφύλακας και ένας εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας.

Κίνα: Υπό πλήρη έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού – Ούτε ένας θάνατος από τον Μάιο

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 8 νέα κρούσματα από 13 που ήταν την προηγουμένη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα».
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων αυξήθηκε σε 14, από 6 την προηγουμένη.
Το υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.346 μολύνσεων.
Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Image

Τι γίνεται με τα εμβόλια - Εν αναμονή της διανομής του εμβολίου της Pfizer/Biontech

Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, όπως  ήταν αναμενόμενο, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα στη μάχη με την επιδημία του κορωνοϊού.
Το εύρημα ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90%, ότι παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και ότι δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, πυροδότησαν μια άνευ προηγουμένου αισιοδοξία σε όλο τον πλανήτη, τουλάχιστον τους τελευταίους 11 μήνες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εθελοντών που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, οι παρενέργειες του δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Παράλληλα, και όπως ανακοίνωσε η BioNTech, το εμβόλιο του κορωνοϊού θα πωλείται κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς ενώ η ΕΕ μετά την συμφωνία προμήθειας 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου, συμφώνησε και στην τιμή προμήθειάς τους, καταφέρνοντας να συνάψει με την Pfizer/Biotech καλύτερη συμφωνία από αυτή των ΗΠΑ, για φθηνότερη τιμή ανά δόση, ή κάτω από 19,50 δολάρια που συμφώνησαν οι ΗΠΑ.
Το εν λόγω εμβόλιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς έγκριση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ εντός των επόμενων 10 ημερών, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται ακόμα και πριν από τα τέλη του 2020.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν ακόμα κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο, όπως το εάν μπορεί να εμποδίσει τις σοβαρές μολύνσεις ή επιπλοκές της νόσου, πόσο καιρό μπορεί προστατεύσει κατά του ιού και πόσο καλά λειτουργεί όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι εάν το εμβόλιο της Pfizer/Biontech εμποδίζει από το να κολλήσει κανείς κορωνοϊό –κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αποτροπή μολύνσεων – ή εάν απλά μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς βαριά.
Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η διανομή του εμβολίου δεδομένου ότι αυτό διατηρείται σε θερμοκρασίες της τάξης των – 75 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από ότι ισχύει έως χθες για τη διατήρηση άλλων εμβολίων.

BioNTech: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εφικτή μέχρι τον χειμώνα του 2021

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
Μιλώντας στο BBC, ο Ugur Sahin εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021.
«Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε.
«Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπτο», πρόσθεσε.
«Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, θα μας βοηθήσει επειδή το ποσοστό των μολύνσεων θα μειωθεί», προέβλεψε.
«Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να έχουμε σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
Ο Sahin εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό επειδή έχει ζητηθεί από πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή τους.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», κατέληξε.
Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το εμβόλιό του είναι αποτελεσματικό κατά 90% εναντίον της Covid-19, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ευρείας κλίμακας, η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο προτού ζητηθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά.
Πολλά άλλα εμβόλια αναπτύσσονται επίσης από άλλες εταιρείες, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Sanofi: Το εμβόλιο μας θα συντηρείται σε απλό ψυγείο – Μπορεί να διαμενηθεί τον Ιούνιο του 2021

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Sanofi για την Covid-19 και το οποίο σκοπεύει να το θέσει σε κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2021 δεν θα χρειάζεται καταψύκτη για να διατηρείται, ανακοίνωσε την Κυριακή 15/11 ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, Olivier Bogillot.
Ο Olivier Bogillot μιλώντας στο CNews, ανέφερε πως σε αντίθεση με το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech, που προηγείται στις δοκιμές αλλά χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρείται (-70°C) «το δικό μας εμβόλιο θα είναι σαν εκείνο της γρίπης, θα μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σας».
Όπως εξήγησε για τον λόγο αυτό θα πλεονεκτεί «σε ορισμένες χώρες», ενώ σημείωσε ότι το
εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να διανέμεται από τον Ιούνιο του 2021.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 , τα οποία προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά».
Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, η Sanofi θα ξεκινήσει την κλινική δοκιμή της τρίτης φάσης «σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς» και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα γίνουν γνωστά τον Μάιο, ενώ ακόμη η εταιρεία δεν γνωρίζει αν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Sanofi France, στόχος «είναι να φτάσουμε στα τέλη του 2021 με ένα δισεκατομμύριο δόσεις».
Πρόσθεσε ότι «το 2022 θα μπορούσαμε ακόμη και να αυξήσουμε την παραγωγή για να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό», σημειώνοντας πως τα εμβόλια θα παραχθούν κυρίως στη Γαλλία, στο εργοστάσιο του Βιτρί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι.
Τέλος, ανέφερε ότι το εμβόλιο της Sanofi θα διατεθεί σε «προσιτή» τιμή.

Έτοιμες 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Εν τω μεταξύ το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη 12/11 ότι έχει παρασκευάσει 40 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και ότι σύντομα θα αρχίσει να παρασκευάζει και το πιθανό εμβόλιο της Novavax, ενώ και τα δύο επιδιώκουν να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Το Serum διευκρίνισε ότι έχει στρατολογήσει 1.600 μετέχοντες στην Ινδία για τις δοκιμές τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca και ότι προγραμματίζει επίσης να ζητήσει ρυθμιστική έγκριση για τη διεξαγωγή δοκιμών τελικού σταδίου για το εμβόλιο της Novavax.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο προχωρημένο όσον αφορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους στην Ινδία, σύμφωνα με τo Serum, το οποίο προσθέτει ότι το ίδιο και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) θα επιδιώξουν "έγκαιρη διαθεσιμότητα" του εμβολίου στην Ινδία.
Εκπρόσωποι του Serum και του ICMR αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν οι 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποσκοπούν στην προμήθεια μόνον της Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης