Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε διπλό ταμπλό το Farallon με Ελλάκτωρα και Vivartia – To κυνήγι των δανείων της Vivartia και τα σχέδια με Reggeborgh

Σε διπλό ταμπλό το Farallon με Ελλάκτωρα και Vivartia – To κυνήγι των δανείων της Vivartia και τα σχέδια με Reggeborgh
Το Farallon έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για να πάρει τα δάνεια των δύο τραπεζών τα 191 εκατ της Vivartia αλλά οι τράπεζες περιμένουν το CVC.
Σε διπλό φαίνεται ότι κινείται το αμερικανικό fund Farallon που διαχειρίζεται 24 δισεκ. δολάρια κεφάλαια καθώς έχει ρόλο ως δανειστής και με ενεχυριασμένες μετοχές στον Ελλάκτωρα αλλά έχει προσεγγίσει και τις τράπεζες Εθνική και Eurobank για τα 190 εκατ δάνεια της Vivartia.

Μετά την Emma και το Farallon στην Vivartia αλλά το CVC έχει τον τελευταίο λόγο

Μετά την παράταση των επαφών του CVC με την MIG για την εξαγορά της Vivartia έναντι 175 εκατ και αύξησης 30 εκατ στην εστίαση έως τα τέλη Νοεμβρίου… οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Vivartia είναι σε αναμονή.
Το deal μεταξύ του CVC και της MIG έπρεπε να είχε κλείσει, αυτό είχε λεχθεί σε άμεσα εμπλεκόμενους το οποίο είχε αναφέρει το bankingnews αλλά διέψευσε η Marfin Investment Group.
Λόγω αυτής της καθυστέρησης πέραν από την Emma το Τσεχικό fund που ενδιαφέρεται για την Vivartia ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και το Farallon.
Συγκεκριμένα η Εθνική 110 εκατ και η Eurobank 81 εκατ είναι εκ των βασικών δανειστών της Vivartia με 191 εκατ σε σύνολο δανεισμού της εταιρίας 423 εκατ ευρώ.
Το Farallon έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για να πάρει τα δάνεια των δύο τραπεζών τα 191 εκατ της Vivartia αλλά οι τράπεζες περιμένουν το CVC.
Όμως αρχίζουν να του ασκούν πίεση θεωρούν ότι πρέπει να τους απαντήσει το CVC πριν την λήξη της προθεσμίας στα τέλη Νοεμβρίου 2020… ίσως και την άλλη εβδομάδα.

Farallon και στον Ελλάκτωρα – Ποιες οι επιλογές;

Το Farallon δάνεισε τα αδέρφια Καλλιτσάντση ενεχυριάζοντας τις μετοχές τους, ώστε να καταφέρουν να σημειώσουν μια μετοχική επιτυχία αποκτώντας με δημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων τον έλεγχο της εταιρίας από μια άλλη ομάδα μετόχων και διοίκησης που έκαναν πολλά λάθη στρατηγικής και αναφερόμαστε στον Κούτρα και λιγότερο στον Μπόμπολα ο οποίος είχε παραδώσει τα κλειδιά στον Κούτρα.
Το Farallon δάνεισε και περιμένει να πάρει τα χρήματα του πίσω.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Reggeborgh Invest το ολλανδικό fund που ελέγχει το 5,5% του Ελλάκτωρα και το Farallon έχουν έρθει σε συνεννόηση ώστε ουσιαστικά οι ολλανδοί να ελέγξουν πλήρως τον Ελλάκτωρα.
Αυτό έχει βάση.

Τι μπορεί να συμβεί;

1)Η Reggeborgh το ολλανδικό fund που κατέχει το 5,5% του Ελλάκτωρα θα βρεθεί με 30% στην εταιρία αυτό είναι πολύ πιθανό σενάριο.
Η Reggeborgh Invest είναι ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 31,4% περίπου.
Το ποσοστό αυτό θα το αποκτήσει είτε ενεργοποιώντας την ρήτρα αγοράς των μετοχών του Μπόμπολα που κατέχει το 12,5% και ακολούθως θα αγοράσει και μετοχές και αντίστοιχα και τα δάνεια των αδερφών Καλλιτσάντση που ελέγχουν το 25% του Ελλάκτωρα.
Τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Farallon στους αδερφούς Καλλιτσάντση είναι ενεχυριασμένα.
2)Τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα κατά 150 εκατ ή 200 εκατ ενώ θα ενίσχυαν κεφαλαιακά τον όμιλο θα δημιουργούσαν πολλά προβλήματα ως προς τις μετοχικές ανακατατάξεις που αναμένονται ενώ ας ληφθεί υπόψη ότι η Reggeborgh δεν θέλει να ξεπεράσει το 33% των μετοχών στον Ελλάκτωρα.
Περισσότερη κεφαλαιακή ενίσχυση θέλει ο Άκτωρας και όχι τόσο ο Ελλάκτωρας που διαθέτει 484 εκατ και τα οποία ωστόσο βαίνουν μειούμενα. 
3)Τα σενάρια αποχώρησης του Προβόπουλου από τον όμιλο και την θέση του Προέδρου επανέρχονται, ωστόσο είναι θέμα Προβόπουλου και Καλλιτσάντση για το τι ακριβώς θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης